Mali princ naslednik arhitekta

Italija je Pjanićev dom, ustreza mu »calcio«. V minuli sezoni je potrdil sloves najboljšega izvajalca prostih strelov na svetu.

Objavljeno
26. junij 2016 02.38
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ko Juventus v Italiji izbere okrepitev in jo povrhu še pošteno plača, potem je izbranec zagotovo vrhunski nogometaš. Bošnjak Miralem Pjanić je mimo evrske evforije iz papeškega Rima prebegnil v kraljevski Torino in najbrž že postal prvi zvezdnik italijanskega prestopnega roka.

Pet let je bil 26-letni zvezni igralec pomemben člen večnega rimskega izzivalca severnjakov iz Torina ali Milana, a več kot slovesa večno drugih si Roma ni priigrala. Pjanić pa je to obdobje odlično izkoristil za svoje napredovanje, odraščal je v zahtevnem okolju in ligi, opravil je nogometno »fakulteto«, ki jo želi skladno s svojimi ambicijami in željami po osvajanju lovorik oplemeniti še s »podiplomskim študijem«. Juventus je ena od najbolj cenjenih »univerz« na svetu, na kateri je nekoč »doktoriral« Zinedine Zidane, po njegovih poteh – proti Realu in rekordnemu znesku – gre najbrž najdražji belo-črni diplomant Paul Pogba.

Juventusovi selektorji so znani po tem, da preden se odločijo za okrepitev, za katero odštejejo zajetnejši znesek, temeljito seštejejo odlike in pomanjkljivosti izbranca. Pjanićevih 32 milijonov evrov odškodnine, ki je ni bilo mogoče poviševati zaradi Pjanićevega dodatka k pogodbi z Romo in ga je igralec lahko aktiviral leto dni pred iztekom, je potrdilo, da so generalni direktor Giuseppe Marotta, športni direktor Fabio Paratici in podpredsednik kluba Pavel Nedvěd v Pjaniću videli desetico s povečanimi pooblastili. In naslednika »arhitekta« Andree Pirla. Tudi trener Massimiliano Allegri je seveda dal soglasje za prihod »begunca« iz Tuzle, ki je nogometno osnovno šolo opravil v Luksemburgu (zanj je igral tudi v selekciji do 17 let), gimnazijo pa v Franciji. V Italijo je odšel iz Lyona.

»Je nogometaš z izjemno kakovostjo in ima še veliko možnosti za razvoj. Pameten je, lahko igra kot zadnji zvezni igralec, običajni zvezni igralec ali kot plejmejker. Tudi ob 'mrtvih' žogah razširja paleto rešitev. Spada v kategorijo igralcev, ki okrepi moštvo in oslabi tekmeca,« je stresal pohvale na Pjanićev račun, s katerim je že opravil pozdravni pogovor. »Poklical sem ga in zaželel dobrodošlico. Razkril mi je, da je zelo motiviran in srečen zaradi odločitve za nas,« je še dodal Allegri.

Juventus je moral pohiteti in Pjanića ujeti, še preden bi se na evropskem prvenstvu začele trgovske dejavnosti največjih klubov. Pjanić je bil na seznamu nekaterih plačilno sposobnejših klubov, kot je Juventus, toda čakali so predolgo. Sprejel je Juventusovo petletno pogodbo in najmanj 4,5 milijona evrov letne plače. Z bonusi bo seveda še zajetnejša, pri Romi je bil s 3,2 milijona evrov plače peti na seznamu najbolje plačanih nogometašev.

Kljub vsem mogočim špekulacijam o Pjanićevem odhodu z Apeninov, predvsem v Anglijo, ni bilo veliko drugih možnosti. Italija je preprosto njegov dom, ustreza mu tudi »calcio«. Minula sezona je bila njegova najboljša in v njej je potrdil sloves najboljšega izvajalca prostih strelov na svetu. Statistično je bil eden od štirih najboljših zveznih igralcev v najmočnejših ligah z dvojčkom – deset golov in 11 asistenc. V Rimu je dobil tudi vzdevek Mali princ.