Maribor bo prvi, če bo drevi zmagal v Domžalah

Danes štiri tekme 21., zadnjega jesenskega kola v 1. SNL z vrhuncem v Domžalah; zadnja jutri v Stožicah.

Objavljeno
10. december 2016 00.52
Nogomet Maribor - Domžale 01.oktobra 2016 (šport,Maribor,Domžale,nogomet]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Točno opoldne se bo v Kidričevem začelo zadnje letošnje ligaško dejanje, 21. kolo 1. SNL. Končalo se bo jutri v Stožicah, a kdo bo s prvega mesta šel v novo leto, bo lahko znano že danes po derbiju med Domžalami in Mariborom. Drugi današnji tekmi bodo še v Novi Gorici in Velenju.

Kidričevo: Aluminij – Celje (sobota, sodnik Bojan Mertik, 12):
Oboji so imeli v zadnjih tekmah obilo smole, vsekakor več, kot jim primanjkuje znanja, kar je vsaj pri Kidričanih pogojeno s pomanjkanjem izkušenj. Domala vsaka tekma je bila za mlajši del Kidričanov »učna ura«, ki pa še kar traja in traja ... Šest tekem traja strelska suša, od zadnje zmage pa je minilo že poldrugi mesec ali osem tekem. Celjani imajo težave z verodostojnostjo ambicioznega projekta. V domačem okolju novim vlagateljem še ne verjamejo, trener Igor Jovičević pa zaenkrat lepo govori o tem, kako bi naj bilo. Za miren spanec pa bo štela le zmaga.

Nova Gorica: Gorica – Kalcer Radomlje (Vojko Goričan, 14): Zmagovit konec, dober konec, je goriško vodilo. Za dobro voljo in miren počitniški spanec manjka le še pika na i. Da je proti zadnjemu ne bi zmogli postaviti, bi bilo modro vzpostaviti notranjo stavnico. Kdor bo strelec gola ali dveh, naj si zasluži kakšnega stotaka evrov več. Seveda le ob zmagi.

Velenje: Rudar – Luka Koper (Dejan Balažič, 16): Rudar je moštvo za vrh, a je zdaj le drugi v drugi polovici in tik za današnjim tekmecem, ki bi ob normalnih okoliščinah imel kakšno točko več. Rudar je tudi boljši od Kopra, kar je prepričljivo potrdil v obeh jesenskih tekmah in zmagah z razliko v golih 6:1. Rudar bo imel danes na voljo vse najmočnejše adute, Koper dva manj od zadnjega dvoboja. Pogrešal bo stebra obrambe Tonija Datkovića in vsestranskega šprinterja Mateja Pučka. Kar pa je samo voda na mlin za domača strelca Dominika Glavino in Johna Maryja. Eden od koprskih dnevov D bo torek, ko morajo vsi upniki prijaviti svoje terjatve. Bo med njimi tudi fantomska Swiss Sport Agency z Maršalovih otokov, ki se je iz nič pojavila takrat, ko je največji upnik Milan Mandarić sprožil prvi postopek za prisilno poravnavo?

Domžale: Domžale – Maribor (Roberto Ponis, 16.55): Padec domžalske strelske forme je prišel ob nepravem času. Ali pa sta najboljša strelca Slobodan Vuk in Marko Alvir polne naboje hranila za zadnji vrhunec leta? Vanj bodo usmerili poglede tudi v taboru zeleno-belih, ki srčno upajo, da jo bodo vijoličnim zagodli lokalni tekmeci. Prestižni naslov najboljšega tudi nekaj šteje. Naloga Domžalčanov bo vse prej kot lahka, jesenski izkupiček v derbijih z velikima je klavrn in znaša eno samo točko. Tudi za trenerja Simona Rožmana dvoboj predstavlja velik taktični izziv, ki ga narekujejo predvsem Mariborčani. Če bo Celjan verjel sporočilom o zdravstvenih težavah Štajercev, potem bi lahko Domžalčani uprizorili presing, kakršnega so v prvem polčasu tekme v Ljudskem vrtu. Bil je izjemen, do popolnosti je zmanjkal še gol ali dva več. Možnosti za prvo zmago niso majhne navkljub odsotnosti že bivšega Maria Lucasa Horvata in kaznovanega Matije Široka. Darko Milanič pa je ostal brez osrednjih zveznih igralcev, kaznovanega Marwana Kabhe in obolelega Aleksa Pihlerja, že prej brez Milivoja Novakovića. A tudi brez veterana bodo mariborsko srečo krojili v konici napada Dare Vršič, Marcos Tavares in Luka Zahović.

Ljubljana: Olimpija – Krško (nedelja, Dragoslav Perić, 16.55): Kaj in kako, bodo Ljubljančani vedeli že v soboto zvečer. Na igrišču pa jim gre tako dobro, da zmagujejo brez sijaja in ustrahujejo vijolične. Bolj zanimivo bo po zadnjem sodnikovem žvižgu. Kdo se bo vrnil v Ljubljano in začel priprave za drugi del prvenstva? O tem bo odločal Ranko Stojić, ki Srečka Katanca ni zavrnil, kot ga je Zlatko Zahović. Olimpijini B-reprezentanti bodo odšli na Bližnji vzhod, mariborski ne. Če A-reprezentant Rok Kronaveter ne bo igral ali bo med rezervisti, bo pomenilo, da je s pol noge že na Kitajskem.

Lestvica

1. Maribor 20 14 4 2 40:12 46 točk

2. Olimpija 20 14 3 3 33:14 45

3. Domžale 20 11 3 6 42:20 36

4. Celje 20 8 3 9 24:23 27

5. Gorica 20 7 6 7 23:23 27

6. Koper 20 7 5 8 18:24 26

7. Rudar 20 6 6 8 25:26 24

8. Krško 20 4 9 7 19:30 21

9. Aluminij 20 3 6 11 13:32 15

10. Radomlje 20 1 5 14 15:48 8