Manchester United z nižjimi dohodki, a z novim rekordom na vidiku

V sezoni 2015/16 naj bi Manchester United kot prvi angleški klub zaslužil več kot 500 milijonov funtov.

Objavljeno
17. september 2015 17.48
FBL-EUR-C1-EINDHOVEN-MANCHESTER
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Manchester - Angleški nogometni prvoligaš Manchester United je objavil, da so dohodki kluba v prejšnji sezoni padli za 8,8 odstotka. Temu je v največji meri botrovala neuvrstitev v ligo prvakov, posledično so se prihodki zmanjšali za 38 milijonov funtov na 395,2 milijona, primanjkljaj so zabeležili tudi zaradi manj prodanih vstopnic in denarja, ki ga niso dobili na račun televizijskih prenosov.

Vseeno pa rdeči vragi nimajo razloga za skrbi in optimistično zrejo v sezono 2015/16; v veljavo je stopil 750 milijonov funtov vreden posel z opremljevalcev Adidasom, skupno pa naj bi prihodki znašali med 500 in 510 milijoni funti oziroma 686 milijoni evrov. S tem bi United postal prvi angleški klub, ki bi presegel 500-milijonsko znamko.

»Ko zremo v novo sezono, smo navdušeni zaradi močnega položaja, tako na igrišču kot izven njega. V zadnjih tednih smo še dodatno okrepili našo ekipo z izkušenimi in mladimi igralci, uvrstili smo se v ligo prvakov, začelo se je sodelovanje z Adidasom. Naš rekorden dohodek in napovedi za 2016 potrjujejo našo poslovno moč in rast,« je povedal podpredsednik rdečih vragov Ed Woodward.

Unitedovo desetletno sodelovanje z Adidasom se je začelo 1. septembra, finančni priliv pa klub iz Manchestra pričakuje tudi zaradi nove pogodbe za prenose premier lige, ki znaša 5,14 milijarde funtov.

Za okrepitve je pred novo sezono klub zapravil kar 250 milijonov funtov. Nazadnje je francoskemu prvoligašu Monacu za mladeniča Anthonyja Martiala odštel 36 milijonov funtov, znesek pa lahko v prihodnosti naraste na 58 milijonov.

Tudi dolg rdečih vragov je v zadnjem obdobju narasel s 341,8 milijona funtov na 411 milijonov, kar pa vodstva kluba posebej ne skrbi. Napovedalo je, da bodo v kratkem na newyorški borzi na voljo delnice kluba, s čimer računa, da bo prišlo do novih 400 milijonov dolarjev oziroma 256 milijona funtov.