Maribor ima močna orožja, a Olimpija ni več naivna

Za jutrišnji veliki derbi vijolični načrtujejo vrnitev v »stare sisteme«. Damjan Bohar najboljši strelec derbijev.

Objavljeno
04. marec 2016 01.27
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Zlatko Zahović je z ustoličenjem Darka Milaniča za novega-starega trenerja Maribora iz rokava potegnil enega od adutov za jutrišnji največji, 27. slovenski nogometni derbi. Morda ključni dvoboj za naslov bodo bržčas skrojile taktično-tehnične odločitve trenerjev.

Olimpijin trener Marko Nikolić je spremljal vijolične pod taktirko Krunoslava Jurčića, jutri bo njegov tekmec Milanič. S tako imenovano terapijo šoka – za pripravo taktičnih različic eno od ključnih potez – je Zahović deloma predramil po celjski zaušnici šokirano vijolično moštvo in v ljubljanski strokovni štab vnesel nekaj nemira.

»Menjava trenerja nam je povzročila nekaj preglavic, ker nimamo informacij o taktiki in drugih stvareh. Ampak tudi za Maribor je težava, da bo imel Milanič na voljo zgolj nekaj dni za pripravo na tekmo. V vsakem primeru bo težko za vse. Lahko se nadejamo sprememb v njihovem sistemu igre. Darka poznam, večkrat sva se pomerila že prej. Želim mu vse najboljše, le v derbiju ne,« je o rokadi na vijolični klopi povedal Olimpijin trener, ki je bil, tako kot vijolični dvojec Zahović-Milanič, nekoč član črno-bele Partizanove športne družine.

Nič več naivna Olimpija tako rekoč nima več nič skritega, s čimer bi lahko presenetila vijolične načrtovalce »bojnega načrta«. Njena forma je spodbudna in visoka tudi brez jeseni najboljših Andraža Šporarja ter Ezekiela Hentyja. Če bi bila na voljo najsijajnejša okrepitev v podobi slovitega napadalca Danka Lazovića, bi se Mariborčanom lahko še bolj zatresle noge, kot se jim že tresejo. Tudi drugi srbski as Miroslav Radović še ni v formi, ki bi mu zagotavljala začetno enajsterico, a je lahko uporaben džoker v zaključnem delu tekme. Trener Nikolić bo imel razmeroma sladko skrb, v obrambo se bo po odsluženi kazni vrnil čvrsti štoper Dejan Kelhar, drugi igralni položaji so tako rekoč zasedeni z igralci iz tekme proti Luki Koper.

Mariborske kombinacije so silno prepletene, številne so povezane z izborom začetne enajsterice in pričakovano spremembo taktične postavitve iz 4-3-3 v 4-2-3-1. Poglavitno spremembo narekuje hitrost, ki je pri staroselcih in najbolj izkušenih, povrhu pa še ključnih igralcih najbolj sporna. Marcos Tavares, Željko Filipović, Aleš Mertelj, Marko Šuler, Rodrigo Defendi, tako rekoč zanesljivi prvokategorniki, sodijo v kategorijo počasnih igralcev. Hiter ni niti Izraelec Marwan Kabha. Ta hendikep so v najboljšem obdobju reševali s hitro žogo in razmišljanjem ter brezhibno »taktično kulturo«.

Mariborčani imajo še vedno veliko močnih orožij, imajo prednost v daljši rezervni klopi, izkušnjah z derbijev in predvsem v tekmovalnosti, Ljubljančani pa v vzdušju v moštvu, v katerem ni veliko nezadovoljnih. Ena od najbolj vznemirljivih ugank pa je povezana z Ljubljančanom in otrokom Olimpije v vijoličnem orkestru, Milivojem Novakovićem. Bo Zahovićev tekmec v boju za prestižni naziv najboljšega strelca slovenske reprezentance dobil priložnost od prve minute? Bo pri tem presodil Zahovićev občutek ali Milaničeva – trenerska – logika, da ima prednost bolje pripravljen igralec, v derbijih učinkovit Jean-Philippe Mendy?

»Vrnili se bomo v stare sisteme. Ne pričakujem nič drugega kot to, da igralci zavzeto delajo,« je Zahović nakazal »smer plovbe« vijolične barke pod Milaničevim krmilom. Če to pomeni tudi aktiviranje pri Jurčiću zapostavljenega Damjana Boharja, potem bodo imeli Mariborčani v prekmurskem blisku »peklenščka« več. Verjeli ali ne, Bohar je najboljši strelec v zgodovini derbijev. V osmih, v katerih je igral, je dosegel štiri gole in je učinkovitejši tudi od Tavaresa. Najboljši strelec Maribora v zgodovini je zabil samo tri gole v 23 ligaških derbijih. Tri gole je dosegel tudi Mendy, igral pa jih je devet.