Maribor še brez recepta za zlom vodilne Olimpije

Olimpija je po 27. derbiju, ki se je pred polnimi tribunami Ljudskega vrat razpletel brez golov, bliže prvemu naslovu kot Maribor 14.

Objavljeno
06. marec 2016 20.54
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Maribor – Olimpija je naredila nov korak k prvi šampionski zvezdici. Razplet derbija 24. kola SNL brez golov je ustrezal Ljubljančanom. Maribor je pod taktirko novega-starega trenerja Darka Milaniča narekoval ritem igre, a ni prebil zidu tekmecev. Dvanajst tekem pred koncem ima Olimpija ogromnih 6 točk prednosti.

Dobrih 12.000 navijačev je pričaralo imenitno kuliso, navijaški skupini Viole in Green Dragons sta bili v metanju petard in bakl manj bojeviti kot običajno, v petju »jurišnih« pesmi pa tradicionalno glasni in ubrani. Tudi zato je bilo navdušenja po trdi bitki manj, saj ni bilo golov, premalo je bilo odprtih dvobojev visokega ritma.

Mariborčani so od prve minute stopili korak bliže tekmečevim vratom. S postavitvijo 4-4-2 je Milanič obudil star taktičen pristop, ki ga je zahteval Zlatko Zahović, vrnil v prvo enajsterico najboljšega strelca derbijev (4 gole) Damjana Boharja in v konico napada – ob bok rahlo povlečenemu Marcosu Tavaresu – postavil veliko okrepitev Milivoja Novakovića. Na levo stran je vrnil tudi Mitjo Vilerja, na desnem branilskem položaju ni našel rešitve, Aleš Mertelj je bil spet najbolj priročna in zanesljiva rešitev za Milaniča. Njegov kolega Marko Nikolić je presenetil z uvrstitvijo Miroslava Radovića v enajsterico na desno stran v postavitvi 4-2-3-1. »Med tednom je Julius Wobay potožil nad poškodbo kolena,« je pojasnil svojo potezo, ki je prinesla privlačen vtis, učinka ne. Radović še ni pripravljen za pošteno dirko, lucidnih potez je imel na pretek, a predaleč od vrat Jasmina Handanovića.

Maribor je nadzoroval prvi polčas. Začel je silovito, se hitro ustavil, a vseeno napadal. Ker je bila Olimpija napadalno omejena na prebliske, bi lahko tvegal več, a je domači strokovni štab raje ubral nadzorovano napadanje. Prineslo je eno samo priložnost, četudi veliko. Mitja Viler, Željko Filipović in Marcos Tavares so izpeljali imenitno akcijo, ki jo je Novaković – ta se je vsekozi trudil – z 10 m in s prvim dotikom zaključil s strelom tik ob desni vratnici Nejca Vidmarja. Eden številnih debitantov v največjih derbijih (drugi so bili še Novaković, Marko Janković pri Mariboru, Eleke, Radović, Wobay pri Olimpiji) bi bil nemočen, če bi žoga zletela v vrata.

Olimpijin napadalni učinek v prvem polčasu je bil skoraj ničen, nekoliko aktivnejši v igri naprej so bili Ljubljančani v drugem polčasu. »Pričakovali smo obrambno Olimpijo, tako neambiciozno spet ne,« je tekmecem očital neambicioznost Viler podobno kot Ibraimi, ki je bil razpoložen in premočan za slabega Hrvoja Čaleta, toda preskromen za taktično brezhibno Olimpijo, ki je ni bilo mogoče streti brez nepredvidljive in spektakularne poteze. Mariborčani v ekipi niso imeli takšnega igralca, Olimpija kar dva. In oba sta skoraj utišala domače navijače. Eleke je na začetku drugega polčasa na desni strani v kazenskem prostoru preigral Marka Šulerja, nato pa nekoliko prehitro streljal prek vrat. Drugo bravurozno potezo je v velikem slogu povlekel Miha Zajc. Enaindvajsetletni Šempetrčan je spet razkril velik talent, s peto si je žogo porinil prek Šulerja, nato pa s polvolejem s 13 m streljal za las mimo vrat. Poteza tekme!

»Nisem zadovoljen, lahko bi osvojili tri točke, priigrali smo si tri priložnosti,« je obžaloval Nikolić in priznal, da si Olimpija še ne more privoščiti napadalnejšega nogometa. »Kakovost napadalcev ni sporna, a telesno še niso pripravljeni. V zadnjih 15 minutah smo pogrešali napadalca,« je razkril 36-letni Beograjčan. Dobil je taktično bitko z Milaničem. Olimpija je igrala po načelu cilj opravičuje sredstvo, lovec Maribor pa je bil kljub vsemu preveč pragmatičen. Milanič in navijači so pogrešali aduta.

»Po četrtkovem treningu je zbolel,« je Milanič odkril, zakaj v moštvu ni bilo robustnega napadalca Jeana-Philippa Mendya. Z njim bi lahko opravili z odličnima ljubljanskima štoperjema Nemanjo Mitrovićem in Dejanom Kelharjem ter nepopustljivim Maticem Finkom.

Maribor je bil kljub točki poraženec derbija, Milanič pa trener, kot ga je Slovenija že poznala – pragmatičen, previden in presenetljiv v odločitvah pri menjavah igralcev. Zakaj je Boharja povlekel iz igre že 20 minut pred koncem? Jankovićevo favoriziranje (po Celju je spet igral brezciljno) je vprašanje za športnega direktorja. Za derbi bi, kot je upal tudi Zahović, na klopi potreboval bolj drznega in inovativnega moža.

Naslednji derbi bo 7. maja v Stožicah, bilanca pa je: 13 zmag Maribora, 11 neodločenih izidov, 3 zmage Olimpije, razlika v golih 37:26.