Manchester United ostal najbolj zaželen

V Nyonu bo danes žreb četrtfinalnih parov lige prvakov.

Objavljeno
20. marec 2014 20.03
Posodobljeno
21. marec 2014 09.00
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – So se vrednosti delnic klubov v nogometni ligi prvakov pred današnjim žrebom četrtfinalnih in polfinalnih parov v Nyonu kaj bistveno spremenile? Odgovori Bayerna, Borussie, Reala, Barcelone, PSG, Atletica, Chelseaja in ManUtd bodo znani okoli poldneva.

Kljub imenitnem zasuku je Manchester United vendarle najbolj zaželen tekmec. Privrženci kluba z Old Trafforda so evforični, prav tako del moštva, toda zmaga nad Olympiakosom je zadostovala le za vedrejšo obrazno mimiko, ne pa za to, da bi prestrašila tekmece. Drugi na seznamu »dobrodošlih« je Borussia, ki je zaradi poškodb iz tekme v tekmo bolj oslabljena.

Drugo leto zapored ima Španija tri predstavnike med osem najboljših, po dva sta ponovili Anglija in Nemčija, četrto državo, Francijo, zastopa PSG. Prvič v obdobju lige prvakov so se v četrtfinale uvrstili vsi zmagovalci skupinskega dela tekmovanja.

Četrtfinalni žreb, v katerem po letu 2009 spet ne bo italijanskega kluba, ni več delegiran. Pomerita se lahko tudi Real in Barcelona, ki bosta v nedeljo v Madridu igrala ligaški clasico, ali lanska finalista, branilec lovorike Bayern in poraženka Borussia. Chelseajev posebnež Jose Mourinho najbrž ne bi imel nič proti srečanju s prvenstvenim tekmecem, ki je imel v 40-letnem igralcu in pomočniku Ryanu Giggsu resnično podaljšano trenerjevo roko na igrišču ter plejmejkerja, ki ga moštvo pogreša že vso sezono. Valižan je igral rekordno 145. tekmo v LP, vključno s kvalifikacijskimi, brez njih je igral 140. tekmo in ga od vodilnega Raula Gonzalesa ločita le še dve tekmi. Francoski šampion Paris St. Germain s starejšim in boljšim Zlatanom Ibrahimovićem (10 golov v tej sezoni LP) sodi v kategorijo nezaželenih, še posebej po obljubljeni nagradi za končno zmago, ki bi vsakega nogometaša obogatila za milijon evrov. Nihče si kajpak ne želi Bayerna, Reala in Barcelone.

Tudi stavnice so sledile odmevom in ocenam. Manchestrovo zmagoslavje v ligi prvakov bi prineslo največ zaslužka, vložen evro bi prinesel približno 16 evrov. Najmanj bi navrgla Bayernova ubranitev, zgolj en evro. Real je za bavarskim velikanom drugi največji favorit, tretja je Barcelona.

Četrtfinalisti so si priigrali po 3,9 milijona €, poraženci osmine finala so bili nagrajeni s po 3,5 milijona €.

Prve četrtfinalne tekme bodo 1. in 2. aprila, povratne teden dni pozneje.