Manchester City stalnica v Angliji, v Evropi še ne

Tuji nogomet: na vrhu Anglije kluba, ki prinašata spektakle. Liverpool ob naslov s Hullom, Swanseajem, WBA ...

Objavljeno
12. maj 2014 03.12
J. S., šport
J. S., šport
Ljubljana – Ne glede na dejstvo, da navijači pomnijo uspehe, nogomet igrajo zaradi golov. Goli so magnet za vse deležnike v nogometni družini. Razplet angleške sezone 2013/14 je tudi zato povsem pravičen, prav tekme Manchester Cityja in Liverpoola so bile daleč najbolj spektakularne, City pa je ob tem pokazal kanček več izkušenj kot L'pool.

Če bi upoštevali le dosežene gole, bi bil vrstni red na vrhu angleškega prvenstva Manchester City 102, Liverpool 101, Chelsea 71, Arsenal 68, Everton 61 ... Če bi določala prvaka skupna razlika v golih, bi bil vrstni red enak, »točke« pa +65, +51, +44, +27 in +22. Tak je bil tudi dejanski vrstni red, torej naj bi šlo v načelu za »pravičen in pošten« razplet. Navijači na sloviti Liverpoolovi tribuni Kop imajo gotovo drugačno mnenje, toda naslov prvaka, s katerim bi zmanjšali zaostanek za vodilnim Manchester Unitedom (ta vodi z 20:18), so vendarle zapravili v tekmah s Hullom, Southamptonom, Swanseajem, Aston Villo, Crystal Palaceom, West Bromwichem, Newcastlom ...

Pozitiven obet za navijače Liverpoola, ki so sezono vendarle končali z zmago nad Newcastlom, je podatek, da se njihov trener Brendan Rodgers zaveda kočljivosti nastalega položaja za klub. Če so bili »rdeči« že letos »prekratki« za tekmo ali dve, kako velik izziv bo pred njimi šele v naslednji sezoni, ko se ne bodo mogli osredotočiti zgolj na premier league – liga prvakov namreč vselej zahteva svoj davek. Rodgers, ki ne bo odstopil od filozofije napadalnega nogometa, je napovedal najmanj pet, morda šest močnih okrepitev, četudi se zdi, da bi lahko poleti izgubil svoj najdražji dragulj – Real Madrid po trditvah proklubskega dnevnika Marca pripravlja 80 milijonov € za poletni prihod Luisa Suareza, daleč najboljšega igralca na Otoku. Urugvajec je prvi strelec (31 golov brez ene same 11-m!) in podajalec (12) v ligi.

Še hujši davek na tekme z »malimi« klubi kot Liverpool je resda plačal Chelsea, ki ni izgubil niti enega prvenstvenega derbija v sezoni, v tekmah z ManCityjem in L'poolom pa je celo osvojil vseh 12 točk. Zdi se, da je Manchester City še »pravočasno« izpadel iz lige prvakov, zato se je lahko v ključnem obdobju sezone osredotočil na premier league, v kateri je za konec nanizal odločilnih pet zaporednih zmag.

Trener Manuel Pellegrini je zapustil dober vtis v Villarrealu, Realu in Malagi, svojo prvo lovoriko v Evropi pa je osvojil šele v Angliji (prvenstvo in ligaški pokal). Čilenec je prvi neevropski trener z zmago v premier league, četrti naslov po letih 1937, 1968 in 2012 – lani je City končal kot drugi, njegova moč postaja stalnica – pa gre pripisati ustrezni napadalni taktiki Pellegrinija, ki ob mini rezultatski krizi ni izgubil glave, in dolgi klopi Cityja, ki temelji na dejstvu, da so arabski lastniki v zadnjih šestih letih vložili v moštvo milijardo €. »Ko sem prišel v klub, sem največ energije potrošil z urejanjem medsebojnih odnosov in uvajanjem novega koncepta nogometa,« je (ne)hote dregnil v predhodnika Roberta Mancinija. A tudi za Čilenca velja kot za Italijana: nad vodo ga bo ohranil le podvig v ligi prvakov.