Maribor posvaril Sevillo: Ni še konec!

Liga prvakov: Darko Milanič v današnjo zadnjo tekmo z novo triletno pogodbo.

Objavljeno
06. december 2017 13.00
Posodobljeno
06. december 2017 13.00

Ljubljana – Še 90 minut loči Maribor od konca tretjega tekmovanja v ligi prvakov. Današnje zadnje dejanje v Ljudskem vrtu v skupini E je za vijolične prestižnega pomena, za Andaluzijce domala usodnega. Če bo Maribor presenetil z zmago, bo o napredovanju Špancev v osmino finala odločal razplet v Liverpoolu.

Darko Milanič je že rekorder po stažu na trenerski klopi, z včerajšnjo potrditvijo podaljšanja pogodbe še za tri leta, do 2021, pa je dobil čudovito darilo za vse možne praznike ob koncu leta. Vključno za najpomembnejšega, rojstnodnevnega za abrahama, ki ga bo slavil 16. decembra.

V sproščenem vzdušju je Milanič v navzočnosti svojega »strica« in prijatelja Zlatka Zahovića usmeril pogled še v šesto tekmo v skupini in drugo proti Sevilli, ki je v prvi tekmi v veliki meri razgalila realni doseg Maribora v zanj vendarle premočnem tekmovanju.

»Nestrpno pričakujemo tekmo, ki jo želimo skleniti z odliko. Zadnje tekme, še posebej ligaške, so nam dale veliko moči. Odlično vzdušje želimo prenesti še v tekmo, iskreno upam, da nam bo to pomagalo do velikega uspeha,« se je sprostil Milanič, ki mu manjka samo še zmaga, da bi si polastil tako rekoč vse najvidnejše dosežke. V ligi prvakov sta po izkupičku pred njim še vedno Bojan Prašnikar (4 točke) in Ante Šimundža (3).

Trener je napovedal najboljšo postavo in zatrdil, da ni niti promila možnosti, da njegovi »borci« ne bodo garali za zmago do zadnjega atoma moči.

V normalnih razmerah bi bile vijolične možnosti za prvovrstno senzacijo minimalne, toda ledene temperature, ki bodo vladale pod Kalvarijo, so bistveno bolj pisane na kožo mraza vajenim Mariborčanom kot vročine vajenim Andaluzijcem. Toda gostje so v položaju, ko si ne smejo privoščiti spodrsljaja, razen, če bi z Anfielda prihajale novice o Liverpoolovi visoki prednosti.

Prav rezultatska negotovost, ki nikomur od vodilne trojke še ne zagotavlja napredovanja, je glavni mik spektakla v polnem Ljudskem vrtu, ki je videl že marsikateri čudež. Toda kako izzvati srečo in favoriziranemu tekmecu onemogočiti, da bi učinkovito uveljavil svojo premoč v domala vseh delih nogometne igre?

»Prisiliti jih moramo, da bodo drugačni. Slabši in ne boljši. To pa lahko dosežemo samo, če bomo najboljši, kar je mogoče. Moskovski polom Seville je lahko vodilo, toda ta hkrati ni razkril vsega, kar se je dogajalo na igrišču,« vsebine načrta ni razkril Milanič, tako kot je ni najboljši strelec v zgodovini kluba Marcos Tavares. Brazilec je bil tako kot vedno kratek in enostaven. »Želimo zmagati, biti najboljši v ligi prvakov doma in skupaj z navijači smo pripravljeni za zadnje dejanje,« je dejal kapetan in poudaril pomembnost rekordnega strelskega dosežka v slovenski ligi, medtem ko v ligi prvakov še čaka na svoj prvi gol.

»Rekord mi je dal energijo, kot mi jo vlivajo polne tribune. Utrujenosti še ni čutiti, časa za počitek bo po sobotni zadnji tekmi proti Aluminiju več kot mesec dni,« je dejal najbolj priljubljen tujec v Mariboru.

Sevilla je del zimskega utripa pod Pohorjem že občutila, a februarja leta 2014, ko sta se pomerila v prvi tekmi šestnajstine finala evropske lige (2:2), so bile temperature bolj znosne. Seviljska odprava je dopotovala v najmočnejši vodstveni postavi, kar je posebna čast za Mariborčane. Predsednik kluba Jose Castro in vsi njegovi najtesnejši sodelavci so bili na čelu približno stočlanske navijaške podpore v letalu. Moštvo pa je na večerni trening in novinarsko konferenco popeljal Ernesto Marcucci, pomočnik glavnega trenerja Eduarda Berizza, ki še okreva po operaciji raka na prostati prejšnji torek. Od zvezdnikov je doma ostal le Francoz Steven N'Zonzi. »V Maribor smo prišli po zmago in tako bomo morali igrati od prve minute, zaradi mraza nam ne bo lahko. Če Mariboru pustiš, da razvije svojo igro, je lahko zelo nevaren in čeprav nas v nadaljevanje vodi tudi nekaj drugačnih scenarijev, razmišljamo le o zmagi,« pred tekmo sporoča Marucci.