Mariborčani v Astani končali evropsko sezono

Nogometaši Maribora so na povratni tekmi 2. kola kvalifikacij lige prvakov izgubili proti Astani z 1:3 in izpadli.

Objavljeno
22. julij 2015 15.19
Posodobljeno
22. julij 2015 15.40
tre*NOGOMET
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Astana - Nogometaši Maribora so na drugi tekmi drugega kola kvalifikacij lige prvakov izgubili proti Astani z 1:3 in s skupnim izidom 2:3 že končali evropsko sezono.

To je velik udarec za slovenske prvake, ki so v pretekli sezoni igrali v prestižni ligi prvakov, v tej sezoni pa jih ne bo niti v evropski ligi.

Mariborčani so imeli sicer po prvi tekmi rezultatsko prednost (1:0), ki pa je niso znali izkoristiti. Današnjo tekmo so bolje začeli domači in povedli v 12. minuti z golom Baurzhana Žolčijeva. Mariborčani so izenačili v 40. minuti prek Aleksandra Rajčevića, nato pa je za Astano le tri minute kasneje srečno zadel Roger Cañas, čigar strel je zadel Marwana Kabho, spremenil strel in končal v mariborski mreži.

Domačini so imeli tudi v drugem polčasu več od igre in v 58. minuti zadeli še tretjič, ko je predložek Patricka Twumasija presenetil vse igralce in končal za hrbtom Jasmina Handanovića.

Astana je le devet minut kasneje ostala le z desetimi igralci na zelenici, saj si je Cañas prislužil drugi rumeni karton, vendar pa so Mariborčani pokazali premalo in se s porazom poslovili od Evrope.

Kazahstanska Astana bo v tretjem kolu kvalifikacij igrala s finskim predstavnikom HJK Helsinki.

PRVI POLČAS

Povratni dvoboj Astane in Maribora se je začel zelo mirno, saj sta si moštvu v prvih desetih minutah pripravili le po eno priložnost. Pri Mariborčanih je v osmi minuti neuspešno streljal Marwan Kabha, pri Astani pa je v deseti streljal Georgij Žukov, čigar poskus je ustavil Jasmin Handanović.

Gledalci na štadionu Astana Arena so se v 12. minuti razveselili gola svojih ljubljencev. Akcijo je začel Žukov, ki je sprožil z leve strani kazenskega prostora, vratar Handanović je njegov strel še ubranil, nato pa je odbito žogo sprejel Baurzhan Žolčijev in z desne strani natančno sprožil v bližnji kot.

Pred mariborskimi vrati je bilo znova pestro v 22. minuti, ko je s približno 30 metrov udaril Roger Cañas, ta pa je žogo poslal mimo desne vratnice.

Slovenski prvaki so v prvih 25 minutah igrali pod svojimi zmožnostmi, saj niso zabeležili niti enega strela v okvir nasprotnikovih vrat, v tem času pa so imeli 36-odstotno posest žoge.

Mariborčani so ob koncu prvega polčasa začeli nizati priložnosti in v 40. minuti izenačili na 1:1. Agim Ibraimi je z leve strani podal v kazenski prostor, kjer je žogo pričakal Aleksander Rajčević in jo iz neposredne bližine poslal v mrežo.

Astana je imela že minuto kasneje izjemno priložnost za drugo vodstvo, ko je Tanat Nuserbajev sprejel žogo na robu kazenskega prostora, vendar pa je žogo poslal prek vrat.

Gostitelji so ob koncu prvega polčasa zagospodarili na igrišču, kar se jim je obrestovalo, saj so v 43. minuti ponovno povedli. Mariborski vratar Handanović je dobro posredoval ob napadu Astane in žogo izbil stran od svojega gola, v nadaljevanju akcije pa je z razdalje sprožil Cañas in zadel Kabho, žoga je pri tem spremenila smer in končala v levem spodnjem kotu mariborskega gola.

Izid polčasa je bil 2:1 za Astano. Razmerje strelov je bilo 8:3 za domače (v okvir 4:1).

DRUGI POLČAS

Domača ekipa je drugi polčas začela odločno in si v prvih petih minutah priborila dva udarca iz kota, nato pa v 58. minuti dosegla tretji gol. Astana je akcijo začela na levi strani, kjer je preigraval Patrick Twumasi in podal v kazenski prostor, žoga pa se je izmuznila vsem igralcem in presenetila tudi Handanovića.

