Maribor le še korak od lige prvakov

Mariborski nogometaši so se v povratni tekmi 3. kola kvalifikacij za LP z Maccabijem razšli z 2:2, skupno pa zmagali s 3:2.

Objavljeno
05. avgust 2014 17.17
Posodobljeno
05. avgust 2014 19.00
pigac/Nogomet
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Larnaka - Nogometaši Maribora so le še korak oddaljeni od lige prvakov, že pa so si zagotovili vsaj četrti zaporedni nastop v evropski ligi. V povratnem dvoboju tretjega kola kvalifikacij za elitno tekmovanje na stari celini so se namreč v Larnaki s telavivskim Maccabijem razšli z 2:2 (1:1), ker pa so prejšnji teden na prvi tekmi v Ljudskem vrtu zmagali z golom Damjana Boharja v četrti minuti sodnikovega podaljška, so si s skupnim izidom 3:2 suvereno zagotovili napredovanje. Kdo bo njihov tekmec v končnici kvalifikacij, bo znano po petkovem žrebu.

Prvi junak povratnega dvoboja je bil makedonski reprezentant Agim Ibraimi, ki je z dvema natančnima streloma ukanil tekmečevega čuvaja mreže Juana Pabla. Mariborčani so imeli pobudo predvsem v prvem polčasu, ko so bili tudi več pri žogi (v odstotkih 55:45), v nadaljevanju pa so pobudo prepustili gostiteljem, ki so bili kar 59-odstotno pri žogi, na ta račun tudi prešli v vodstvo z 2:1, ki pa so ga držali zgolj minuto. Še zanimivost: Mariborčani so v celotnem dvoboju storili zgolj dva prekrška!

PRVI POLČAS

V konici mariborskega napada je tokrat Marcos Tavares začel namesto Jeana-Philippa Mendyja in se takoj znašel v lepi priložnosti, a je dobro postavljeni čuvaj izraelske mreže, izkušeni 35-letni Španec Juan Pablo, njegov nevaren poskus po podaji Mitje Vilerja ukrotil. Že po uvodnih minutah je bilo čutiti, da bodo ritem tudi tokrat narekovali vijoličasti, ki se niso zadovoljili zgolj z branjenjem ugodnega rezultata s prve tekme.

Mariborčani so napadali, Maccabi pa je iskal priložnost iz hitrih protinapadov, po katerem je v 11. minuti neovirano z razdalje, nekje z 18 metrov, ustrelil Eden Ben Basat, a premalo natančno za spremembo izida. Jasmin Handanović je bil jezen na obrambo, ki je bila ob tem napadu tekmecev preveč luknjasta. Mariborčani so imeli sicer izjemno pobudo, že po desetih minutah so nanizali kar tri kote, a žoga ni našla poti v mrežo.

Začetni nalet gostov je sredi polčasa splahnel, resda so bili še vedno več pri žogi, a se je igra povečini gibala med obema kazenskima prostoroma. A še pred odhodom na odmor se je Maccabijeva mreža vendarle zatresla. Tavares je našel strelca odločilnega gola v Ljudskem vrtu Boharja, njegov poskus je Juan Pablo še odbil, vendar ravno na noge povratnika v vijoličasti dres Agima Ibraimija. Po njegovem strelu je bil tekmečev vratar spet blizu, a se je žoga vendarle odkotalila za njegov hrbet.

Po golu makedonskega reprezentanta so bili Mariborčani še korak bližje neposredni uvrstitvi v evropsko ligo in hkrati preboju v zadnje kolo kvalifikacij za ligo prvakov, saj so Izraelci za preobrat potrebovali kar tri gole. Vendar pa so takoj dokazali, da niso vrgli puške v koruzo, saj je bil že v 41. minuti rezultat poravnan na 1:1. Tal Ben Haim se je otresel svoje sence Petra Stojanovića in neoviran streljal, Handanović je bil nemočen. Ob glavnem odmoru so imeli Mariborčani še vedno prednost zadetka in za nameček še gola v gosteh.

