Maribor kljub slabemu začetku še v igri za raj

V Ljudskem vrtu se je prva tekma kvalifikacij za preboj v ligo prvakov s Celticom razpletla z 1:1.

Objavljeno
21. avgust 2014 03.53
Agim Ibraimi, Damjan Bohar (NK Maribor), Celtic FC, 20.8.2014, Maribor
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Maribor – Slovenski prvak v prvi tekmi zadnjega kvalifikacijskega sita za uvrstitev v ligo prvakov ni izpolnil načrta. Celtic je iztržil neodločen izid 1:1 in si z golom v gosteh priigral prednost pred povratno tekmo, ki bo v torek v Glasgowu. Škoti so zadeli prvi prek Calluma McGregorja, izenačil je Damjan Bohar.

Kolikor je UEFA »ukradla« sedežev v Ljudskem vrtu zaradi neprimernih navijaških vzklikov v tekmi z Maccabijem in za kazen zaprla del navijaške južne tribune Ljudskega vrta, so mariborski privrženci za tekmo sezone zlahka nadomestili v zgornji vrsti vzhodne in tudi severne tribune. Izjemen ugled škotskega prvaka in velikana je kajpak predstavljal izziv, ki se mu ni bilo mogoče upreti. Uradnih 11.424 obiskovalcev je bilo preseženih.

Toda vijolični privrženci so bili hitro zaliti s hladno prho. Le šest minut so »Kelti« potrebovali, da so prebili bunker. Da, vijolični bunker! Redko se domača zasedba in še posebej v dvoboju tako izenačenih tekmecev, kot naj bi bili Mariborčani in Škoti, že takoj postavi v obrambni »gard«, pri katerem je bila prva obrambna linija 30 metrov od svojih vrat.

Kakorkoli že, McGregor je odbitek po neuspešni ofsajd zanki Petra Stojanovića na mariborski desni strani in v nadaljevanju obrambi Jasmina Handanovića zatresel mrežo z 8 m. Nenaden zaostanek je bil pravičen, a spremenil ni ničesar. Mariborčani so vztrajali pri tem, da so povsem prepustili pobudo tekmecem in potrpežljivo čakali na preblisk, na bliskovit protiudarec, ki bi lahko zamajal Celticovo začetno samozavest. A še prej so morali vijolični preživeti svoje izjemno slabe uvodne minute, v katerih je s svojo nezanesljivostjo pri predložkih izstopal Jasmin Handanović. Kot v najbolj srečnih pravljicah se je vijoličnim posrečila hitra vrnitev med »žive«. Imenitno globinsko podajo Željka Filipovića za hrbet Virgila van Dijka sta kot plenilca spremljala kar dva domača napadalca. Marcos Tavares se je zapletel in padel, k sreči pa ne Bohar. Prekmurec je z bliskovitim manevrom rahlo na desni strani stekel pred Craiga Gordona in ga v slogu izvrstnih strelcev matiral z diagonalnim strelom.

Četrt ure je minilo, kot bi trenil. Nadaljevanje je bilo manj stresno, jalove Celticove napade ob veliki premoči v posesti žoge so v nevarne spreminjali le nemočni Handanovićevi pogledi ob predložkih. Po enem je kar gostujoči igralec Stefan Johansen z nasprotnikove golove črte z glavo izbil žogo in preprečil nov zaostanek Maribora. A kljub podrejenosti v prvih 45 minutah (Celtic je imel premoč v posesti žoge v odstotkih 61:39) ni veliko manjkalo, da bi Mariborčani na odmor odšli s prednostjo. Razigrani Agim Ibraimi si je v svojem slogu s preigravanjem z desne strani proti sredini pripravil odličen položaj za strel. Sprožil je z 20 m, Gordon je žogo odbil, Vršič pa je odbitek namesto podaje v sredino osamljenemu Tavaresu z 9 m poslal visoko prek vrat.

Mariborčani si niso privoščili obrambnega štarta v drugi polčas. Nasprotno. Prevzeli so napadalne vajeti v svoje noge. Kapetan Tavares je z roba kazenskega prostora sprožil tik nad vratnico, Bohar je tudi poskusil od daleč, odličen in šolsko izveden Ibraimijev strel z glavo s približno 11 m je imenitno ubranil Gordon.

Gostje so bili 20 minut resnično v senci vijoličnih. Kot da bi varčevali moči za zaključni del, v katerem pa le niso prišli do priložnosti, da bi iz Ljudskega vrta morda odnesli pravi »jack-pot« v obliki zmage. Zmanjkal jim je tudi kanček sreče, prodor Johansena se je srečno (rahlo se je zapletel) razpletel za vijolične in Handanovića, ki je v finišu vendarle ujel ritem igre z uspešnim metom pod noge. Pa vendar; najboljši igralec v drugem polčasu je bil gostujoči vratar Gordon. Za posladek je v 83. minuti z bravurozno parado odbil v kot projektil Aleša Mertlja.