Maribor močan tudi z mlečnozobimi

Nogomet: danes, jutri in v torek prve tekme druge polovice v slovenskem prvoligaškem tekmovanju.

Objavljeno
29. november 2013 18.57
Olimpija:Rudar Velenje. Ljubljana, 13. 07. 2013
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Vstop v drugo polovico 1. SNL ponuja le še boj za čim boljše izhodišče za spomladanski del. V 19. kolu bo osrednja tekma jutri v Stožicah. Rudar je začel Olimpijino jesensko kalvarijo. Danes bo tekma v Kopru in Ljubljani, jutri v Kranju in Mariboru, v torek pa v Celju.

Koper: Luka Koper – Krka (Bojan Mertik, 17): Koprčani so doma kot Vitalij Kličko v ringu – nepremagljivi. V tej sezoni še niso izgubili, trikrat so igrali neodločeno, »podrli« pa Maribor, Gorico, nazadnje še Rudarja. Krka je bila celo trd oreh v uvodni tekmi, bržkone bo tudi zdaj. Pod taktirko trenerja Rodolfa Vanolija je koprska filozofija jasna in je naslednja: bolje en gol manj, kot en več. Deluje! Prvi mož koprskega kluba, sicer podpredsednik, morda pa kmalu predsednik Ante Guberac, je že mini Ivan Zidar. Kot da je zaslutil, da bi Krka lahko povzročila težave, je nagradil najboljšega igralca Gorana Galešića s popravkom in podaljšanjem pogodbe.

Nova Gorica: Triglav – Gorica (nedelja, 13, Mihael Bukovec): Za tako malo evrov domači nogometaši dajejo veliko. Hvalevredno, toda kaj to pomaga, če ni zmag. Gorica je vendarle previsoka ovira.

Maribor: Maribor – Zavrč (14.30, Damir Skomina): Mariborska pot iz Kazana po prespani noči ni pustila hujših posledic, kar je slaba vest za Zavrčane, ki jim počasi pojenjajo moči. Če v Stožicah niso zmogli opraviti s šepajočo Olimpijo, kako bi lahko z Mariborčani? Enostavno, če bo v vijolični enajsterici preveč mlečnozobih fantov, bo v Ljudskem vrtu lahko veselica haloškega orkestra. Toda vprašati se kaže: mar je Maribor res tako močan, da si lahko celo v Evropi privošči, da se uglednemu tekmecu zoperstavi tudi s fantičem, ki še v 1. SNL ni zbral 100 minut (natančno 97). Da je bil v tej vlogi prav Luka Zahović, sin športnega direktorja Zlatka, je čisto naključje. Lahko bi bil tudi kdo drug in ne bi spremenil ocene, da so doslej ostra vijolična merila vse bliže ubogim prvoligaškim tekmecem. Namesto evropskim.

Ljubljana: Olimpija – Rudar (16.15, Darko Čeferin): Olimpija igra z logiko in toliko kot ta trenutek zmore. Zmore pa dobre pol ure, potem pa ... Če v tem času zabije gol, kaj šele dva, je »na konju«. Da so si zeleno-beli z dvema zmagama povrnili samozavest, je dober znak za trenerja Milorada Kosanovića, ki ne bo niti za ped spremenil svojega načrta. Osnovno vodilo bo, da Olimpija ne izgubi. Njegov mlajši kolega Jernej Javornik je bolj na trnih po dveh zaporednih porazih. Bo tvegal še tretjega ali pa bo uporabil znamenito obrambno postavitev s ključavnico? Zakaj pa ne, če v Stožicah ni gledalcev, ki bi zahtevali užitek. Ni pa jih že dolgo.

Celje: Celje – Domžale (torek, 16.30, Robert Glažar): Zbolelo je enajst igralcev Celja, zato bo tekma v torek. Če kaj manjka Celjanom, potem je to strelec. In še izkušen povrhu. Dragan Čadikovski kljub veliki želji na igrišču ni v veliko pomoč mlajšim igralcem, ki prepogosto preveč letijo in premalo razmišljajo. Pa vendar, to je za celjske mladeniče predvsem prelomna sezona, ki so v minuli sezoni vzniknili, v tej pa obstali. V naslednji, morda pa že spomladi, ko bo tudi kakšen mesec več zrelosti, bi lahko popravili, kar so jeseni zavozili. Podobno velja za Domžalčane, a z opombo. Trener Luka Elsner za svojo igralno vizijo potrebuje primerne igralce. Zdajšnje je selekcioniral predhodnik. Menedžerji že delajo s polno paro.