Mariborčani so po prejetem golu zaigrali napadalno in bili v 61. minuti blizu znižanju izida. Na levi strani nasprotnikove polovice so imeli na voljo prosti strel, po katerem so žogo poslali v kazenski prostor, tam si jo je priboril Ibraimi in jo podal na oddaljeno vratnico, kjer pa se je slabo odzval Rajčević in zgrešil prazna vrata.

Nogometaši Maribora so bili v težkem položaju, vendar pa so že v 67. minuti zagledali luč na koncu tunela. Domačin Canas je namreč s prekrškom ustavil Agima Ibraimija in si prislužil drugi rumeni karton, tako da je moral predčasno končati tekmo.

Štajersko moštvo je kljub številčni premoči igralo premalo agresivno in v 80. minutah sprožilo le en strel v okvir vrat. Sedem minut pred koncem rednega dela se je v dobrem položaju znašel Jean Philippe Mendy, ki pa je s približno enajstih metrov streljal preveč po sredini, tako da je žoga končala v naročju vratarja Loginovskega.

Ta se je izkazal tudi v 89. minuti. Takrat je Ibraimi z razdalje močno udaril v desni kot domačega gola, a je Loginovski s parado preprečil gol.

Končni izid tekme je bil 3:1, kar je pomenilo napredovanje Astane.

Šimundža: Prisotna je veliko razočaranje, fantje pa morajo nadaljevati z dvignjenimi glavami

»Vsekakor ni bila tekma po naših željah in zagotovo po štirih sezonah v skupinskem delu evropskih tekmovanj ni prijetno tako hitro končati končati evropsko pot. So pa na razplet vplivali številni dejavniki. Cilj, doseči zadetek, smo dosegli, a so nam načrte pokvarili dogodki na nasprotni strani. Med odločilne dejavnike sodi spoznanje, da smo dobili dva avtogola, ko je žoga spremenila smer ob naših posredovanjih v obrambi. Sreča nikakor ni bila naša zaveznica, Astana je ob svojih kakovostnih izkoristila tudi to obliko pomoči. Ob tem pa je hitro prejet gol po našem izenačenju vplival na nadaljnji potek, ni nam uspelo, da bi prišli do odmora z rezultatom 1:1. V drugem polčasu smo napadali, iskali pot do mreže, vendar nam je zmanjkalo natančnosti pri zaključkih akcij. Seveda je prisotno veliko razočaranje, toda fantje so doslej dosegli toliko izjemnih trenutkov, da morajo nadaljevati z dvignjenimi glavami,« je po izpadu povedal trener Maribora Ante Šimundža.

Liga prvakov, 2. kolo kvalifikacij

Astana - Maribor 3:1 (2:1) /0:1/

(Žolčijev 12., Cañas 43., Twumasi 58.; Rajčević 40.)

 

Astana: Loginovski, Ilić, Aničić, Postnikov, Šomko, Žolčijev, Cañas, Maksimović (46./Kethevoama), Twumasi (83./Bejsebekov), Nusserbayev (71./Dedečko), Žukov.

Maribor: Handanović, Stojanović, Rajčević, Šuler, Viler, Ibraimi, Kabha, Mertelj (60./Filipović), Bohar (77./Vršič), Tavares, Mendy.

--------------------------------------

Fola Esch - Dinamo Zagreb 0:3 (0:2) /1:1/

(Pjaca 29., 40., Rog 75.)

Steaua Bukarešta - Trenčin 2:3 (0:2) /2:0/

(Muniru 57., Tade 60./11-m; Wesley 13., 84., Bero 21.)

Videoton - The New Saints 1:1 (0:0) /1:0/ *po podaljšku

(Gyurcso 107.; Williams 78.)

Rudar Pljevlja - Karabah Agdam 0:1 (0:0) /0:0/

(Reynaldo 57.)

Lech Poznan - Sarajevo 1:0 (1:0) /2:0/

(Douglas 6.)

Dundalk - Bate Borisov 0:0 (0:0) /1:2/

Stjarnan - Celtic Glasgow 1:4 (1:1) /0:2/

(Finsen 7.; Biton 33., Mulgrew 49., Griffiths 88., Johansen 93.)

 

* v odebeljenem tisku so ekipe, ki so napredovale