Mariborčanom večni derbi v polnih Stožicah

V velikem derbiju 13. kola slovenskega nogometnega prvenstva so nogometaši Maribora s 3:1 premagali Olimpijo.

Objavljeno
15. oktober 2016 17.19
Posodobljeno
15. oktober 2016 17.19
Nogomet Olimpija Maribor
Š. Ro.
Š. Ro.

Ljubljana - Potem ko so se iz Stožic poslovili slovenski nogometni reprezentanti, je bil na osrednjem ljubljanskem štadionu danes na sporedu nov spektakel. Nogometaši Olimpije in Maribora so se v sklopu 13. kola slovenskega nogometnega prvenstva pomerili na drugem večnem derbiju te sezone. Razpletel se je v prid vijoličnih, ki so zmagali s 3:1.

To je za ljubljansko zasedbo prvi poraz pod vodstvom novega trenerja Luke Elsnerja, za katerega je bil to sploh prvi derbi. Olimpija, branilka naslova državnega prvaka, je imela priložnost, da si v boju za naslov pridobi pomembno prednost, toda Mariborčani, ki so s pridom izkoristili več izkušenj s pomembnejših tekem, so se ji približali na le točko zaostanka.

PRVI POLČAS:

V obračun pred lepo zapolnjenimi in glasnimi tribunami v Stožicah so bolje krenili domači, v uvodnih minutah so konkretneje prodirali proti vratom in v 4. minuti tudi poskrbeli za prvi strel na gol. Poskusil je Leon Benko, a Jasmin Handanović je bil zanesljiv. V 12. minuti so Mariborčani skočili pokonci, ko je Matej Jug pokazal rumeni karton Marwanu Kabha za grd prekršek nad Benkom. Zaradi glasnih protestov si ga je nato prislužil še mariborski kapetan Marcos Tavares, burno so reagirali tudi na klopi, s športnim direktorjem Zlatkom Zahovićem na čelu.

Če je bila Olimpija podjetnejša, pa so bili v 22. minuti vseeno bližje zadetku Mariborčani. Tavares je močno sprožil z razdalje, a zatresel prečko. Odtlej so bili nevarnejši Štajerci, poskušala sta Dare Vršič in Aleks Pihler, nato pa je v 35. minuti v Stožicah počilo. Tavares se je izkazal s predložkom pred gol, najvišji v skoku je bil Milivoje Novaković, premagal branilca Dejana Kelharja in z glavo poslal žogo mimo vratarja Roka Vodiška. To je bil že tretji gol »Nove« na derbijih. Mariborski navijači so »proslavili« z dimnimi baklami in izgredi na tribunah, zato je bila igra za nekaj minut prekinjena.

Prvi polčas se je zaključil s kar sedmimi minutami sodnikovega dodatka, v katerem so nogometaši Olimpije prišli so priložnosti iz prostega strela, potem ko je nov prekršek naredil Kabha. A Rok Kronaveter je žogo poslal v živi zid - točno v glavo je zadel znova najvišjega v skoku Novakovića, ki je obležal pod strelom. Ljubljančani so imeli priložnost tudi ob prvem strelu iz kota, na tleh je obležal Marko Šuler, premalo natančen pa je bil Miha Zajc.

DRUGI POLČAS:

Ob zaostanku domačih z 0:1, bi bilo pričakovati, da bo v drugi del konkretneje krenila Olimpija, a je bilo obratno. Že v prvi minuti nadaljevanja je bilo vroče pred vrati Vodiška. Žoga je v roko zadela Antonia Delameo Mlinarja, a sodnik Jug očitno tega ni opazil. Že v naslednji akciji je Maribor spet nevarno pletel mrežo pred golom, a Tavares ni prišel do žoge, nato pa v 50. minuti znova ni bilo več rešitve za Vodiška. Obramba Olimpije je spet slabo posredovala, mariborski kapetan je dobil žogo za hrbet, a se spretno obrnil in podal do Aleksa Pihlerja, ki mu ni bilo težko zadeti za 2:0.

V nadaljevanju je vendarle bolj nevarna postala tudi Olimpija. Poskušal je Kronaveter, v 59. minuti pa je bil strel Juliusa Wobaya tudi najnevarnejši poskus Ljubljančanov, ki pa je zletel mimo vratnice. Zeleno-beli so bili premalo učinkoviti, zato je trener Luka Elsner okrepil napad, tudi z Etienom Velikonjo. V 76. minuti je bil po novi napaki Olimpije v obrambi Maribor blizu tretjega zadetka. Prosto pot je imel Tavares, a žogo poslal mimo.

Dodatne težave je Olimpiji povzročil Erik Janža, ki je poškodoval Danijela Miškiča. Elsner je že opravil vse tri menjave, zato se je moral vrniti na zelenico. Trener Ljubljančanov se je že zdel vdan v usodo, a v megli, ki se od priotehničnih sredstev kar ni razkadila, je v 85. minuti vzklilo novo upanje za domače. Pritisk se je naposled obrestoval, po strelu Benka je do žoge prišel Kronaveter in premagal Jasmina Handanovića. Zadetek je kajpak dvignil gostitelje, prav tako navijače na tribunah. A gola za točko ni bilo. Nasprotno, Mariborčani so v izdihljajih tekme postavili piko na i še s tretjim golom. Zabil ga je Luka Zahović, potem ko so bili sicer vijolični v zadnjih akciji v prepovedanem položaju.

 


Domžalčani prepričljivi

Nogometaši Domžal so na domačem igrišču premagali Rudar s 3:1. Izbranci Simona Rožmana so tako prišli do tretje zmage na zadnjih štirih tekmah.

