Mariborčani letos nič več v Stožicah?

Nogometaši bodo tri tekme četrtega kola 1. SNL odigrali danes, ni pa še znan termin večnega derbija v Stožicah.

Objavljeno
03. avgust 2013 15.47
Jernej Javornik in Ante Čačić na tekmi 2. kola slovenske nogometne lige med Rudarjem in Mariborom v Velenju, 20. julija 2013.
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Potem ko sta se že sinoči pomerila Zavrč in boljša Gorica, bodo lahko privrženci slovenskega nogometnega prvenstva izbirali le še med tremi tekmami 4. kola. V vodo je namreč padel tudi derbi med Olimpijo in Mariborom, načrtovano osrednje dejanje prvega konca tedna v avgustu.

Odgovora na vprašanje, komu je bolj koristila preložitev tekme, ne bomo nikoli dobili. Sprva se je zdelo, da bo šlo za pomoč Olimpiji, ki bi v primeru uspešnega nastopa v Žilini minuli četrtek zvečer igrala na Reki in bi imeli njeni nogometaši hude težave z regeneracijo. Potem, ko se Ljubljančanom ni izšlo, so bolj zadovoljni v taboru vijoličastih, ki se bodo lahko v miru pripravljali za torkovo (20.00) tekmo sezone v Ljudskem vrtu s ciprskim Apoelom. Drži le to, da je NZS – po upravičenem, toda nespretnem javnem opozorilu Izeta Rastoderja – prizanesla igralcem in navijačem, ki bi morali na soparno igrišče in razbeljene betonske tribune ob četrti uri popoldne.

Prav tako še ni znano, kdaj bodo Ljubljančani in Štajerci odigrali prvenstveni derbi v Stožicah. Če bo šlo v torek zvečer pod Kalvarijo za vnovično nogometno čago, bi derbi dejansko le težko odigrali pred koncem prvega dela DP, torej 7. decembra. Če bi jo Sloveniji tedaj zagodlo še zimsko vreme, bi Maribor gostoval v Ljubljani šele naslednjo pomlad. Ob zgoščenem ritmu prvenstvenih tekem bi namreč Mariborčane čakali še kvalifikacijski tekmi za ligo prvakov (21. in 28. avgusta), trije reprezentančni premori (12. do 15. avgust, 1. do 11. september in 7. do 16. oktober), sredi septembra pa bi začeli še ples šestih tekem bodisi v ligi prvakov (17. 9.) bodisi evropski ligi (19. 9.).

Luka Koper – Celje (17.30, sodnik Andrej Žnidaršič): Na Obali se sprašujejo, kako močno bo zaleglo opozorilo Anteja Guberca po koprski blamaži v Ljudskem vrtu, češ da nihče ni nezamenljiv, tudi trener Vanoli ne. Naslednji tekmec Kopra je kar pravšnji za odgovor: povprečna starost Celjanov je še nižja od povprečne starosti rezervne zasedbe Anteja Čačića, ki je s teniških 6:1 odpravila Koprčane. Vse razen zmage bi lahko tudi kadrovsko pretreslo vrste nekdanjih državnih prvakov. No, tudi za gostujočega trenerja Miloša Rusa ne bi bilo dobrodošlo, če bi po prvi točki sledil nov poraz.

Krka – Domžale (18, Dragoslav Perić): Po treh kolih so tudi v Novem mestu spoznali, kako velika je kakovostna razlika med 1. in 2. SNL. Krka resda ne sodi ob bok svojih prvih petih tekmecev (Koper 1:2, Gorica 1:1, Olimpija 0:5, Domžale, Maribor), dan D za Dolenjce bo vendarle 17. avgust, ko bo prišel na Portoval tekmec iz minule sezone Zavrč. Toda kaj, ko je za moštvo Krke tudi slednji – zaenkrat – močan kot Manchester United. Prav zato bi veljalo »kaj opraviti« že v tekmi s favoriziranimi Domžalčani. Pozor: ti se napadalne taktike gostiteljev razveselijo kot otroci.

Rudar – Triglav (20, Bojan Mertik): »Zadnja« tekma 4. kola bi bila lahko tudi najbolj zanimiva. Potem ko je drugouvrščeni Rudar zmagal v Stožicah in Celju ter doma pokleknil pred Mariborom, bo šele danes zvečer napočil čas za dvoboj, v katerem bo moštvu Jerneja Javornika nedvomno pripadla vloga favorita. To bo velik izziv za 38-letnega trenerja. Triglav je brez zmage že šest prvenstvenih tekem, nazadnje je (14. maja) premagal prav Velenjčane.