Mandarić ni čakal, na pomoč je poklical Stojića

Na krizo je predsednik NK Olimpija odgovoril s kadrovsko okrepitvijo v vodstvu v podobi bivšega športnega direktorja.

Objavljeno
25. oktober 2016 02.23
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Predsednik je izbral podpredsednika. To je bil odgovor Milana Mandarića na mini krizo, ki je z vrha lestvice spodnesla Olimpijo, nanj pa se je zavihtel Maribor. Vrnil je Ranka Stojića, enega najbolj zaslužnih mož za Olimpijino prvo zvezdico.

Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo Mandarić znova posredoval in koga bo izbral. In res ni čakal predolgo, dober teden dni po mariborski zaušnici in dan po velenjskem razpletu brez golov, ki sta pomenila zamenjavo na vrhu prvenstvene lestvice, je potegnil aduta iz rokava. Da je to prav bivši sodelavec Stojić, ni veliko presenečenje. V minuli sezoni je Srb veljal za klubskega ključnega moža in kadrovika, ki je dal pravo lekcijo mariborskemu tekmecu Zlatku Zahoviću.

Nemara je Mandarić začutil, da v boju s prerojenimi Mariborčani ne more tekmovati brez za boj usposobljenih ljudi iz ozadja, kakršen je z vsemi svojimi veščinami in žavbami namazani Stojić. Ali pa je morebiti ameriški poslovnež srbskih korenin že napovedal svojega naslednika, ko se bo umaknil?

Kot je že v Mandarićevi navadi, je tudi tokrat presenetil z načinom predstavitve okrepitve in je starega znanca nogometašem pokazal kar dopoldne v slačilnici. Uradno predsednikovo pojasnilo je prišlo popoldne ... »V zadnjem obdobju sem imel občutek, da klub ne gre v pravo smer, zato smo skupaj s člani izvršnega odbora sprejeli pogumno odločitev, ki je bila nujna. Kot sem poudaril že ničkolikokrat, bom še enkrat: vedno sem storil vse, kar je v moji moči, da bi Olimpijo popeljal tja, kamor sodi. Torej v vrh slovenskega klubskega nogometa.«

Svoje »pozdravno« sporočilo je dodal še novi podpredsednik. »V prvi vrsti bi poudaril, da sem presrečen ob vrnitvi v Olimpijo. Izjemno sem motiviran, poln energije in komaj čakam, da zaviham rokave. Prepričan sem, da se bo Olimpija res kmalu vrnila tja, kamor tudi spada.«

Kadrovska okrepitev v slogu bliskovite vojne (blitzkrieg) je seveda že sprožila številna vprašanja in pomisleke. V ospredju je športni direktor Nenad Protega in njegova prihodnost. Kaj Stojićeva vrnitev pomeni za trenerja Luko Elsnerja?

Vse neznanke bosta predsednik in podpredsednik razjasnila šele v soboto po lokalnem derbiju z Domžalami. Tudi o statusu športnega direktorja, za katerega Stojićev prihod pomeni Mandarićevo nezaupnico. Na dlani je, da so se pooblastila nekdanjega tvorca šampionskih Domžal omejila, medtem ko je Elsner v izkušenem in prekaljenem lisjaku Stojiću dobil tudi mentorja, ob katerem bi lahko pospešil svoje zorenje in nabiranje izkušenj.

Stojićevo vrnitev v slovenski klubski nogomet je bilo mogoče pričakovati. Od prvega kola je spremljal prvoligaško bitko in skrbno beležil podrobnosti. Uganka je bila le, v kateri klub se bo vrnil, potem ko je aprila odstopil skupaj z nespretnim trenerjem Markom Nikolićem zaradi njegove rasistične opazke na račun Blessinga Elekeja.

Vsaj do konca prvega dela sezone je Elsner lahko brez skrbi, če bo le sodeloval in sprejemal Stojićeve nasvete. Za Elsnerja se je Stojić potegoval že v minuli sezoni, pri čemer ne gre zanemariti njegovega poznanstva z Lukovim očetom Markom.

Kakšna bo dejanska vloga Protege, ki od svojega prvega dne na položaju športnega direktorja ni imel sreče s kadrovanjem? Med drugim je tudi sprožil odstavitev Italijana Rodolfa Vanolija, da je na njegov položaj pripeljal Elsnerja. Za kadrovsko »okrepljeno« Olimpijo se bo jutri začelo drugo poglavje simbioze s Stojićem, sicer tudi spretnim menedžerjem, ki je Mandariću omogočil, da je debelo zaslužil s prodajo Andraža Šporarja švicarskemu prvaku Baslu in Ezekiela Hentyja moskovskemu klubu Lokomotiv.

Povratna četrtfinalna tekma pokala Nogometne zveze Slovenije v Kidričevem po ljubljanskih 2:1 nima brezskrbnega izhodišča, lahko pa bi bodisi poglobila krizo bodisi izboljšala vzdušje v moštvu, v katerem so slabi rezultati porušili tudi odnose med igralci.