Mariborov tekmec izločil portugalskega junaka

Edini slovenski nogometni predstavnik se bo za preboj v evropsko ligo pomeril z Gabalo, prva tekma bo 18. avgusta, povratna teden dni pozneje.

Objavljeno
05. avgust 2016 23.43
med nogometno tekmo tretjega kroga kvalifikacij za Evropsko ligo Maribor - Aberdeen, v Mariboru, 4. avgusta 2016. [nogomet,evropska liga,Uefa,Maribor,Aberdeen]
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – Nogometaši Maribora bodo morali za četrti preboj v skupinski del evropske lige ugnati Gabalo. Prvi dvoboj bo na sporedu v četrtek, 18. avgusta, v Azerbajdžanu, povratni teden dni pozneje v Ljudskem vrtu. Moštvo iz Azerbajdžana je v prejšnjem kolu izločilo Lille.

Trdo delo se obrestuje. Zaradi številnih evropskih podvigov v preteklih sezonah je Maribor pristal med nosilci zadnjega kola kvalifikacij za evropsko ligo. Na ta način se je izognil mnogim vrhunskim evropskim kolektivom. V nasprotnem primeru bi lahko zaigral proti West Hamu, Fenerbahčeju ali Panathinaikosu, a zdaj bo proti Gabali iz Azerbajdžana. Vsaj na papirju gre za premagljivo zasedbo, toda naloga nikakor ne bo lahka.

Gabala je moštvo v vzponu. To sezono igra tretjič v evropskih tekmovanjih, lani se je celo prebila v skupinski del evropske lige iz prvega kola kvalifikacij. Na svoji poti je izločila tudi Panathinaikos. V skupini se je pomerila z Borussio iz Dortmunda, Krasnodarjem in Paokom, osvojila je dve točki. Očitno zdaj ni nič slabša. Pred soočenjem z Mariborom je namreč Gabala izločila Lille, čeprav je za francoski klub že zaigral Eder, strelec odločilnega gola za Portugalsko v finalu evropskega prvenstva pred manj kot mesecem. Še pred tem je Gabala ugnala Samtredio in MTK Budimpešto.

Vrednost moštva Gabale je ocenjena na 7,88 milijona evrov, kar je manj kot Maribor (12,35 mio €). Za azerbajdžanski klub ob domačinih igrajo še nogometaši iz Ukrajine, Poljske, Estonije, Hrvaške, Brazilije, Francije, Gruzije, Srbije in Združenih držav Amerike. Ni kaj, pestra zasedba se je zbrala v klubu, ki obstaja manj kot enajst let. Največji zvezdnik v klubski zgodovini je Tony Adams. Nekdanji angleški reprezentant je prišel leta 2010 kot trener in na sezono v žep pospravil 1,2 milijona evrov. Dobro leto pozneje mu azerbajdžanski denar ni več dišal, zato se je zaradi »družinskih razlogov« vrnil domov v Anglijo. Pri Gabali sta strokovno znanje delila tudi Dorinel Munteanu (nekdanji romunski reprezentant) in Jurij Semin (pred tem trener Rusije, Lokomotive, Dinama Kijev …), zdaj je trener Ukrajinec Roman Hrihorčuk. V sezoni 2012/13 bil pri Gabali tudi slovenski branilec Dejan Kelhar.

»Gabale še ne poznamo dovolj, a bomo takoj začeli zbirati podatke. Zagotovo bomo tekmeca proučili z ogledom posnetkov in obiskom naslednjih tekem. Nasprotnik si zasluži spoštovanje. Če pogledamo, koga je izločil, je jasno, da mora biti priprava temeljita,« je povedal mariborski trener Darko Milanič. »Nimamo nobenega razloga, da bi bili lahkomiselni ali preveč sproščeni. Naši tekmeci so redno prisotni v evropskih pokalnih tekmovanjih, imajo veliko denarja. Lastnik je bogat, lahko si marsikaj privoščijo. Proti Lillu sta tako v začetni enajsterici igrala le dva domača nogometaša, ostalo je mešanica tujcev, imajo tudi tujega trenerja.«

Štajerci so to poletje dokazali, da se znajo pripraviti za evropske boje na izpadanje, zraven so imeli tudi nekaj sreče. Oba dejavnika bodo potrebovali tudi konec meseca. »Nevarno bi bilo, če bi se ustvarilo ozračje, kot da smo že v evropski ligi. Potrebovali bomo spoštovanje do nasprotnika, toda zraven moramo vedeti, da imamo tudi mi kakovost,« je rekel pragmatični trener mariborske zasedbe. Vnovična uvrstitev Maribora v skupinski del evropske lige bi bila blagodejna tudi za klubsko blagajno po lanskem zgodnjem izpadu iz evropskih tekmovanj.