Maribora ni ustavila niti liga prvakov

Analiza 1. SNL: Olimpija je v jesenskem delu zaostala za prvakom, namesto da bi mu ušla.

Objavljeno
11. december 2017 00.08
9 Marcos Tavares (NK Maribor), 90 Tomislav Tomić (NK Olimpija), 29.11.2017, Maribor [marcos tavares, tomislav tomič, pokal slovenije, nk maribor, nk olimpija, nogomet]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Maribor bo šel v drugi del 1. SNL s tremi točkami prednosti pred Olimpijo. Jesenski naslov po polovici prvenstva so mu omogočile tudi vremenske razmere, zaradi katerih so tekme 19. kola odpovedali in jih bodo nadomestili v drugem delu sezone. Ta se bo začel s tekmami 20. kola 24. februarja prihodnje leto.

Prvi del sezone je bil za Maribor rezultatsko izjemen predvsem zaradi zahtevnih poletnih kvalifikacij za ligo prvakov in potem še tekem v njej z močnimi tekmeci. Od sredine julija do minule srede, ko so z neodločenim izidom 1:1 proti Sevilli zaključili z ligo prvakov, so Štajerci igrali 33 tekem, Olimpija kar 10 manj. Na koncu so vijolični zasenčili večne tekmece iz Ljubljane tudi v strelski statistiki, saj so zabili dva gola več (32:30).

Da bo 27. sezona 1. SNL minila v dvoboju najmočnejšega dvojca, so pokazale že uvodne tekme. Maribor je navkljub težavam zmagoval, prvič oddal dve točki v 5. kolu (doma z Domžalami 0:0), Olimpija v 4. (v Kranju 0:0), po prvi četrtini pa je Olimpija bila v prednosti za dve točki. Vijolični so trikrat igrali brez golov, Olimpija dvakrat – drugič v prvem derbiju v Stožicah. Bolj kot se jesen bližala h koncu in več kot so imeli Mariborčani tekem v nogah, bolj je bila upehana Olimpija. Medtem ko so se Mariborčani – spodrsnilo jim je le v pokalnem tekmovanju – predvsem v Ljudskem vrtu pogosto reševali v zadnjih trenutkih, je Olimpija nizala spodrsljaje. Za novinca med trenerji v SNL, Hrvata Igorja Bišćana, je bil finiš na Olimpijini klopi sila klavrn, za vijoličnega lisjaka Darka Milaniča pa sijajen. V drugi četrtini prvenstva tekmecem iz zgornjega dela lestvice zeleno-beli niso zabili niti gola, povrhu so izgubili še veliki derbi, ki je branilce naslova tudi zavihtel na ligaški vrh. Olimpija je tako na vseh težkih gostovanjih (v Velenju, Mariboru in Domžalah) streljala s praznimi naboji in prav v teh tekmah pokazala, da tudi pod Bišćanovo taktirko in z veliko novinci še ni ujela ritma, s katerim bi bila kos izkušenemu Mariboru.

Domžale ustavila Evropa

Odlična poletna bera Domžal v kvalifikacijah za evropsko ligo, v kateri jih je na zadnji oviri pred skupinskim delom tekmovanja ustavil sloviti Marseille, je pustila posledice v državnem prvenstvu. Domžale so se namesto resnih izzivalcev Maribora in Olimpije morale okrepljene zasukati k bojem s tekmeci iz tretjega kakovostnega razreda. Tako kot Mariboru se je tudi Domžalam izšel zaključni del jeseni in so zanesljivo na tretjem mestu.

Rudar Velenje, Celje in Gorica predstavljajo tretji razred slovenskega prvenstva in skupino klubov, ki se lahko v trenutku prelevijo v odkritje sezone ali pa razočaranje. Med prve sodijo »rudarji«, ki so pod vodstvom Marijana Pušnika dolgo držali korak zaostanka za najboljšima in ohranjali tretje mesto. Celje je domala dve tretjini jeseni nihalo med spodnjim delom lestvice in sredino, v finišu jeseni pa se zavihtelo na 5. mesto, s čimer je iz zgornjega dela lestvice izrinilo Gorico. Primorski klub je imel zastoj proti koncu sezone in je v zadnjih štirih tekmah osvojil eno samo točko.

Trojica za 9. mesto

Krško, Aluminij s tekmo manj in Triglav so jesen izpeljali v mejah pričakovanj. Posavci so odlično začeli in bili z najboljšim strelcem jeseni Miljanom Škrbićem lep del sezone prijetno presenečenje, Kidričani pogrešajo nekaj točk. Kranjčani, ki so morda precenili svojo moč ob vrnitvi med najboljše, so v drugem delu imeli nekaj svetlejših trenutkov. V seštevku pa so bolj kot napadali klube pred njimi pazili, da jih ne bi ujeli novinci iz Ankarana. Zadnjeuvrščeni Primorci so si prvo ligo priigrali za zeleno mizo in jo tako tudi dojemali. Brez domačega igrišča in z vsakodnevnim bojem za preživetje so prej kot ne opozorilo za Nogometno zvezo Slovenije, da v prihodnosti bolj pazljivo in previdno izbira kandidate za popolnitev lige.

Brez zvezdnikov in presežkov

Maribor v ligi prvakov je eno poglavje slovenske lige, Maribor oziroma drugi klubi v SNL pa drugo. Že samo razpleti derbijev med vodilno trojko (od šestih tekem štiri zmage s po 1:0 in dva neodločena izida brez golov) razkrivajo, da se najboljši raje oprijemajo obrambne taktike kot napadalne. Od tujih primerljivih lig vodilna moštva ne dosegajo tako malo golov, kot jih slovenska – manj kot dva gola na tekmo. Odgovor na pomanjkanje kakovosti in neatraktivne tekme je videti na tribunah. Razen ob derbijih je gledalcev vse manj.

Zgolj dva slovenska igralca med dvanajst najboljših strelcev – drugi Matej Poplatnik (Triglav) z 10 goli in veteran Luka Žinko (Celje) s petimi – je še en statistični podatek, ki bi moral skrbeti ustvarjalce slovenskih igralcev. Povrhu sta jih od skupno 15 golov kar 9 dosegla z bele točke (5/4). Slovenska liga tudi ni več proizvajalka slovenskih nogometašev, pač pa pribežališče agencijskih igralcev s Hrvaške ali Srbije.

Pari 20. kola:
Triglav – Maribor, Gorica – Olimpija, Domžale – Celje, Aluminij – Krško, Rudar – Ankaran (vsi 24. februarja).