Maribor rešila odlični Handanović in spretni Zahović

V 20. kolu 1. SNL visoka zmaga Olimpije, v Celju in Krškem brez zmagovalca, Luki Koper zmago priigral domači fant Luka Vekić.

Objavljeno
05. december 2016 01.07
Nogomet Koper - Aluminij 03.decembra 2016 (šport,nogomet,Koper,Aluminij]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Strelska mojstrovina Luke Zahovića v 81. minuti je Maribor zapeljala skozi šivankino uho v dvoboju z Rudarjem, Olimpiji je avtogol Radomelj v 21. minuti odprl vrata do visoke zmage. Vodilna po 20. kolu loči točka, Domžalam je zmanjkalo sape nekaj dni pred derbijem z Mariborom.

V Ljudskem vrtu je ritem igre narekoval Rudar, zmagal je Maribor. Najboljši mož na igrišču je bil domači vratar Jasmin Handanović, junak Luka Zahović. Če prvi ne bi ubranil nekaj nevarnih strelov »rudarjev«, drugemu ne bi pomagala niti mojstrovina v finišu tekme, s katero je Maribor zmagal še petič zapored, ne da bi pri tem prejel gol. Handanović je nepremagan že 624 minut. Neprepričljiv je bil tudi glavni sodnik Roman Glažar. Vsaj trikrat je visela v zraku enajstmetrovka za Rudar, a venomer je potegnil krajši konec. Po odhodu trenerja Slobodana Krčmarevića so gostje uprizorili eno od najboljših predstav v tej sezoni. V Ljudskem vrtu jeseni nihče ni bil tako enakovreden gostiteljem, kaj šele boljši, kot je bil Rudar.

»To je nogomet, da se tako mučiš, daješ vse od sebe proti odličnemu tekmecu in zmagaš. Aplavz navijačev je prepoznal naš trud in nagradil tudi takšen način,« je bil navdušen nad razpletom in borbeno ter srečno zmago trener Darko Milanič, gostujoči kolega in vršilec dolžnosti trenerja Branko Čavić je obžaloval poraz, ni pa bil razočaran. »Ne morem reči, da nisem zadovoljen. Ne morem pa se znebiti občutka, da smo bili boljša ekipa in smo plačali davek na zapravljene priložnosti. Proti Mariboru si ne smeš privoščiti toliko strelskih spodrsljajev.«

Prva Olimpijina štirica

Samo dva tekmeca je Olimpija premagala z več kot dvema goloma razlike, dvakrat predzadnji Aluminij (s po 3:0) in včeraj Radomlje. Zeleno-beli so prvič v sezoni dosegli štiri gole, in sicer v svojem slogu – avtogol, prekinitve. Zmaga proti zadnjim ni bila vprašljiva, lepotni vtis pa je bil znova slab. Toda štejejo točke in Ljubljančani so opravili, kar so morali.

Najlepši gol je zabil Rok Kronaveter, za 2:0, potem ko je Aleksander Zukić v 21. minuti pomagal z avtogolom, je zadel s prostega strela.

»Bili smo učinkoviti, predvsem iz prekinitev, dela igre, ki olajša delo igrišču. Vesel sem, ker so fantje v tem delu sezone sposobni izvleči toliko moči,« je svojo rekordno ligaško zmago na Olimpijini klopi pozdravil trener Luka Elsner.

Vukova sebičnost

Domžalski stroj za gole je še drugič zapored odpovedal. Delno po svoji krivdi, a tudi zaradi odličnih posredovanj domačega vratarja Marka Zalokarja. Ključni trenutek dvoboja pa je bila sebična poteza Slobodana Vuka, ki je v 45. minuti po sredini neoviran stekel proti Zalokarju, na desni strani pa je imel osamljenega Jureta Matjašiča. Namesto da bi podal, ko bi lahko, in bi Matjašić stekel z žogo proti praznim vratom, je poskušal sam in izgubil dvoboj z domačim vratarjem. V zaključku tekme bi bili za vse zgrešene priložnosti Domžalčani lahko kaznovani.

