Mariborčani pred zahtevno nalogo

V prvi tekmi 4. kola kvalifikacij za evropsko ligo so vijoličasti na gostovanju priznali premoč Gabali, ki je bila boljša s 3:1.

Objavljeno
18. avgust 2016 23.31
uho*Maribor - Aberdeen
J. P.
J. P.

Baku - Slovenski nogometni podprvak Maribor bo imel v povratnem dvoboju četrtega kola kvalifikacij za evropsko ligo prihodnji četrtek v Ljudskem vrtu težko delo, če bo želel izničiti zaostanek dveh golov z današnjega prvega obračuna z azerbajdžansko Gabalo. Čeravno so vijoličasti na gostovanju odlično začeli in po zaslugi kapetana Marcosa Tavaresa v 17. minuti celo prvi vodili, so gostitelji tehtnico hitro zasukali na svojo stran in zmagali s 3:1. Ključni so bili uvodni trenutki drugega polčasa, ko se je v razmaku treh minut dvakrat med strelce vpisal francoski napadalec Bagaliy Dabo in tako strl nasprotnikov odpor.

V 17. minuti se je nakazoval drugačen razplet. Zmagovito akcijo je začel Erik Janža, ki je z leve strani poslal predložek v osrčje kazenskega prostora Damjanu Boharju, njegov strel je domači vratar, izkušen Ukrajinec Dmitro Bezotosni, še ubranil, a je odbitek iz neposredne bližine Tavares rutinirano pospravil v mrežo. Gabala je izenačila že pred odhodom na glavni odmor, mlahava mariborska obramba je dovolila, da je strel estonskega reprezentanta Sergeja Zenjova končal za hrbtom Jasmina Handanovića, ki tudi ni posredoval optimalno.

Tudi Dabo je v 50. in 52. minuti izkoristil neodločnost mariborskih branilcev in prvič zadel po globinski podaji, drugič pa po predložku s kota. Azerbajdžanci - v začetni enajsterici je bil pravzaprav en sam domač nogometaš - so bili več pri žogi (55-odstotna posest), gostje pa več pri strelu (v okvir vrat 6:4), česar pa niso znali unovčiti. Lepo priložnost za ublažitev poraza je imel v 88. minuti Milivoje Novaković, ki se je znašel iz oči v oči z nasprotnikovim čuvajem mreže, ki pa se ni pustil ukaniti. Na drugi strani je strelec dveh zadetkov zamajal še vratnico, a za povrhu še iz prepovedanega položaja.

GABALA : MARIBOR 3:1 (1:1)

Štadion Dalga Arena, gledalcev 6000, sodnik Kulbakov (Belorusija).

Strelci: 0:1 - Tavares (17.), 1:1 - Zenjov (37.), 2:1 - Dabo (50.), 3:1 - Dabo (53.).

Gabala: Bezotosni, Mirzabejov, Stanković, Rafael Santos, Ricardinho, Vernidub (od 90. Camalov), Kvekveskiri, Weeks (od 90. Ejubov), Ozobić (od 81. Mamadov), Zenjov, Dabo.

Maribor: Handanović, Šme, Šuler, Defendi, Janža, Vrhovec, Pihler, Vršič (od 71. Bajde), Tavares (od 80. Omoregie), Bohar (od 71. Sallalich), Novaković.

Rumena kartona: Šuler, Vrhovec.