Maribor iz derbija v derbi skočil na vrh

V 14. kolu SNL v Ljudskem vrtu odločil zmagovalca avtogol napadalca Gorice Burgića – V Velenju jalova Olimpija.

Objavljeno
23. oktober 2016 23.42
11 NOVAKOVIČ Milivoje (NK Maribor), 27 JOGAN Alen (NK Gorica), 22.10.2016, Maribor [milivoje novakovič, alen jogan, nogomet, nk maribor, nk gorica]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Olimpija je v 14. kolu SNL izpustila iz rok vrh lestvice. V Velenju, kjer je v minuli sezoni potrdila naslov prvaka, ni zabila gola, zato se je na vrh povzpel Maribor. Vijolični so v Ljudskem vrtu z minimalno zmago proti Gorici Ljubljančanom pobegnili za točko.

Kriza! Ljubljančani se zdaj ne morejo več skrivati za vodilnim položajem, po mariborski zaušnici velenjski popravni izpit ni vrnil nasmeha na obraze in je razkril veliko slabega. Tudi medsebojni odnosi niso na najboljši ravni, kar je nazorno ob odhodu z igrišča pokazal neučinkoviti napadalec Leon Benko. Bentil je nad Etienom Velikonjo, češ da mu ni želel podati žoge. Igralci vedo in čutijo, kdaj nekdo ni v »službi moštva«, zato Benkove jeze ne gre jemati le kot nezadovoljstvo ob menjavi. »Smo v položaju, v katerem ne želimo biti. Šele v drugem polčasu smo zaigrali resno, toda nismo zadeli gola. Ni bilo energije, na koncu si zmage nismo zaslužili,« je velenjski razplet komentiral trener zeleno-belih Luka Elsner. Tudi zanj so napočili težki dnevi, proti Rudarju jih je želel zbrisati s precej spremenjeno začetno postavo, v kateri je svoj status prvokategornika izgubil Blessing Eleeke.

Učinek prenovljene enajsterice v prvem polčasu pa je bil sila klavrn. En sam strel v okvir domačih vrat. Najlepšo (pol)priložnost je imel »knap« John Mary, vse drugo je sodilo v kategorijo borbeno.  Drugi polčas je Olimpija vendarle začela bistveno bolj ambiciozno in odločno. Toda kombinatorika in igra z žogo v nogah je imela veliko hibo – pomanjkanje osnovnih tehničnih prvin, kot so ustavljanje žoge, hitra in natančna podaja, gibanje. Ob tem je bila vsaka najmanjša dobra zamisel  obsojena na neuspeh. Navkljub pritisku, ki je povzročal nekaj panike med domačimi branilci. Senad Jahić je bil tisti, ki je pripravil najlepšo priložnost Ljubljančanom. Podajo vratarju Ristiću je prestregel Velikonja, ta pa je izgubil dvoboj ena na ena z domačim vratarjem, ki se je v junaka tekme spremenil nekaj minut pozneje, ko je odbil sicer odličen strel Mihe Zajca z 10 m.

Kaj več Ljubljančanom na zahtevnem igrišču štadiona Ob jezeru ni uspevalo in tudi Elsner se dobro zaveda, da ga čaka težka naloga. »Smo v težkem položaju, a moramo biti moški, gledati moramo naprej in iskati nove poti do zmage,« se je hrabril Ljubljančan, ki ga konec tedna čaka še en zahteven dvoboj – z Domžalami v Stožicah. Domači kapetan David Kašnik se je vso tekmo bojeval s poškodbo in zdržal skoraj do konca. Nekdanji Ljubljančan je razkril formulo za uspeh, kar je osvojena točka za Velenjčane. Tudi z Mariborom so doma igrali neodločeno.

»Morda smo strup za oba velika. Igrali smo moštveno in samo na tak način se lahko zoperstavimo Olimpiji. Trpeli smo, ampak zasluženo smo si priigrali točko,« je dejal Kašnik.

Prenizka zmaga

Maribor je imenitno predstavo in zmago v velikem derbiju v Stožicah potrdil še s polnim izkupičkom proti neugodni Gorici. Vijolični so ohranili dobršen del svežine navkljub tretji tekmi v osmih dnevih. Le poškodba Dareta Vršiča na ogrevanju je nakazala, da je bilo minulo delo naporno, na igrišču pa je bilo v skladu z razmerjem sil med tekmecema. Mariborčani so stisnili Goričane in ugajali z napadalnimi akcijami. Manjkala je samo pika na i – gol. Glavni krivec je bil Milivoje Novaković, ki je imel dve, tri lepe priložnosti.

Premoč gostiteljev je obrodila sad na začetku drugega polčasa in ob srečnem razpletu podaje iz kota. Dvoboj nekdanjih soigralcev pred vrati goriškega vratarja Gregorja Sorčana med Markom Šulerjem in Miranom Burgićem je dobil gostujoči napadalec. Toda v napačnem kazenskem prostoru. Žogo je nespretno usmeril v goriška vrata.

»Imeli smo ritem v igri, si ustvarjali priložnosti, toda nismo zadeli več kot enkrat. Dovolj je bil gol v začetku drugega polčasa. Moramo upoštevati tudi to, da je Gorica kakovostna in zelo uigrana tekmica. V vsakem primeru sem zadovoljen s tem, kako se fantje odzivajo v trenutkih, ko je veliko šprintov in porabe moči. Ob koncu smo dobro opravili tudi obrambni del naloge, igrali smo tekmovalno in to vliva veliko optimizma za naprej,« Darko Milanič ni skrival zadovoljstva nad izvedbo in izkupičkom.

Gostje niso bili slabi, v končnici so poskušali izvleči več, kot so si zaslužili. Toda pred zadnjim delom tekme in druge od treh z Mariborčani v tednu dni so pokurili preveč moči v obrambnih nalogah. Najnevarnejši mož pa je bil Andrej Kotnik, ki je v prvem polčasu izgubil dvoboj ena na ena z Jasminom Handanovićem.

»Zadovoljen sem. Trpeli smo, toda kdo ne trpi z Mariborom?« je bil odkrit gostujoči trener Miran Srebrnič, ki bo poskušal pripraviti presenečenje za sredin povratni četrtfinalni dvoboj pokala Nogometne zveze Slovenije.