ManCity: Proučili smo Barcelono

Nogometna liga prvakov: angleški in katalonski klub tesno povezana.

Objavljeno
18. februar 2014 02.30
J. S., Delo.si
J. S., Delo.si
Ljubljana – Le malokateri klub v Evropi se lahko meri z rušilnostjo napada, ki krasi Manchester City in Barcelono. Tudi zavoljo tega bo drevišnja prva tekma osmine finala lige prvakov med tekmecema, ki sta povezana tesneje, kot se zdi, spektakularna. Tako vsaj upajo nevtralni navijači.

Ko gre za dvoboje Galatasaraya in Chelseaja, PSG in Bayerja ali pa madridskega Reala in Schalkeja, bi povprečen poznavalec nogometa hitro izstrelil imena treh klubov, ki »bodo« igrali v četrtfinalu lige prvakov. Ko gre za spopad tako mogočnih zasedb, kot jih imata Manchester City in Barcelona, je napovedovanje razpleta toliko težje opravilo. Še dobro, da kluba ne premoreta toliko najzvestejših navijačev kot tradicionalna evropska težka artilerija Real Madrid, Liverpool, Manchester United, Bayern, Milan ali Juventus. Podpornike ManCityja in Barçe – razen njunih članov iz obeh mest – zanima tudi spektakel, ne le končni izid. In že zaradi tega bi lahko drevi v Manchestru deževali – goli. Tako angleško kot katalonsko moštvo sta namreč ujeli optimalno formo ob pravem času, njuna napada sta boljši del moštvenih taktik kot njuni obrambi. City je v 40 tekmah zabil že 117 golov, Barcelona le šest manj, toda vendarle ima »blaugrana« trdnejšo obrambo kot Angleži, ki prejmejo najmanj gol na tekmo (povprečje 1,08, Katalonci 0,71).

Otočani se zanašajo na telesno moč svojih igralcev ter zmagovalno miselnost, ki jo je vcepil v njihove glave trener Manuel Pellegrini. ManCity je zadnjo izločilno tekmo v Evropi igral leta 1968, toda Čilenec ima bogate izkušnje iz lige prvakov (Villarreal, Malaga). Igralci Cityja so prepričani, da so dobro proučili Barcelono in da jih gostje ne bodo nadigrali. V moštvu so štirje Španci (Garcia, Negredo, Navas, Silva), nekdanji Barçin rezervist Yaya Toure, ki se je v Manchestru prelevil v enega najboljših vezistov, Arabci pa so zaupali klub v roke izvršnega direktorja Ferrana Soriana in športnega direktorja Txikija Begiristaina, ki sta prej ti vlogi opravljala v Barceloni ...

Šejk Mansour torej ni odkrival tople vode, klubsko znanje in logistiko je pripeljal iz Katalonije. Želel je tudi trenerja Pepa Guardiolo in Lionela Messija, toda vse se mu le ni izšlo po načrtu. Guardiola si je nadel jerharice, Messi uživa v največjem metropolisu ob Sredozemskem morju. David Silva je kljub temu prepričan, da bo zelo tesno: »Barcelona ne igra tako kot pred tremi leti. Tekmeci uspešno proučujejo njen slog igre in prilagajajo svojo taktiko. Noben cikel v nogometu ne traja večno.« Toure, ki je leta 2009 z Barço osvojil vse, se strinja s soigralcem: »Želimo dokazati, da smo na pravi poti tudi v Evropi.« Katalonci še vedno stavijo na tiki-taka igro, četudi je s prihodom Gerarda Martina zavel nov veter: »Fantje pogosto streljajo z razdalje, večkrat se odločajo za preskakovanje igre. Bližje uspehu bo, kdor bo dlje držal žogo v svoji posesti.« ManCity je na domačih tekmah LP držal žogo le 49 % igralnega časa, Barcelona v gosteh kar 72 % ... Največ oči bo seveda uprtih v Messija, ki je proti Rayu zabil gol na tretji zaporedni tekmi (prvič po septembru), toda na angleških tleh je bil doslej natančen »le« enkrat – v finalu LP leta 2011. Še to: Barça je konec tedna pozdravila vrnitev Neymarja, ManCity pa Nasrija.

Verjetni začetni enajsterici, Manchester City (4-4-1-1): Hart; Clichy, Demichelis, Kompany, Zabaleta; Silva, Toure, Javi Garcia, Milner; Džeko; Negredo; Barcelona (4-3-3): Valdes; Alves, Pique, Mascherano, Alba; Xavi, Busquets, Iniesta; Sanchez, Messi, Pedro.

Tekma v Leverkusnu bi bila lahko še bolj spektakularna od derbija v Manchestru. V ospredju bo Zlatan Ibrahimović, velemojster, ki je osvojil naslove prvaka s šestimi različnimi klubi in je jasno napovedal, da bi PSG zadovoljila le zmaga v lizbonskem finalu.