Maribor je v manjši zagati

Športni direktor nogometnega prvoligaša Rudarja Spasoje Bulajić z optimizmom v Ljudski vrt.

Objavljeno
27. oktober 2015 21.22
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Rudar je ujel zmagovalni ritem, ki je močno izzval tudi Maribor. V današnji povratni četrtfinalni tekmi pokala Nogometne zveze Slovenije bo v Ljudskem vrtu (18) branil minimalno zmago. Za Velenjčani pa je sila pester prvi del sezone, v katerem je imel polne roke dela 39-letni Spasoje Bulajić, v minuli sezoni pomočnik trenerja, od poletja pa športni direktor.

Po slabem štartu v sezono je Rudar že potrkal na vrata zgornjega dela lestvice. Mar Rudar že sodi v vrh?

Tako hitro ne gre. Sezono smo začeli z eno samo željo: da si zagotovimo obstanek. Glede na okoliščine je bila to edina realna možnost. Hkrati z ustvarjanjem razmer za kakovostno delo in selekcijo igralskega kadra smo postavljali še organizacijske temelje, tako da si kakšnih pretiranih ciljev niti nismo smeli privoščiti. Ko smo se postavili na noge, smo začeli napredovati tudi na igrišču. Zdaj smo v najboljšem obdobju, ampak še vedno trdno na tleh. Naše vodilo je, da si zastavljamo cilje tekmo za tekmo, smo pa konkurenčni tekmecem pred nami.

Današnja je ena od takšnih, ki »rudarje« lahko zavihti med junake sezone. Je Maribor premagljiv?

Privilegij je, da se lahko merimo s prvakom. Da imamo prednost in ambicije ter realne možnosti, da napredujemo v polfinale. Glede na razplet prve tekme sem prepričan, da je v manjši zagati Maribor. Predvsem iz psihološkega zornega kota, saj kot favorit zaostaja in si tako rekoč ne sme privoščiti spodrsljaja.

Maribor je Ob jezeru taktiziral in se uštel, hkrati je imel prost konec tedna, medtem ko je Rudar ohranjal tekmovalni ritem. Kdo je v prednosti, moštvo, ki je počivalo, ali moštvo, ki se je znojilo?

V prednosti je Rudar, ki vodi z 1:0. Ne strinjam se z oceno, da je Maribor taktiziral, saj sem prepričan, da ima izjemno širino v igralskem kadru. Razlog za njegov poraz nikakor ni bila igra z »rezervisti«, pač pa naša odlična igra. Tekma več ali manj tudi ne igra pomembne vloge. Imeli smo dovolj časa, da smo se spočili in pripravili za tekmo.

Marcos Tavares, Agim Ibraimi in drugi vijolični zvezdniki lahko zabijejo dva ali več golov, mar Rudar lahko zabije gol ali dva. Ali pa se nemara celo ubrani, ne da bi prejel gol?

V zadnjih tekmah nas odlikuje stabilnost. Igramo čvrsto in disciplinirano v obrambi, morda nam manjka več prebojnosti in učinkovitosti v napadu, toda rezerve so predvsem v napadu. Verjamem, da se nam bo odprlo, morda že drevi. Vsekakor je izid tisti, ki nam narekuje pozitivno držo in daje možnost, da smo lahko bolj sproščeni.

S trenerjem Jernejem Javornikom se odlično dopolnjujeta. Čeprav ste formalno njegov nadrejeni, pa sta vendarle prijatelja. Kako bi ocenili Rudarjevo podobo na igrišču?

Jernej je tip trenerja, ki neguje disciplinirano in odgovorno igro v obrambi. Na dolgi rok je to temeljno izhodišče, a hkrati je tudi trener, ki želi igrati všečen in napadalen nogomet. Takšen je tudi Rudar in od takšne filozofije ne bova odstopala ne trener ne jaz. Najin skupni izziv je, da bi Rudar igral še bolje, še na višji ravni in se nekoč v bližnji prihodnosti potegoval za najvišja mesta.

Nedavno ste razkrili, da Rudar že sodeluje z Nemci. Kdo so in kakšna je njihova vloga?

Ne bi rad prehiteval, podrobnosti bomo razkrili decembra. Lahko pa povem, da sodelujemo z neko agencijo, ki nam pomaga na organizacijski in finančni ravni. In ni klasično menedžerska, saj jo zanima razvoj kluba od temeljev navzgor. Lahko bi dejal, da smo se našli prek mojih znancev in partnerjev, pri čemer je agencija iskala klub z zahodnega Balkana.

Rudar ima torej lepo prihodnost?

Vsi v klubu s predsednikom Mitjo Kamenikom na čelu dajemo vse od sebe. Smo moštveni igralci in v tem duhu tudi ustvarjamo »naš« Rudar. V nogometu si lahko uspešen samo, če deluješ kot moštveni igralec in brez solistov.