Maribor se ni naprezal, a tudi gola v gosteh ni ujel

Slovenski prvak v prvi kvalifikacijski tekmi za ligo prvakov remiziral z Zrinjskim. Edino priložnost je zastreljal Agim Ibraimi.

Objavljeno
16. julij 2014 00.43
G. N., šport
G. N., šport
Ljubljana – Maribor je 2. kolo kvalifikacij za ligo prvakov začel z neodločenim izidom brez golov na gostovanju. Tokrat je »ničlo« ujel v Mostarju proti bošnjaškemu prvaku Zrinjskemu. Vijolični so rutinsko izpeljali tekmo, a so bili premalo ambiciozni, da bi zabili gol in si pred povratno tekmo v Ljudskem vrtu prihodnji torek pripravili boljše in predvsem mirnejše izhodišče.

Mariborska začetna »obrambna enajsterica« je dala slutiti, kako se bodo slovenski prvaki lotili sila pomembne prve tekme. Z osrednjima zveznima igralcema Željkom Filipovićem in Arminom Derviševićem je trener Ante Šimundža okrepil višino, zgostil sredino in omejil možnost nenadzorovanih pobegov v napadalne akcije, za katere je bila odgovorna četverica: napadalca Nusmir Fajić in Jean-Philippe Mendy ter tehnično dovršena ustvarjalca Dare Vršič in Agim Ibraimi.

Dobrih prvih dvajset minut je minilo brez dih jemajočih akcij na obeh straneh. Več ambicioznosti je bilo seveda videti v domači zasedbi, ki ji je v vseh nekoliko nevarnejših poskusih zmanjkal delček koraka, sekunde ali natančnosti. Mariborčani so bili sila jalovi, toda v 23. minuti so dočakali, na kar so potrpežljivo čakali: Vršič v vlogi podajalca in Ibraimi sta zrežirala tako rekoč matno akcijo, a Ibraimijeva zadnja poteza je bila napačna – diagonalni strel po tleh z leve strani je zletel mimo vrat. Po zlu je šla zares lepa priložnost, da bi vijolični tako rekoč v prvi četrtini tekme razblinili vse domače upe o izidu, ki bi jim ustrezal pred povratno tekmo v Ljudskem vrtu prihodnji teden.

Le tri minute po vijolični priložnosti so zagrozili tudi gostitelji. Danijel Stojanović je po podaji z desne strani v sredino približno 8 m od vrat žogo slabo zadel. Slab strel je Jasmin Handanović brez težav ukrotil.

Ne prav dopadljiv uvod se je spremenil v dolgočasno nadaljevanje, v katerem so se gostitelji trudili, nerazpoloženi vijolični pa premoči v telesni moči niso bili sposobni spremeniti v gol, vreden velike prednosti. Potem ko so prvi del tekme zaznamovali tudi ostri štarti, tudi teh ni bilo več na pretek.

Mariborčani so v drugem polčasu resda kazali več zanimanja za to, da bi dosegli gol, toda prva tekmovalna tekma v sezoni je razkrila, da so zamisli in noge še neusklajene. Šimundža je poskusil prebuditi napad z Marcosom Tavaresom, v končnici tekme tudi s hitronogim Damjanom Boharjem, toda nič ni pomagalo, domača obramba je bila zanesljiva in neprebojna.

Solidni španski sodnik Carlos Del Cerro po bolj dinamičnem uvodu v naslednji uri ni imel več zahtevne naloge in je videl vse, kar je bilo treba videti. Tudi zadnji poskus iz obupa Milana Muminovića. Ta je v zadnjih trenutkih tekme s padcem po tleh, ki naj bi ga z drsečim štartom povzročil Marko Šuler, poskusil pretentati sodnika, a si je namesto prekrška iz ugodnega položaja prislužil drugi rumeni karton in izključitev.

Ante Šimundža je po tekmi povedal: »Tekma je bila taktična, rezultat pa vendarle pravičen. Prvi smo si priigrali veliko priložnost, v drugem polčasu smo prevladovali na igrišču. Nismo si ustvarili več obetavnejših položajev, smo pa onemogočili gostitelje. Vedeli smo, kaj si želimo. Za nas je pomembno napredovanje in zavedali smo se, da smo igrali le prvi polčas tega dvoboja. Imamo pa dobro izhodišče za preboj v 3. kolo.«