Malo ga žre, kako narediti še en korak naprej, na vrh

51. SP v nordijskem smučanju: Vsi štirje slovenski skakalci na današnji tekmi ob 16.30. Peter Prevc v boju za kolajne.

Objavljeno
24. februar 2017 21.50
Saša Verčič
Saša Verčič
Lahti – Kar so kazale zadnje tekme svetovnega pokala in prvi treningi v Lahtiju, je potrdil tudi včerajšnji kvalifikacijski dan na nordijskem SP. Peter Prevc bo glavni slovenski adut v smučarskih skokih, vprašanje je le, ali lahko na današnji tekmi na srednji skakalnici (začetek ob 16.30) poseže tudi po kolajni, v igri zanjo – kot kaže – vsekakor bo.

Četudi si z Lahtijem, kjer skakalnice niso tako sodobne kot drugod, ni najbolj na »ti«, je v prvih dneh najstarejši od bratov Prevc kazal zelo spodbudno podobo. Potem ko je v sredo trening odpadel zaradi premočnega vetra, se je v prvem četrtkovem poskusu še nekoliko lovil, odtlej pa se je nekako zasidral tik pod vrhom. Šesti daljavi in peti oceni ter tretji daljavi in peti oceni v četrtek sta včeraj najprej v poskusni seriji sledili deveta daljava in ocena, v kvalifikacijskem delu, v katerem pri njem ni šlo zares, saj je bil kot desetouvrščeni v skupnem seštevku svetovnega pokala vnaprej uvrščen na tekmo, pa so bili od njega daljši le trije tekmeci. Pričakovano najboljša v tej sezoni Stefan Kraft (99,5 metra) in Kamil Stoch (103,5) ter zmagovalec kvalifikacij Dawid Kubacki (99). Tako kot Prevc je 98,5 metra skočil tudi Andreas Wellinger.

»Sem zadovoljen, manjka pa še pika na i, da bi bil skok res perfekten. Današnja poskusa sta bila na podobni ravni kot drugi in tretji četrtkov, manjkajo še malenkosti. Nisem naredil koraka naprej in malo me žre, kako bi to rešili. Treba bo analizirati skok in odkriti, kje bi lahko izboljšali še kakšno podrobnost. Po eni strani me res ne loči več veliko od vrha, po drugi pa ne vem povsem, kako do njega,« je razmišljal Peter Prevc, ki je moral v tej sezoni že kar nekajkrat v kvalifikacije, tudi tedaj, ko je to zanj le še en skok za trening, pa ga vzame zelo resno, saj v turbulentni zimi rad vsakič znova preizkusi glavo, živce, preveri, kje je v določenem trenutku. Vsekakor pa je bil lahko najbolj zadovoljen od Slovencev po včerajšnjem dnevu, ki je nove dvome prinesel drugemu našemu vnaprej uvrščenemu na tekmo, Domnu Prevcu. Tako kot se ni našel v Saporu in Pjongčangu se ni v Lahtiju, kjer ni niti enkrat preskočil 90 metrov, z 88,5 je bil najboljši prav v včerajšnjem zadnjem poskusu. »Vem, kaj je narobe, kaj bi moral narediti, ko pa sem enkrat v zaletni smučini, so občutki popolnoma drugačni. Za tekmo se bom poskusil čim bolje zbrati in osredotočiti na svojo nalogo, a nisem pravi Domen,« je odkimaval z glavo najmlajši član slovenske reprezentance.

Medtem ko sta imela Peter in Domen zagotovljen nastop na tekmi, sta si ga morala Cene Prevc in Jernej Damjan izboriti, to pa jima je uspelo na zelo različna načina. Damjan je po napaki pri odskoku za las uspešno preskočil kvalifikacije (bil je 39. med 40 kvalifikanti za tekmo), medtem ko je bil Cene Prevc 15. od kvalifikantov. Dober rezultat za skakalca, ki je mislil, da bo v Lahtiju zgolj rezerva, pa se je najprej prebil v ekipo, zdaj še na tekmo. »Čudilo me je, da me je Goran sploh vzel s sabo po skokih, ki sem jih kazal ... Vse gre bolje od pričakovanj in upam, da bo šlo tako tudi naprej,« si je za današnjo tekmo nadaljnje stopnjevanje nastopov zaželel srednji od bratov Prevc.