Maradona želi popeljati Irak na SP v Braziliji

Sloviti Argentinec je na pragu tega, da prevzame vodenje iraške nogometne reprezentance.

Objavljeno
21. december 2012 08.23
Posodobljeno
21. december 2012 08.40
ap Argentina Maradona
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Bagdad - Eden najboljših nekdanjih nogometašev na svetu, Diego Maradona, je očitno pred novim trenerskim izzivom. Argentinska nogometna legenda trenutno opravlja vlogo svetovalca v dubajskem klubu Al Wasl, kjer je nekaj časa deloval tudi kot trener, a je očitno na pragu tega, da vnovič zasede selektorski stolček.

Danes se bo namreč Maradona sestal s predstavniki Iraške nogometne zveze, v kolikor bi bili pogovori uspešni, bi že znal biti imenovan za novega selektorja. »Diego je resnično navdušen, saj nas kliče vsak dan. Irak ne želi voditi le prihodnje pol leta, ampak smatra to kot svoj dolgoročni projekt. Veseli ga dejstvo, da bi mu vodenje iraške reprezentance predstavljajo izziv, kot tudi dejstvo, da bi na mestu selektorja nadomestil Zica,« je pojasnil agent Hernan Tofon, ki je v imenu Argentinca opravil prvi sklop pogajanj z Iračani.

V kolikor pride do sodelovanja, čaka Maradono težka naloga. Irak namreč v azijski kvalifikacijah za SP zaseda tretje mesto v skupini B. Na vrhu lestvice je Japonska, ki je na petih tekmah zbrala kar 13 točk, medtem ko so jih Irak, Oman in Avstralija, ki ima tekmo manj zbrali po pet.

Do sredine novembra je Irak vodil Brazilec Zico, prav zaradi večnega južnoameriškega rivalstva med Brazilijo in Argentino, pa želi 52-letni Maradona sedaj dokazati, da se da z isto reprezentanco storiti več in se uvrstiti na SP.

Irak se je leta 1986 na SP v Mehiki prvič in zadnjič prebil v veliki finale, kjer pa so morali priznati premoč Argentini, pri kateri je blestel prav Maradona, ki je svojo reprezentanco popeljal do drugega naslova svetovnih prvakov.