Manchester City znova zavzel vrh Anglije

Nogometaši Manchester Cityja so na mestnem derbiju premagali United (1:0) in se zavihteli na vrh prvenstvene lestvice.

Objavljeno
01. maj 2012 09.24
Posodobljeno
01. maj 2012 10.40
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Ljubljana - Nogometni navdušenci so včeraj lahko spremljali enega izmed najbolj pričakovanih obračunov angleškega prvenstva, v katerem sta se pomerila Manchester City in Manchester United. Minimalno, a zasluženo zmago so vknjižili prvi (1:0) in prevzeli vodstvo na prvenstveni lestvici.

Letošnja sezona na Otoku je prinesla številne preobrate, saj je svoje vodstvo na začetku sezone najprej zapravil City, nato pa je to uspelo tudi Unitedu. Varovanci Roberta Mancinija so po porazu z Arsenalom (8. april) le šest kol pred koncem za rdečimi vragi zaostajali za velikih osem točk in povratek se je zdej skoraj nemogoč. Le tri dni kasneje se je njihovo upanje na končni uspeh povečalo, ko je United nepričakovano izgubil proti Wiganu (0:1).

A to ni bil edini spodrsljaj, ki so si ga privoščili njihovi mestni tekmeci, ki so kasneje proti Evertonu izgubili novi točki (4:4) in pred velikim obračunom obeh preostalih kandidatov za naslov je bilo prvenstvo še povsem odprto. Nogometaši Cityja so pomembno tekmo lahko pričakali z optimizmom, saj na svojem igrišču v prvenstvu še niso izgubili - na sedemnajstih tekmah so vknjižili šestnajst zmag in neodločen rezultat - kar se je tudi izkazalo za kjučno.

Gledalci na štadionu Etihad so na tekmi, ki so jo mnogi označili kot odločilno v boju za prvaka, videli le en gol. Tega je z glavo v sodnikovem podaljšku prvega polčasa zabil kapetan Vincent Kompany. Čeprav se mreži v nadaljevanju nista zatresli, pa so bili domači boljše moštvo in na tekmi sprožili več strelov (15:5), pri čemer nogometaši Uniteda niso zabeležili niti enega samega strela v okvir vrat Joeja Harta.

Ferguson: bili so boljši

Po dvoboju je trener Uniteda sir Alex Ferguson priznal, da si njegovo moštvo ni zaslužilo zmage. »Razočaran sem, da nismo niti enkrat resno ogrozili nasprotnikovih vrat. Mislim, da je bil City boljši, saj so si v našem kazenskem prostoru pripravili več priložnosti. Gol smo dobili v neugodnem trenutku, saj se ob koncu prvega polčasa ni dogajalo nič pomembnega,« je povedal izkušeni Ferguson, ki je spregovoril tudi o prepiru z Mancinijem. »Neprestano je nadlegoval sodnike, vključno s četrtim ob robu igrišča. Tudi ko sem sam pristopil k slednjemu, se je Mancini zopet približal,« je dodal Škot, ki je ob koncu tekme Italijanu vendarle športno stisnil roko.

Manchester City in Manchester United imata na vrhu lestvice enako število točk (83), a imajo varovanci Roberta Mancinija boljšo razliko v golih, zaradi česar so tudi v prednosti. Zdaj sami odločajo o svoji usodi, vendar jih že v naslednjem kolu čaka nova težka preizkušnja, saj bodo gostovali pri nogometaših Newcastla (5. mesto), ki se krčevito borijo za nastop v ligi prvakov. Če gre soditi po domači formi Cityja - v zadnjem kolu bo gostil Queens Park Rangerse - lahko dvoboj z Newcastlom že odloči prvenstvo.

Sinje modri iz Manchestra so doslej dvakrat osvojili naslov državnega prvaka, nazadnje v daljni sezoni 1967-68.