Maribor brez prask preskočil hercegovsko oviro

Vijolični po zanesljivi zmagi v povratni tekmi 2. kola kvalifikacij za ligo prvakov že v sredo z Maccabijem iz Tel Aviva.

Objavljeno
24. julij 2014 00.35
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Maribor – Maccabi iz Tel Aviva bo v sredo novi evropski gost Ljudskega vrta. Maribor je namreč sinoči opravil svojo nalogo, v povratni tekmi 2. kola kvalifikacij za ligo prvakov je z 2:0 odpravil mostarski Zrinjski in napredoval v 3. kolo. Strelca za vijolične sta bila Dare Vršič in Agim Ibraimi.

Navzlic vrhuncu počitnic so mariborski navijači v zelo lepem številu napolnili tribune Ljudskega vrta. Nogometni utrip je bil nekoliko soparnemu ozračju navkljub idealen za ogorčeno bitko, ki je zmagovalcu obetala še najmanj štiri tekme na evropskem bojišču, poražencu pa slovo.

Marcos Tavares namesto Nusmirja Fajića v začetni enajsterici je bila edina sprememba domačega trenerja Anteja Šimundže v primerjavi z mostarsko tekmo. Prve minute so bile prijateljske. V nasprotju s pričakovanji so si žogo prilastili gostje, ki so takoj razkrili, da so se odlično pripravili. Mariborčani niso želeli ali pa niso mogli vzpostaviti premoči na igrišču in so se – zdelo se je, da načrtno – odločili, da bodo raje potrpežljivo čakali na svojih pet minut izbruha in upali, da se gostom ne bi posrečila kakšna neubranljiva akcija. Ta igra »na srečo« bi jih v 14. minuti skoraj drago stala. Gost Velibor Djurić je rahlo z desne strani v kazenskem prostoru in enajst metrov od vrat neovirano sprožil v daljši vratarjev kot, toda Jasmin Handanović je imenitno posredoval in preprečil presenečenje.

Mariborski nogometaši so dolgo neuspešno iskali napadalno formo. Proti taktično odlično postavljenim tekmecem niso našli luknje v hercegovski obrambi. Prav nič ni kazalo, da bi jo lahko že v prvem polčasu. Toda ena, dve na hitro izpeljani akciji sta po dobre pol ure počasi načeli prvake BiH, ki jim je počasi začelo zmanjkovati zbranosti.

Zaključnih pet minut je bilo naposled »vijoličnih pet minut«. Najprej je Agim Ibraimi – po podaji Jeana Philippa Mendyja – izgubil dvoboj ena na ena z gostujočim vratarjem Ratkom Dujkovićem, po odbiti žogi je Marcos Tavares v isti akciji zastreljal še drugi »zicer«. Tretji je pripadel Daretu Vršiču. S prostega strela z 18 m po sredini je »Dare viola« v svojem slogu poslal žogo v desni zgornji kot. Vijoličnim privržencem in rezervni klopi je odleglo. Še bolj pa bi jim lahko v zadnjih sekundah sodnikovega dodatka, a je Ibraimi po Vršičevi podaji še drugič izgubil dvoboj z Dujkovićem.

Gostitelji so si pripravili imenitno izhodišče za drugih 45 minut. V zasedi in iz obrambnih okopov so čakali na bliskovit nasprotni napad. Najprej so še preživeli prosti strel gostov z roba kazenskega prostora, domala iz enakega položaja, ki je vijoličnim prinesel vodstvo. V 56. minuti pa so dočakali še napako gostujočega vratarja in darilo ruskega sodnika Sergeja Lapočkina. Dujković je nespretno sprejel podajo, mladi Petar Stojanović pa je bil vztrajen in je stekel v boj za žogo. Dujković je bil za las hitrejši, a za sodnika počasnejši. Stojanović je v dvoboju padel, kar je bilo dovolj prepričljivo, da je Rus pokazal na belo točko. Protesti gostov niso zalegli, Ibraimi pa je z bele točke zanesljivo zadel za 2:0 in za mirno vijolično nadaljevanje. Zaključek so Mariborčani izpeljali korektno in suvereno, brez večjega naprezanja, ter si prislužili aplavz navijačev.

Ante Šimundža, trener Maribora: »Zmaga je bila zaslužena, bili smo boljši vso tekmo. Zrinjski nam do končnice prvega polčasa ni dovolil priložnosti. V drugem polčasu smo vedeli, da se nam bo ponudilo dovolj prostora. Vložek v tekmi je bil velik, morali smo biti potrpežljivi. A jasno je bilo, da se nam bodo ponudile priložnosti.«

Branko Karačić, trener Zrinjskega: »Večji del tekme smo bili taktično zelo dobri. Do 37. minute smo nadzirali igro in si priigrali imenitno priložnost. Nato sem nam je zatemnilo. Pri prvem golu ni bilo prekrška, kot so mi zatrdili igralci, enajstmetrovka pa je bila še bolj vprašljiva. Mariboru želim vse najboljše.«