DRUGI POLČAS

Klubu iz Tel Aviva ni preostalo drugega kot napasti z vsemi topovi in skušati še dvakrat zatresti mariborsko mrežo. Prav zato je že ob polčasu Španec na trenerskem stolčku Oscar Garcia poskrbela za prvo prevetritev v enajsterici Maccabija, svojega rojaka, 30-letnega zveznega igralca Carlosa Garcio, je namreč potegnil na klop, v ogenj pa poslal švedskega napadalca, sina bosanskih Srbov Radeta Prico.

Prvi pa so se v priložnosti znašli gostje. Po protinapadu je Bohar žogo poslal do Ibraimija, ta je želel v sredini kazenskega prostora zaposliti Tavaresa, ki ni prišel do strela, je pa podal Daretu Vršiču, ki je z 18 metrov meril v desni spodnji kot, a se je žoga odkotalila mimo vrat. Kazen za neučinkovitost je prišla v 53. minuti, ko je iskrico upanja za izraelsko moštvo prižgal Ben Basat. Iz igre sta izpadla Marko Šuler in Aleksander Rajčević, Eran Zahavi ni prišel do strela, a je žoga poskočila na nogo Basata, ki mu ni bilo težko matirati Handanovića.

Ko je že rahlo dišalo po tem, da bi se utegnil slovenski prvak znajti v škripcih, je negotovost mojstrsko rešil Ibraimi, ki se je še drugič vpisal med strelce. S čudovito podajo ga je zaposlil Viler, Makedonec pa je visoko skočil in z glavo uspešno in prefinjeno meril tik ob vratnici. Izid je bil spet izenačen, le da so gostitelji vnovič za napredovanje potrebovali še dva gola.

Trener domačih Garcia je v nadaljevanju želel še ofenzivnejšo igro, zato je branilca zamenjal z zveznim igralcem, Omrija Ben Harusha z Nigerijcem Noso Igieborjem. Skoraj se je obrestovalo v 66. minuti, ko se je nenadoma za strel odločil strelec drugega gola Ben Basat, njegov močan in bliskovit poskus le za las mimo okvira vrat pa je Handanović lahko pospremil zgolj s pogledom.

Za menjavo v konici napada se je nato odločil tudi mariborski trener Ante Šimundža, ki je priložnost namesto Tavaresa ponudil Mendyju, hip zatem pa je z igrišča poklical še Amirja Derviševića in ga nadomestil z Alešem Mertljem. Izraelci so poskusili s še zadnjim naskokom iz obupa. V 82. minuti je bilo vroče pred vrati gostov, Handanović je bil že premagan, žogo je eden od branilcev zbil z golove črte, Izraelci so protestirali, češ da je bila žoga že v golu, a je sodnik le zamahnil z roko.

Šimundža je v igro proti Izraelcem poslal še Izraelca Sintayehuja Sallalicha, ki se je hitro znašel v lepi priložnosti, a se rezultat ni spremenil. In ni se niti v 90. minuti, ko bi lahko vijoličastim zmago tudi v povratnem obračunu spet zagotovil Bohar, ki je neoviran iz lepega položaja ustrelil iz prve, vendar je žoga švignila prek vrat. To je bila tudi zadnja lepa priložnost na tekmi, ki se je končala brez zmagovalca, v skupnem seštevku pa so si preboj v kvalifikacijsko končnico zagotovili Štajerci.

MACCABI TEL AVIV : MARIBOR 2:2 (1:1), skupno 2:3

Strelci: 0:1 - Agim Ibraimi (36.), 1:1 - Tal Ben Haim (42.), 2:1 - Eden Ben Basat (54.), 2:2 - Agim Ibraimi (55.).

MACCABI TEL AVIV: Juan Pablo, Shpungin, Tibi, Carlos Garcia (od 46. Prica), Ben Harush (ob 63. Igiebor), Yeini, Radi, Micha, Ben Haim (od 71. Einbinder), Zahavi, Ben Basat. Klop: Levi, Ziv, Lugassi, Margolis. Trener: Oscar Garcia.

MARIBOR: J. Handanović, Stojanović, Rajčević, Šuler, Viler, Bohar, Dervišević (od 73. Mertelj), Filipović, Vršič (od 85. Sallalich), Ibraimi, Tavares (od 67. Mendy). Klop: Cotman, Arghus, Fajić, Zahović. Trener: Ante Šimundža.