Mariborčani bodo tudi v Bakuju (po)iskali gol

Danes prva tekma 4. kola kvalifikacij za evropsko ligo med Gabalo in Mariborom, ki v tej sezoni v Evropi še ni izgubil.

Objavljeno
17. avgust 2016 19.53
med nogometno tekmo tretjega kroga kvalifikacij za Evropsko ligo Maribor - Aberdeen, v Mariboru, 4. avgusta 2016. [nogomet,evropska liga,Uefa,Maribor,Aberdeen]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Maribor bo danes ob 19. uri v Bakuju začel prvo tekmo zadnjega kola kvalifikacij za preboj v evropsko ligo. Vročina in neugoden tekmec Gabala bosta največji oviri za vijolične, ki gredo v prvih 90 minut bitke odločno in z upanjem, da bodo ponovili scenarija iz prvih evropskih gostovanj v Sofiji in Aberdeenu.

V Bolgariji in na Škotskem je zadnji slovenski predstavnik v Evropi Maribor naredil ključna koraka pri napredovanju, potem ko ni izgubil tekme, ob tem pa je dosegel gol, na gostovanjih vreden »dva« – 1:1. Mariborska evropska avantura se je zaradi zmagovalnega minimalizma presenetljivo raztegnila v drugo polovico poletja, nakazala obrise sezone 2013/14, ki se je v Evropi končala v šestnajstini finala in po tesnem porazu s kasnejšo zmagovalko evropske lige Sevillo.

Evropski rezultati nikogar med glavnimi ustvarjalci novega poglavja in navijači niso pustili ravnodušnega. Seveda prevladuje izključno pozitivno vzdušje, pa čeprav se tu in tam še močno zatika v celostni – všečnostni – podobi vijoličnega moštva na najpomembnejšem delu, na igrišču.

Za Maribor, športnega direktorja Zlatka Zahovića, trenerja Darka Milaniča, kapetana Marcosa Tavaresa in druge Mariborčane velja, da je slovenska liga posebno poglavje, ki se močno razlikuje od Evrope, v kateri šteje izključno rezultat. O všečnosti se ne govori in ne piše. Kljub lanskemu spodrsljaju in »padcu« na prvi oviri je Maribor tako rekoč vzorčni primer, kako je možno z manj narediti več oziroma preseči tudi svoje sposobnosti. Veliko uglednejši in bogatejši klubi bi z zlatom poplačali vijolično formulo, če bi se jim posrečilo, kar se je Štajercem v tem desetletju.

Od preverjene ter uspešne evropske formule dvojec Zahović-Milanić ne bo odstopal niti v glavnem mestu Azerbejdžana Bakuju, kjer vse tekme, vključno s prvenstvenimi, igra moštvo iz Gabale. Pa čeprav Milanič samozavestno napoveduje, da je Maribor močnejši v tehnični izvedbi igre.

Predvideni začetni postavi Gabale in Maribora. Infografika: Delo

»Kot ekipa smo sposobni tehnično bolje izpeljati tekmo od Gabale. Imamo nekaj prednosti v posesti žoge, mirnost in čvrstost,« je Milanič izpostavil ključne podrobnosti, ki bi lahko vijolične še tretjič v tej sezoni v Evropi popeljala do želenega scenarija. Optimizem kljub vsemu ni iz trte zvit, taktična disciplina Mariborčanov je bila res na najvišji možni ravni in je izzvala tudi srečo, brez katere na tej ravni enostavno ne gre.

Optimalna priprava na vse pasti je še ena pozitivna značilnost vijoličnega strokovnega štaba, ki vključno z ligaškimi tekmami počasi le sestavlja udarno jedro štirinajstih, petnajstih prvokategornikov. Med njimi je seveda tudi kapetan, največji zvezdnik in simbol vseh uspehov v zadnjih letih Marcos Tavares, ki ga leta resda pošteno načenjajo, a prav v Evropi kljubuje mlajšim tekmecem z bogatimi in neprecenljivimi izkušnjami.

Mariborčani, kot pravijo, se bodo soočili z Domžalami. »Gabala je sodobno moštvo, agresivno in se zelo kakovostno brani. Odlikuje se z bliskovitimi prehodi v napad,« se je Milanič dotaknil podobe tekmecev. Če držijo njegove ocene, da Gabala neguje igro podobno Domžalam, potem se lahko nadejajo ugodnega izida. V SNL so bili Mariborčani, ko trener Milanič še ni povlekel usodnih napak z menjavami, odločni, Domžale so bile na kolenih, a vztrajne. Takšna in še močnejša za kakovostnejše posameznike je tudi Gabala, ki je blestela v letošnjih kvalifikacijah. Ob petih zmagah ter enemu samemu remiju je v 3. kolu izločila tudi Lille, enega od najboljših francoskih klubov.

Večja posest žoge in nadzor nad igro pelje Mariborčane do izpolnitve načrta. »Za tekmo po naših željah se moramo ustrezno pripraviti, tako psihično kot na resnično visoko temperaturo. Doseči bo treba gol, hkrati ga ne smemo prejeti,« Milanič ve, kako se lotiti tekme, toda s kom? Doslej je trener nenehno menjaval igralce in iskal ustrezno enajsterico.

Praviloma se ni zmotil, če se je, je še pravočasno popravil napako. Večjih neznank pa bržkone nima, Marwan Kabha je kaznovan in je ostal v Mariboru, Tavares, Milivoje Novaković, Darko Vršič in Marko Šuler navkljub občasnim »mrkom« s svojimi izkušnjami pomenijo dodano vrednost. Odločilna bosta občutek in srečna roka, ko bosta Milanič in Zahović tehtala med Gregorjem Bajdetom, Sintayehujem Sallalichem in Damjanom Boharjem. Vsi odstopajo s hitrostjo, prvi je dvignil formo, drugi je nepredvidljiv, tretji pa je že bil junak velikih evropskih tekem.