Mariborčani v Abderdeen po gol in ugoden rezultat

Mariborski nogometaši bodo jutri na Škotskem igrali 1. tekmo 3. kola kvalifikacij evropske lige proti Aberdeenu.

Objavljeno
27. julij 2016 16.22
regent nogomet
M. Ž.
M. Ž.

Maribor - Nogometaši Maribora so danes odpotovali v Aberdeen, kjer jih v četrtek ob 20.45 po slovenskem času čaka prva tekma tretjega kola kvalifikacij za evropsko ligo z Aberdeenom.

Tekma bo potekala na štadionu Pittodrie, ki sprejme 21.000 gledalcev. Glavni sodnik bo Norvežan Tore Hansen, pomagala mu bosta rojaka Jon-Michael Knutsen in Øystein Ytterland.

Štajerska ekipa, ki je v drugem kolu izločila Levskega, ima lepe spomine na dvoboje s škotskimi klubi, saj je bila leta 2010 boljša od Hiberniana, leta 2011 od Rangers, leta 2014 pa še od Celtica.

Mariborski trener Darko Milanič nima težav s poškodbami v svojem moštvu. Pred odhodom na Škotsko je opozoril, da bodo morali biti igralci zbrani od prve minute:

»Videli bomo, kako bodo reagirali sodniki. Sodijo Norvežani, za premiership vemo, kako močan in grob nogomet se igra. V 'boxu' pride tudi do ragbi prijemov, upam, da tega ne bo dovolil, potem imamo dobre možnosti. Ekipe z Otoka igrajo bolj po sredini, to pomeni, da bom moral neke zadeve obrniti naokrog. Igrajo hitro, borbeno, naprej, s predložki, veliko pozornosti bo treba posvetiti visokim predložkom v kazenski prostor. Od prve minute bo treba biti zbran, ne od desete, petnajste ... Treba bo odlično reagirati na način igre, ki ga imajo, poskušali bomo ne igrati tako, kot oni hočejo. Eden od primarnih ciljev bo doseči gol v gosteh, igrali bomo tam, kjer ne želijo imeti žoge, jih ogrožati in zadeti. Njihovo ekipo je sicer lahko prebrati, a to je samo navidezno,« je razmišljal Milanič.

Aberdeen je v prešnjem kolu kvalifikacij proti latvijskemu Ventspilsu zmagal s skupnim izidom 4:0. Škoti so doma slavili s 3:0, v gosteh pa z 1:0. Trener Mariborčanov je igro škotskega kluba komentiral takole: »Eno je domača tekma, drugo gostujoča. Doma so vedno zelo napadalno usmerjeni, v gosteh se branijo. To je tokrat naša priložnost, da jih ogrozimo, v šestnajstmetrskem prostoru jih je veliko in potem pri izgubljeni žogi puščajo veliko prostora. To mora biti del naše igre, kjer si želimo narediti največ,« je še dejal Milanič.

Šuler: Pričakujem pravi otoški nogomet

Branilec Maribora Marko Šuler pričakuje moško tekmo in veliko dela v obrambi: »Vemo, kaj nas čaka, čaka nas močna, moška tekma oziroma dve, dejstvo pa je, da želimo tudi čez Aberdeen. Naša prednost je ta, da je to prvi polčas, da je to tekma, ki je v gosteh. Ob ugodnem izidu lahko nato doma odločamo o svoji usodi,« je dejal Šuler, ki s soigralci zaradi napornega ritma ni imel veliko časa za počitek:

»Časa ni bilo veliko, nekaj ga gre namreč tudi za regeneracijo, mislim, da bomo do tekme pravi. Pričakujem tisti pravi otoški nogomet s posamezniki, ki znajo voditi žogo, narediti 'presing', zato bo veliko dela v obrambi, poskušali bomo ostati živi,« je dodal Korošec.