V prvem polčasu gledalci niso videli golov. Prevladovali so Domžalčani, ki so si priigrali več lepih priložnosti. V 36. minuti je domače razburil sodnik Slavko Vinčić. Jure Matjašič se je po lepi podaji Alvirja znašel v kazenskem prostoru, kjer ga je zrušil Matej Radan. Glavni sodnik je sprva pokazal na belo točko, po posvetu s pomočnikom pa je spremenil odločitev, bržčas zaradi tega, je že prej eden Domžalčanov storil prekršek nad Johnom Maryjem.

Toda že v prvi minuti drugega dela so se lahko domači veselili. V kazenskem prostoru je žoga malce srečno prišla do Vuka, ki jo je skoraj v celoti zgrešil, a vendarle toliko zadel, da jo je podal pred vrata, kjer je bil najhitrejši in najspretnejši Jan Repas ter jo potisnil v mrežo. V 56. minuti so domači prednost podvojili. Alvir je lepo prodrl v kazenski prostor, žogo vrnil na rob kazenskega prostora, od koder je Vuk natančno meril v levi spodnji kot.

V 73. minuti so prevladujoči Domžalčani še povišali prednost, po podaji Jureta Balkovca iz kota je z glavo zadel Denis Halilović, končni izid pa je že v sodniškem dodatku postavil Glavina, ki je svoj osmi zadetek v sezoni (je vodilni na lestvici strelcev) dosegel iz bližine.

Aluminij zadel po šestih tekmah

Danes sta sicer na sporedu še dve tekmi. V Kidričevem je Aluminij gostil Kalcer iz Radomelj in zmagal z 2:1. Štajerci so tako po šestih tekmah le prekinili strelski post in mrežo zatresli kar dvakrat. Obakrat je bil strelec Žiga Škoflek.

Aluminij je tako zmagal prvič po 6. kolu, Radomljani pa so že 13. zapored ostali breztreh točk. Za predzadnjim Aluminijem zaostajajo že osem točk.

Domači so prvič zagrozili v 15. minuti, ko je z glavo meril Lovro Cvek, povedli pa v 32. minuti, ko je Škoflek zadel z volejem z roba kazenskega prostora. Radomljani so izenačili v začetku drugega polčasa. Rezervist Liridon Osmanaj je po lepi akciji gostov prišel do strela dobrih deset metrov od gola domačih in neubranljivo zadel za 1:1.

Sledila sta neuspešna oziroma premalo natančna poskusa Marka Nunića pri Kalcerju in Dejana Petrovića pri Aluminiju, slednji pa je znova povedel v 58. minuti, saj je spet zadel Škoflek, ko je prejel lepo podajo v globino in se je sam znašel pred vratarjem gostov.

1. SNL, 13. kolo:

Olimpija - Maribor 1:3 (0:1)

Stadion Stožice, gledalcev 13.770, sodniki: Jug (Tolmin), Vukan (Gornja Radgona) in Žunič (Kranj).
Strelci: 0:1 Novaković (35.), 0:2 Pihler (50.), 1:2 Kronaveter (86.), 1:3 Zahović (90.).
Olimpija: Vodišek, Krefl, Klinar, Delamea Mlinar, Kelhar, Matić (od 53. Miškić), Zajc, Kronaveter, Kirm (od 73. Velikonja), Eleke (od 46. Wobay), Benko.
Maribor: Handanović, Šme, Šuler, Defendi, Janža, Kabha, Pihler, Sallalich, Vršič (od 83. Vrhovec), Tavares (od 88. Zahović), Novaković.
Rumeni kartoni: Krefl, Velikonja; Kabha, Tavares, Vršič, Novaković, Janža, Handanović.
Rdeči karton: /.

Domžale - Rudar Velenje 3:1 (0:0)

Športni park, gledalcev 400, sodniki: Vinčić (Maribor), Klančnik (Slovenj Gradec) in Benc (Rače).
Strelci: 1:0 Repas (46.), 2:0 Vuk (56.), 3:0 Halilović (73.), 3:1 Glavina (90.).
Domžale: Milić, Brachi, Vuk (od 74. Bratanović), Matjašič (od 86. Mance), Repas (od 76. Husmani), Halilović, Horvat, Dobrovoljc, Balkovec, Žinko, Alvir.
Rudar Velenje: Radan, Mužek, Zec, Pišek (od 60. Trifković), Vručina (od 84. Bokalić), Lotrič (od 70. Kašnik), Babić, Glavina, Mary, Bolha, Grgić.
Rumeni kartoni: Alvir, Balkovec, Žinko, Halilović; Grgić, Zec, Vručina, Mary.
Rdeči karton: /.

Aluminij - Kalcer Radomlje 2:1 (1:0)

Športni park, sodniki: Skomina (Koper), Vidali (Gračišče) in Pospeh (Ljubljana).
Strelci: 1:0 Škoflek (32.), 1:1 Osmanaj (49.), 2:1 Škoflek (58.).
Aluminij: Janžeković, Jakšić (od 77. Vezjak), Turkalj, Zeba, Kocić, Cvek, Vrbanec, Petrović, Škoflek (od 85. Rogina), Srdić, Tahiraj (od 69. Rebernik).
Kalcer: Ivačič, Kumer (od 74. Zukić), Jazbec, Kosec (od 46. Osmanaj), Stoiljković, Barukčić, Šipek, Balić, Cerar, Jugovar (od 68. Gajič), Nunić.
Rumeni kartoni: Jakšić, Cvek, Srdić; Kosec, Kumer, Zukić.
Rdeči karton: /.