Maribor gleda v hrbet le Salzburgu

Nogomet: Štajerci dobro spočiti v jutrišnjo (20.20) tekmo s Hafnarfjördurjem.

Objavljeno
24. julij 2017 23.28
Darko Milanič na nogometni tekmi 2.kroga kvalifikacij za ligo prvakov med NK Maribor in HŠK Zrinjski iz Mostarja. Maribor, Slovenija 19.julija 2017. [nogomet,Milanič Darko,liga prvakov,NK Maribor,HŠK Zrinjski,Maribor,Slovenija]
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Slovenski nogometni prvaki bi morali pričakati jutrišnjo (20.20) evropsko tekmo s Hafnarfjördurjem bolje spočiti od Islandcev. Mariborčani so konec tedna v Kranju do zadnjih minut garali za nove točke v 1. SNL, toda v primerjavi s tekmeci so spočili več igralcev. Tudi večina drugih kandidatov za ligo prvakov je osvežila svoje zasedbe manj od Štajercev.

»Ljubše bi mi bilo, če bi že prej odločili zmagovalca tekme v Kranju. Da bi tekmo mirno pripeljali do konca, pretekli kakšen kilometer manj, potrošili manj energije in se čustveno manj spraznili. Do srede bomo imeli resda na voljo dovolj časa za regeneracijo in optimalno taktično pripravo na Islandce,« je v Kranju zatrdil mariborski trener Darko Milanič.

Izolan ima prav. Maribor je v Kranju (2:3) prizanesel z visokimi temperaturami štirim svojim nogometašem, ki so prejšnji teden igrali povratno tekmo z Zrinjskim (Rajčević, Palčič, Bajde in Ahmedi), dva sta vstopila v igro pozneje (Pihler v 20., Zahović v 63. minuti). Če je torej Milanič osvežil svojo zasedbo po modelu 4+2 – verjetno bi večji počitek namenil tudi Pihlerju, a je Kabha že v prvem polčasu začutil bolečino v stegenski mišici –, si islandski klub tega ni mogel privoščiti. V prvenstveni tekmi z Akranesom (2:0) so dobili vsaj delno priložnost prav vsi akterji zmage na Ferskih otokih (0:2), s katero si je Hafnarfjördur priigral dvoboj 3. kola kvalifikacij za ligo prvakov z Mariborom. Le dva igralca Islandcev – štoper P. Vidarsson in vezist Palsson – sta vstopila v igro bodisi v prvem bodisi v drugem polčasu, deveterica imen je ostala istih kot na Ferskih otokih. Torej 0+2 v primerjavi z mariborskih 4+2.

Rotiranje nogometašev je resda odvisno tudi od obdobja, v katerem se nahaja enajsterica – sveže sestavljena zasedba potrebuje čim več zaporednih tekem v enaki zasedbi, v izkušenem in uigranem moštvu je smiselno rotirati akterje na igrišču. Primerjava Maribora z drugimi klubi iz regije kljub vsemu razkriva veliko širino igralskega kadra, ki ga ima na voljo slovenski prvak, torej je uspešno selekcioniral zasedbo za boj na različnih frontah.

Primerjali smo tri »okoliške« klube, in sicer Salzburg, Rijeko in Partizan, ter danski København, za katerega igra slovenski reprezentant Benjamin Verbič. Le Salzburg je namenil počitek večjemu številu nogometašev kot Maribor. Klub s Solnograške je prejšnjo sredo opravil z malteškim Hiberniansom, konec tedna pa je zmagal z Volfšperku s šestimi novinci v enajsterici (6+1). Podobno kolobarjenje kot Štajerce je zaznamovalo tudi Beograjčane (4+2), ki so se znesli nad Šabcem s 6:1, pri tem pa zamenjali štiri udarna imena v enajsterici v primerjavi z evropskim gostovanjem v Podgorici. Rijeka, ki bo poskušala jutri pod vodstvom trenerja Matjaža Keka presenetiti prav Salzburg, je v soboto zmlela zagrebški Rudeš, pri čemer je Kek spočil dva evropska aduta (Elez, Bradarić), dodatna dva je poslal v igro šele v drugem polčasu (Vešović, Heber), torej 2+2. Tudi Verbičev København, ki bo drevi (20) gostoval pri Vardarju na skopskem štadionu – ta bo 8. avgusta gostil spektakel, v katerem se bosta pomerila Real Madrid in Manchester United –, je konec tedna osvežil evropsko enajsterico le z dvema novincema v začetni enajsterici (2+3). Tekmo je denimo začela celotna obramba v modelu 4-4-2, Verbič je igral do 64. minute.

Možnost učinkovite rotacije je resda povezana tudi z višino proračuna in tržno vrednostjo moštva. Maribor je veliko bogatejši od Islandcev, hkrati premore tržno manj vredne zasedbe od prej omenjenih klubov. Po oceni Transfermarkta gre za naslednje vrednosti: Salzburg 41 milijonov evrov, København 28 mio €, Rijeka in Partizan po 25 mio €, Maribor 13 mio €, Hafnarfjördur 2,33 mio €.