Manchester City končal pot prvakov iz Porta

Nogometaši Manchester Cityja so na povratni tekmi šestnajstine finala odpravili Porto s kar 4:0 in se prebili v osmino finala.

Objavljeno
22. februar 2012 15.51
Posodobljeno
22. februar 2012 17.00
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Manchester - V deževnih razmerah na stadionu Etihad so nogometaši Manchester Cityja prikazali eno najboljših predstav v tej sezoni evropske lige in na povratni tekmi šestnajstine finala odpravili Porto s kar 4:0 ter se kot prvo moštvo prebili v osmino finala. Sinje modre so bili v središču pozornosti že nekaj ur pred samo tekmo, saj se je v moštvo skesano vrnil Carlos Tevez in se tudi javno opravičil za svoje izpade v zadnjih mesecih.

Portugalci šokirani že po 20 sekundah

Nogometaši Porta so tekmo pričeli na najslabši možni način, saj so že po vsega 20 sekundah igre (!) prejeli prvi zadetek. Na sredini igrišča je Yaya Touré ukradel žogo novincu v prvi enajsterici Porta Nicolásu Otamendiju in z globinsko podajo našel Sergia Agüera, ki je z diagonalnim strelom brez težav zadel za vodstvo z 1:0.

Tudi v nadaljevanju so imeli sinje modri občutno terensko premoč, v 16. minuti bi lahko prednost še povišal Touré, a se je izkazal gostujoči vratar Helton. Porto je imel edino priložnost minuto kasneje, ko je poizkusil Silvestre Varela, a mu je slavje preprečil Hart. V 29. minuti je imel priložnost za drugi zadetek na tekmi spet Agüero, ki je po podaji Nasrija že premagal Heltona, a nato z roba kazensko prostora meril nenatančno in zadel le prečko.

V zadnji minuti prvega polčasa je Otamendi lepo priložnost, da se odkupi za napako iz prve minute, a je njegov strel letel preko angleških vrat - izid polčasa je ostal 1:0.

Razpad igre pri Portu v drugem delu tekme

Agüero je tudi drugi polčas nadaljeval v slogu prvega, saj je še naprej povzročal obilico težav gostujočemu moštvu. Že v tretji minuti je imel novo priložnost, a je z drsečim štartom v zadnjem hipu posredoval Maicon.

Razigral se je tudi prvi zvezdnik Porta napadalec Hulk, ki je večkrat v kazenski prostor Cityja poslal uporaben predložek, a ob tem ni imel prave podpore svojih soigralcev. V 57. minuti je Mancini opravil prvo menjavo, v igro je prišel Milner, na klop pa odšel Barry, v 69. minuti pa je priložnost za igro dobil še Džeko, ki je zamenjal Nasrija.

Prav bosanski napadalec je po le sedmih minutah na zelenici zadel za 2:0, potem ko je izkoristil lepo podajo razigranega Agüera, Portugalci so protestirali, saj so menili, da je bil zadetek dosežen iz prepovedanega položaja, a je glavni sodnik srečanja Wolfgang Stark priznal gol.

Minuto kasneje pa je sledil nov šok za Porto, saj je branilec Rolando prejel še drugi rumeni karton in moral zapustiti zelenico. Za popoln polom portugalski prvakov pa je v 84. minuti poskrbel David Silva, ki je zabil za 3:0, le dve minuti kasneje pa se je med strelce vpisal še David Pizarro. V zadnjih minutah je imel Hulk priložnost za častni zadetek, a je Hart svojo mrežo ohranil nedotaknjeno.

Postavi obeh moštev

Manchester City: Hart; Richards, Kompany, Lescott, Clichy, Barry, Nasri, De Jong, Y. Touré, Agüero, Silva.

Porto: Helton, Maicon, Rolando, Sandro, Otamendi, Lucho González, João Moutinho, J. Rodríguez, Fernando, Hulk, Varela.

Evropska liga, šestnajstina finala

Manchester City - Porto 4:0 (1:0) 2:1

(Agüero 1., Džeko 76., Silva 84., Pizzaro 86.)

Četrtek, 23. februarja

19.00 Club Brügge - Hannover 1:2
19.00 Athletic Bilbao - Lokomotiva Moskva 1:2
19.00 Valencia - Stoke City 1:0
19.00 PAOK Solun - Udinese 0:0
19.00 PSV Eindhoven - Trabzonspor 2:1
19.00 Standard Liege - Wisla Krakov 1:1
19.00 Twente Enschede - Steaua Bukarešta 1:0
21.05 Schalke - Viktoria Plzen 1:1
21.05 Atletico Madrid - Lazio Rim 3:1
21.05 Bešiktaš Carigrad - Braga 2:0
21.05 Manchester United - Ajax Amsterdam 2:0
21.05 Metalist Harkov - Salzburg 4:0
21.05 Olympiakos Pirej - Rubin Kazan 1:0
21.05 Anderlecht - Alkmaar
21.05 Sporting Lizbona - Legia Varšava 2:2

(v odebeljenem tisku so izidi prvih tekem)