Mariborčani s pokalno lovoriko rešili sezono, Celjani spet klonili v finalu

V finalu slovenskega pokala na Bonifiki je Maribor po enajstmetrovkah premagal Celje. Po rednem delu 1:1, po podaljških 2:2.

Objavljeno
25. maj 2016 19.59
Posodobljeno
25. maj 2016 20.00
Šport - nogomet
Š. Ro.
Š. Ro.

Ljubljana - S finalom pokala na Bonifiki je padel zastor na sezono na slovenskih nogometnih zelenicah. Mariborčani so po neuspešnem lovu na prvenstvu vendarle osvojili tolažilno lovoriko in po enajstmetrovkah premagali Celje z 8:9. V svojem 13. finalu so prišli že do devete tovrstne lovorike. Redni del se je končal z 1:1, podaljška pa z 2:2.

Mariborčane je v sedmi minuti v vodstvo popeljal Marwan Kabha, v 18. minuti je izenačil Matej Podlogar. V podaljšku je v 109. minuti najprej Dare Vršič zadel za novo mariborsko vodstvo, Podlogar pa je v 112. minuti izid znova poravnal. Pri enajstmetrovkah so bili uspešnejši Mariborčani, v izjemno napeti seriji strelov z bele točke, je naposled na celjski strani klonil mladi Nino Pungaršek, odločilen strel pa je zadel Aleš Mertelj.

Štajerski obračun na Obali je imel velik naboj, Mariborčani so želeli rešiti sezono in osvojiti lovoriko, Celjani pa končati nesrečni niz v finalih in si izboriti tudi mesto v Evropi. Naposled so v prid vijoličnih odločile izkušnje in daljša klop, so si pa tudi nogometaši iz mesta ob savinji prislužili vse čestitke za trd boj.

Maribor in Celje sta se v finalih srečala že tretjič, vselej so bili boljši vijolični. Celjani, osemkratni finalisti, ostajajo le pri zmagi iz sezone 2004/05.

Nogometno dogajanje v Kopru se je danes sicer začelo že s finalom mladinskega pokala, v katerem je Koper z 2:0 premagal maribor, ter nadaljevalo z ženskim finalom in zmago Pomurje s 7:3 nad Radomljami.

Prednost hitrega zadetka hitro izpuhtela

Hitro po začetku srečanja v Kopru se je že zatresla mreža. Mariborčani so že ob začetku 7. minute vodili. Iz kota je Marko Janković usmeril odličen predložek pred gol, najvišji v skoku pa je bil Marwan Kabha. Celjska obramba je zatajila, izraelski nogometaš pa je premagal vratarja Matica Kotnika. To je bil pomemben gol za vijolične, ki pa so se v nadaljevanju očitno nekoliko preveč sprostili. Bolj so bili odtlej nevarni Celjani in poskušli izenačiti, to jim je v 18. minuti z nekaj sreče tudi uspelo. Matej Podlogar je bil zaslužen za zadetek, ob katerem se je komaj kdo dotaknil žoge, vratar Jasmin Handanović pa je krenil v napačno smer. Do konca polčasa sta moštvi nanizali le malo obetavnih priložnosti, na gol sta skupaj sprožili le 11 strelov.

V drugem polčasu so bili Celjani konkretnejši, imeli nevarnejše priložnosti. Še zlasti, ko je v igro vstopil Nino Pungaršek. V 67. minuti je že imel eno najlepših priložnosti za zadetek na tekmi. Po prodoru je sprožil diagonalni strel z leve strani, vtekal je Sunny, a žoga je šla mimo vrat. Za tem je Handanović moral ubraniti strel Lovertu Čirjaku, na drugi strani pa je po protinapadu zapretil Aleš Mertelj v 75. minuti, a je bil tudi Kotnik na mestu. Vse bolj se je napovedoval podaljšek, Celjani pa so postali še nevarnejši. Handanoviću gredo zasluge, da so Mariborčani iztržili nove pol ure igre, potem ko se je že v sodnikovem dodatku izkazal z dvojno obrambo in preprečil gol Danijelu Miškiću.

Odločile enajstmetrovke

V podaljšek sta obe moštvi vstopili previdno, Mariborčani tudi s kapetanom Marcosom Tavaresom, še najnevarnejša priložnost je prišla prav z zadnjo akcijo, ko je pravo bombo proti celjskim vratom sprožil Dare Vršič. A je Kotnik strel ubranil, odbitek je skušal nato v mrežo pospraviti Milivoje Novaković, a neuspešno.

Prav Vršič je prvi zapretil tudi v drugem delu podaljška, znova poskusil z močnim strelom, ki mu ga je Kotnik znova ubranil. Toda celjski vratar pa je nato že v naslednji akciji moral po žogo v gol. Padel je še en zelo nenavaden zadetek - Vršič je iz kota poslal pred gol zelo visok strel, za katerega so Celjani ocenili, da ni nevaren, a žoga je smuknila znotraj okvirja in Mariboru prinesla vodstvo v 108. minuti. Tako se je tekma že zdela odločena, a po treh minutah so bile moči znova izenačene. Celje je vrnilo udarec. Po predložku Estevesa de Souse je do strela z glavo prišel Podlogar in zadel za 2:2, tekmo pa popeljal do enajstmetrovk. V povsem zadnji akciji je sicer Maribor znova rešil Handanović, ki je ubranil strel Juretu Travnerju.

Četrtič v zgodovini slovenskega pokala smo tako zmagovalca dobili po strelih z 11 metrov, nazadnje v finalu leta 2012 v Stožicah, ko je bil od Celjanov boljši Maribor. Že takoj na začetku je bil na vijolični strani neuspešen Željko Filipović, ki mu je strel ubranil Kotnik, toda v četrti seriji je Handanović preprečil zadetek de Sousi. Tako so se po petih serijah nadaljevale posamezne enajstmetrovke. V osmi seriji pritiska ni zdržal mladi Pungaršek in streljal mimo, zmage pa so se po zadetku Mertlja veselili vijolični.

 

Finale slovenskega pokala:

Celje : Maribor 8:9 (1:1; 1:1; 2:2)

Stadion Bonifika, gledalcev 2500, sodniki: Jug (Tolmin), Žunič in Ajdovec (oba Kranj).

Strelci: 0:1 Kabha (7.), 1:1 Podlogar (18.), 1:2 Vršič (109.), 2:2 Podlogar (112.).

Celje: Kotnik, Hadžić, Klemenčič (od 90. Kous), Sunny, Vrhovec, Miškić, Vidmajer, Pajač (od 61. Pungaršek), Podlogar, Čirjak (od 110. De Sousa), Travner.

Maribor: Handanović, Filipović, Sallalich (od 69. Vršič), Mendy (od 91. Tavares), Bajde (od 74. Novaković), Kabha, Viler, Defendi, Šme, Mertelj, Janković.

Rumeni karton: Vrhovec.

Rdeči karton: /.