»Neodločen razplet je pravičen, toda gol bi si zaslužili oboji,« je ocenil domači trener Tomaž Petrovič. Domžalski Simon Rožman je bil jasen: »V obrambi smo bili na visoki ravni, v napadu smo zapravili pet, šest izjemnih priložnosti.«

Manj, kot bi si zaslužili

Derbi za 4. mesto ni prinesel zmagovalca. Več zadovoljstva je bilo v gostujočem, goriškem taboru. Celjani predvsem ne morejo združiti solidne igre in zmage. Tudi proti Gorici so bili boljši, vmes bili v težavah po golu Goričana Dejana Žigona, a se vrnili in napadali za poln izkupiček. Morda so bili prikrajšani tudi za 11-m po posredovanju s hrbta nad Daliborjem Volašem.

»Začeli smo odlično, gostje so zabili iz prve priložnosti, potem pa so bili boljši, ker so bili samozavestnejši. Toda v drugem polčasu smo izenačili in si zaslužili več. Igrali smo zadovoljivo,« je komentiral tekmo domači trener Igor Jovičević, gostujoči Miran Srebrnič je obžaloval, da vodstva niso povišali. »Šele po golu smo igrali dobro, imeli priložnosti za 2:0, a izid je realen in zadovoljni smo s točko.«

Slab Koper rešil domači fant

Iskrena izjava Bojana Špehonja je razkrila razpoloženje po tekmi v gostujočem taboru. »Če nismo zmogli premagati še nikoli slabšega Kopra, ne moremo nikogar,« je dejal in se ni zmotil. Razloge za poraz lahko Kidričani iščejo izključno pri sebi. Prav neverjetno je, kako so na lahek način zapravili akcije, ki so obetale gol. Bodisi so jih končali s slabim zadnjim strelom bodisi s slabo zadnjo podajo. Veliki osmoljenec je bil Žiga Škoflek, dvakrat se je sam znašel pred domačim vratarjem, obakrat je bil nespreten. Prvič je že obšel Marijana Antolovića in streljal mimo vrat, drugič je zgrešil žogo. Toda Koprčani so kljub vsem slabostim imeli premoč in vztrajno iskali luknjo v gostujoči obrambi. Napadali so in si za trud zaslužili nagrado v zaključku tekme, ko so oboji začutili, da je prišel trenutek za zadnji udarec. Matno akcijo sta zrežirala Matej Pučko, ki je na desni strani opravil s Francescom Tahirajem, in rezervist, 20-letni Luka Vekić. Pučkov predložek je domači napadalec, ki je sploh prvič igral v tej sezoni in je poživil igro, s 5 m preusmeril v mrežo.

»Igrali smo veliko bolje kot v prejšnjih tekmah. V prvem polčasu smo bili res slabi. S prihodom Vekića smo bili nevarnejši in srečen sem, ker je prav on odločil tekmo. Vem, kako težko je čakal na ta trenutek,« je povedal domači trener Igor Pamić in izzval navijače. »Raje vidim, da jih je malo in da nas spodbujajo, kot da jih je več in nas ne podpirajo. In bilo jih je malo, a so nam vlili moč.«

Državno prvenstvo, rezultati 20. kola

Maribor - Rudar 1:0 (0:0)

(Zahović 81.)

Kalcer Radomlje - Olimpija 1:4 (0:2)

(Janković 87.; Zukić 21./ag, Kronaveter 44., Delamea Mlinar 70., Velikonja 84.)

Krško - Domžale 0:0

Celje - Gorica 1:1 (0:1)

(Volaš 63.; Žigon 41.)

Luka Koper - Aluminij 1:0 (0:0)

(Vekić 84.)

 

Lestvica:

1. Maribor 20 14 4 2 40:12 46 točk

2. Olimpija 20 14 3 3 33:14 45

3. Domžale 20 11 3 6 42:20 36

4. Celje 20 8 3 9 24:23 27

5. Gorica 20 7 6 7 23:23 27

6. Luka Koper 20 7 5 8 18:24 26

7. Rudar 20 6 6 8 25:26 24

8. Krško 20 4 9 7 19:30 21

9. Aluminij 20 3 6 11 13:32 15

10. Radomlje 20 1 5 14 15:48 8