Mariborčani v Sevillo, morda tudi znova v Kazan

Prva tekma osmine finala evropske lige bo 20. februarja v Ljudskem vrtu, 27. pa na štadionu Ramon Sanchez Pizjuan.

Objavljeno
16. december 2013 20.34
brez naslova
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Po Sevilli znova v Sevillo ali pa v Kazan. Razplet žreba parov šestnajstine in osmine finala v evropski ligi je Mariboru namenil uglednega španskega ligaša Sevillo. Drugi del, žreb parov osmine finala, pa bi slovenskega prvaka lahko znova zapeljal v Sevillo ali pa še drugič pod Ural.

Zmagovalec mariborsko-seviljskega dvoboja se bo namreč za četrtfinale meril z zmagovalcem obračuna Betis – Rubin. Tudi Betis je klub iz glavnega mesta pokrajine Andaluzija, Rubin pa je že mariborski stari znanec in rešitelj vijoličnih iz skupinskega dela tekmovanja v EL.

Mariborčani so s pozitivnim nabojem čakali na razplet, saj so svoj del naloge izpolnili. Napredovanje med 32 najboljših je bilo najlepše darilo za 53. rojstni dan.

Športni direktor Maribora Zlatko Zahović je bil z razpletom žreba izjemno zadovoljen. »Odlično, Sevilla je velik klub z odlično ekipo. Uživali bomo.« Drugi del dvojca, ki vodi Maribor na poti uspeha, trener Ante Šimundža, tudi ni skrival navdušenja. »Pred nami sta tekmi za uživanje. V njih bomo želeli potrditi svojo vrednost. Dočakali smo poseben privilegij, ko se o Mariboru v evropskih krogih govori tudi v tem delu leta. Vsi se še dodatno zavedamo, kaj se nam je posrečilo. Ne bomo le sodelovali, v dvoboju s favorizirano Sevillo nimamo kaj izgubiti, lahko pa ogromno pridobimo,« je bil prvi komentar mariborskega simbola nogometne sreče. Priznal je, da bi Maribor lahko dobil še težjega tekmeca. »Žreb ni najtežji. Ne morem reči, da nasprotnik ni zahteven. Ima ugled, ni pa najtežji, lahko bi dobili tudi težjega. Z atraktivnostjo tekmecev smo lahko zadovoljni. Lahko bi dobili šibkejšega ali močnejšega, vsak si je želel svojega, zdaj objokovati ali želeti drugega je brez pomena. Iskali bomo, kar si vsi želimo. Potrudili se bomo Špancem otežiti nalogo. Toda v ospredju mora biti naša podoba, naša forma in naša moč,« je zaokrožil Šimundža.

»Enkratno,« je »skočil v zrak« Gorenjec v Mariboru Aleš Mertelj. »Že dolgo sem si želel tekmeca iz Španije, še posebej pa sem upal prav na moštvo iz Seville. Tudi Betis. Čudovito je spremljati njihove tekme, ki so polne čustvenega naboja. Domala vse, kar se dogaja okoli nogometa v Sevilli, me navdušuje. Vzdušje na štadionu, vročekrvni navijači, odlična ekipa. Ni kaj, popolno. Kot da bi jaz vlekel kroglice,« se je Mertlju sanjski minuli teden, v katerem je najprej postal prvič očka, nato pa s kolegi ugnal še Wigan, tako rekoč podaljšal še v ponedeljek. Toda Mertelj prve tekme v Ljudskem vrtu ne bo igral zaradi izključitve. »Nič ne de. Bom pa na tribuni vodil viole in se brusil za povratni dvoboj. Če bomo izvlekli ugoden izid, bo v Španiji še pestro. Vsekakor pa bo tekmo težje gledati, kot jo igrati,« je zaključil novopečeni očka.

Mariborčani se se včeraj tudi uradno odpravili na zasluženi dopust, toda z nedokončano nalogo. Včerajšnji prijateljski dvoboj z Udinesejem je odpadel zaradi goste megle na mariborskem letališču, zaradi česar Videmčani sploh niso poleteli proti Mariboru. Nogometno leto 2014 se bo za vijolične začelo 3. januarja. Do prvega dvoboja v Ljudskem vrtu bodo imeli več kot poldrugi mesec priprav. Delno jih bodo opravili tudi v Turčiji.

Kampl v Amsterdam, Bezjak v Rim, Iličić na Dansko

Kevin Kampl (2 gola, 3 podaje) in Roman Bezjak (4 goli), ki sta z bravuroznimi akcijami in goli navduševala v skupinskem delu tekmovanja, se bosta v osmini finala soočila s trdima in neugodnima tekmecema. Kamplov Salzburg, ki je prepričljivo osvojil jesenski naslov v avstrijskem DP in prvo mesto v skupini s stoodstotnim izkupičkom in le za gol slabšo razliko od najboljšega od vseh Tottenhama (15:3, 15:2) , bo izzval na papirju favorizirani Ajax, Bezjakov Ludogorec (16 točk, 11:2) pa rimski Lazio. Moštvi naših reprezentantov bosta drugi tekmi igrala doma. Slovensko posadko v šestnajstini finala bosta dopolnila še Josip Iličić s Fiorentino in Jan Oblak z Benfico. Moštvo iz Firenc bo izzval danski Esbjerg, Benfico pa PAOK iz Soluna.