Mancini hudo zbodel Mourinha

Nogometna liga prvakov: Turki se ne zmenijo za ambicije Chelseaja.

Objavljeno
25. februar 2014 20.39
J. S., šport
J. S., šport

Ljubljana – Tudi današnji večer prinaša izjemno privlačna dvoboja v Gelsenkirchnu in Istanbulu, Bolj »glasno« je v Turčiji, kjer se bo Jose Mourinho sešel z več starimi znanci: igralca Didier Drogba in Wesley Sneijder ga bosta toplo in močno objela, trener Roberto Mancini pa se je že odločil za nasprotno taktiko.

»Mourinho je osvojil ligo prvakov z Interjem, ker je nasledil dobro moštvo, ki sem mu ga pripravil jaz. Podobno, kot se je zgodilo z Manchester Cityjem. Ko sem prišel v Inter, je ta igral slab nogomet, jaz sem ga preobrazil v ekipo z zmagovalno miselnostjo,« je navrgel Mancini. Trener Galatasaraya se zaveda, da v dvoboju s Chelseajem ne velja za favorita, in tudi to je prinesel na pladnju Mourinhu: »Za zmago v ligi prvakov moraš imeti tudi srečo. Eno je dobro igrati do decembra, povsem drugo pa to raven ohraniti februarja in marca. Nimamo veliko možnosti, ker je Chelsea veliko močnejši in ima eno najmočnejših igralskih zasedb v Evropi. Za nas je čast že to, da na tej ravni tekmovanja sploh lahko tekmujemo s klubom, kot je Chelsea.«

Z branjem med vrsticami je možno najti polno Mancinijevih zbadljivk na račun portugalskega kolega, to rivalstvo pa ni staro en dan. »Mancio« je bil nekoč odličen napadalec Sampdorie – igral je skupaj s Srečkom Katancem – in Lazia, Mourinhu je očital prav dejstvo, da nikdar ni igral nogometa. »Mou« je osvojil številne trenerske lovorike in je Manciniju očital, da sodi med trenerje-poražence. Bomo videli, kdo bo glasnejši po prvem delu dvoboja osmine finala lige prvakov.

Mourinho na druženju z novinarji še ni poznal zadnjih Mancinijevih izjav. In četudi bi jih, je moral govoriti o fronti, na katero se je spravil kar sam, ko je v neformalnem (»off the record«) pogovoru z novinarjem francoske televizije svoje napadalce obtožil neučinkovitosti, novinar pa je posnetek objavil na internetu. »Težava Chelseaja so zapravljene priložnosti, napadalci zabijejo premalo golov. Imam Eto'oja, ki je star že 32 let, morda celo 35, kdo bi vedel,« je izjavil Mourinho in dodal: »Potrebujem napadalca, Falcao pa potrebuje klub ... Igralec, kot je on, ne more igrati pred le 3000 gledalci, Monaco pa je klub za konec kariere, ne za njen vrhunec.«

Portugalec, »maturant klasične gimnazije, ki je uspešno zagovarjal doktorat iz retorike in jezične znanosti«, pozna odgovor na sleherno vprašanje. Ni blažil svojih izjav, le Francoza, ki je objavil posnetek, je označil za sramoto za novinarski poklic. Nato je ponovil, da Chelsea ne more biti favorit lige prvakov. »Ko enkrat prispeš v četrtfinale, pa je možno vse. Ligo prvakov sem osvojil dvakrat, toda Porto in Inter nista bila favorita. Tudi Chelseaju je uspelo šele tedaj, ko ni bil favorit,« je ocenil Mourinho.

Angleži vendarle merijo na zmago že v Istanbulu, kjer je Mourinho lani – na isti ravni tekmovanja – izgubil z 2:3, toda na prvi tekmi je zmagal Real s 3:0. Trener Mancini (4-3-1-2) bo računal na kakšen preblisk napadalnega trojčka Sneijder-Yilmaz-Drogba, Mourinho (4-2-3-1) bo polagal upe predvsem v ofenzivno navezo Hazard-Oscar-Willian, v napadu pa bo eden od dvojice Torres-Eto'o.