Mariborčani želijo z napadalno igro streti Gabalo

Maribor bo jutri igral povratno tekmo zadnjega kola kvalifikacij evropske lige proti Gabali. Štajerci lovijo zaostanek z 1:3.

Objavljeno
24. avgust 2016 16.19
uho*Maribor - Aberdeen
M. Ž., STA
M. Ž., STA

Maribor - Nogometaši Maribora bodo jutri v Ljudskem vrtu (20.15) igrali odločilno tekmo za preboj v skupinski del evropske lige. Varovance Darka Milaniča čaka težka naloga, saj so prvo kvalifikacijsko tekmo z Gabalo izgubili z 1:3.

Maribor je v skupinskem delu evropske lige nazadnje igral v sezoni 2013/2014, kjer se je uvrstil v šestnajstino finala. Tam ga je izločila Sevilla. Po uvrstitvi v ligo prvakov leta 2014 je lani sledil šok, ko je Astana že v drugem krogu kvalifikacij za ligo prvakov zaključila njegovo evropsko zgodbo.

Za Mariborčani je v zadnjem obdobju slab rezultatski niz. Razen poraza v Bakuju so dvakrat izgubili tudi v državnem prvenstvu. Tekma z Gabalo bo priložnost za vnovično uvrstitev v skupinski del tega evropskega tekmovanja. Tam so nastopili kar trikrat.

Glavni trener štajerskega moštva je na današnji novinarski konferenci poudaril, da so v klubu odločni, da napak iz prve tekme ne bodo ponovili: »Komaj čakamo, da se tekma začne, da pokažemo energijo in z napadalno igro stremo tekmeca,« so bile uvodne besede Milaniča.

Strokovni štab Mariborčanov je podrobno analiziral prvo tekmo v Bakuju. Milanič je imel kup pripomb nad igro izbrancev: »Imeli smo veliko prostora, v prvem polčasu smo dobro stali in žogo držali. V trenutkih, ko bi se lahko namensko branili, bi se z več zbranosti tudi ubranili. V tistih petih minutah drugega polčasa so tekmeci izkoristili srečo, ko nismo pravilno odreagirali. Tukaj vidim priložnost. Moramo zabiti, rezultat loviti s pametjo in energijo,« je nadaljeval Milanič in dodal, da brezglavost ne pride v poštev: »Moštvo zna tekmovati v Evropi, brezglavost ne pride v poštev. Imajo kompaktno obrambo na svoji polovici, prehodi v napad so izredni in močni so ob prekinitvah. Pričakujem podobno igro kot na prvi tekmi.«

Pred Mariborčani je zdaj priložnost, da evropske nastope spet podaljšajo do decembra. Toda Gabala, ki je lani prvič nastopila v skupinskem delu evropske lige, prav tako želi ponoviti uspeh iz pretekle sezone. V vrstah Maribora se v igro vrača Marwan Kabha, medtem ko povratnik v mariborski klub Dejan Mezga ne bo mogel igrati.

Vršič: Pred nami tekma sezone

Mariborski vezist Dare Vršič je dejal, da v klubu verjamejo v napredovanje: »Pred nami je tekma sezone, razpoloženje je odlično. Dobro smo se pripravili na tekmo, videli, česa nismo dobro počeli v Bakuju in kaj moramo popraviti. Razmišljamo pozitivno, verjamemo v napredovanje, kar je dosegljiv cilj. Ne bi bil noben čudež, če bi nadoknadili dva gola zaostanka. Maribor je velik klub, vajen največjih izzivov. Zmoremo, imamo podporo navijačev in verjamem, da se bomo v četrtek veselili.«

Tekmo v Ljudskem vrtu bo vodil madžarski sodnik Viktor Kassai.

Spored četrtkovih povratnih tekem zadnjega kola kvalifikacij evropske lige

Karabah Agdam - Göteborg (18.30) /0:1/

Rosenborg - Austria Dunaj (19) /1:2/

Brøndby - Panathinaikos (19) /0:3/

Grasshoppers - Fenerbahče (19) /0:3/

Slovan Liberec - Larnaka (19) /1:0/

Partizani - Krasnodar (19.30) /0:4/

Sparta Praga - Sönderjyske (20) /0:0/

Anderlecht - Slavija Praga (20) /3:0/

Škendija Tetovo - Gent (20) /1:2/

Alkmaar - Vojvodina (20) /3:0/

Genk - Lokomotiva Zagreb (20) /2:2/

Osmanlispor - Midtjylland (20) /1:0/

PAOK - Dinamo Tbilisi (20) /3:0/

BATE Borisov - Astana (20) /0:2/

Maribor - Gabala (20.15) /1:3/

Crvena zvezda - Sassuolo (20.30) /0:3/

Hajduk Split - Maccabi Tel Aviv (20.30) /1:2/

St. Etienne - Beitar Jeruzalem (20.45) /2:1/

Olympiakos- Arouca (20.45) /1:0/

West Ham United - Astra Giurgiu (20.45) /1:1/

Šahtar Donjeck - Istanbul Basaksehir (21) /2:1/

Rapid Dunaj - Trenčin (21.05) /4:0/