Mariborski paradoks: v Evropi boljši kot doma!

Prva točka v ligi prvakov v skupini E za Maribor ni premalo. Damjan Bohar najboljši posameznik. Naslednja tekma 26. t. m. v Sevilli.

Objavljeno
14. september 2017 22.21
Liga prvakov, 97 KRAMARIČ Martin (NK Maribor), 25 MEGLAREJO Lorenzo (FC Spartak Moskva), 8.9.2017, Maribor [nogomet, nk maribor, fc spartak moskva, martin krmarič, lorenzo meglarejo, liga prvakov ]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Je Maribor osvojil točko ali zamudil priložnost za vse tri proti ruskemu prvaku moskovskemu Spartaku? To vprašanje vznemirja ne le navijačev, marveč tudi vijolični nogometni tabor, ki je sicer prvo nalogo v ligi prvakov opravil malodane z odliko. Ne glede na rezultatski izkupiček (1:1), ta bi lahko bil tudi slabši. Ali boljši!

Razpletu razburljive tekme in iz mariborskega zornega kota navdušujoče predstave bi lahko postavili pregovorno piko na i: »Kdor z malim ni zadovoljen, velikega vreden ni.« Brazilec Fernando je zastreljal najlepšo priložnost, za 2:0 in za konec mariborskih sanj!

Mariborčani so osvojili točko, za dve več bi poleg sreče, želje in fanatične borbenosti ter znova taktične izvedbe »par excellence« potrebovali še enega ali dva razigrana posameznika, kot je bil Damjan Bohar. Na primer, napadalca s silo in hitrostjo, napadalca, ki bi ogrožal tekmečevega vratarja in bil hkrati prvi branilec. Ob katerem bi v tekmah še višje ravni, kot so kvalifikacijske, lahko svoje mojstrstvo uveljavljal tudi kvalifikacijski junak Marcos Tavares.

Majhni in spretni Prekmurec Bohar je v vijoličnem dresu in predvsem v evropskih tekmah že blestel, toda v sredo zvečer je še presegel svoje največje predstave. Vratnica, gol, še ena zamujena velika priložnost in skupaj kar sedem njegovih strelov v izjemnem moštvenem zaključku vijoličnih so bili več ali manj srečni posladki najboljšega posameznika tekme iz Mačkovec, ki bo čez dober mesec, 18. oktobra, dopolnil 26 let. O njegovih evropskih sposobnostih in odlikah je odkrito govoril tudi trener Darko Milanič, ki je dolgo čakal nanj in ga naposled dočakal, kot ga je želel celotni Maribor – neneheno nevarnega, konkretnega in učinkovitega.

»On je specialist za evropske tekme, ker je hiter. Zelo dobro izkorišča prostor med branilci in sodeluje z napadalci na levi strani. Tekmo je opravil z odliko,« je Milanič opisal svojega z igralno hitrostjo najbolj evropskega varovanca. Drugega in hkrati najmlajšega na igrišču Martina Kramarića je aktiviral kot džokerja, ki po tej predstavi v tej vlogi najbrž ne bo več. Da ima nekaj več, še posebej drznost, so zdaj verjetno opazili tudi tekmeci iz Seville in Liverpoola.

Pod streho sijajne moštvene izvedbe, v kateri resda ni manjkalo tehničnih napak in neposrečenih posredovanj (Marko Šuler in Blaž Vrhovec), toda tudi dodane vrednosti v Milaničevih pravočasnih in predvsem ustreznih menjavah igralcev, se ni mogoče izogniti ocene o dejanski moči ali kakovosti ruskega prvaka. Nemara je najboljšo oceno podal poročevalec športnega časopisa z največjo naklado v Rusiji, Sport-express, ki je zapisal: »Spartak je okusil evropsko tekmo z več čustev in strasti, a z manj boja. Maribor je tekmec iz skupine najmočnejših klubov iz različnih držav in ne iz ruskega paketa vsakotedenskih gostovanj v, na primer, Tuli (Arsenal) ali Habarovsku (SKA).« Za Maribor hvale vredno!

Maribor je, in ne prvič, v evropski tekmi tudi igral. Bil je dopadljiv, kombinatoren, odziven, sproščen in taktično dovršen. Bil je tak, kakršnega je težko videti celo v za nekaj razredov slabši slovenski ligi. V takšni podobi vijolični, ki se jim je liga prvakov zgodila in ni bila sad načrtovanja, niso bili niti v kvalifikacijah proti Zrinjskemu, Hafnarfjördu in Hapoelu. Ta igralni paradoks je laikom bržkone težko razumljiv, toda ugledni in močni evropski tekmeci praviloma slabim omogočajo, da poskušajo igrati. Razlikujejo se po tem, da oni svoje akcije spreminjajo v nizanje priložnosti in gole, »šibkejši« pa zaradi izrazite podrejenosti v posamični kakovosti zapravljajo priložnosti in z napakami podarjajo gole.

Po zadnjem žvižgu nevidnega in odličnega sodnika Deniza Aytekina so se mariborski strokovni štab in navijači lahko že zazrli v Sevillo, kjer bo Maribor 26. t. m., še drugič gostoval na štadionu Ramon Sanchez Pizjuan, pa v Ljudski vrt, Liverpool ... Je domači točki možno dodati še kakšno gostujočo ali kar prve tri v Ljudskem vrtu proti Liverpoolu ali Sevilli? Je po tihem ali kar na glas upati na senzacionalne razplete vendarle preveč sanjaško?

»Vsem smo pokazali, da naše besede niso bile prazne. Naredili bomo vse, da bi bili tudi spomladi v Evropi. Pokazali smo kakovost in tudi na preostalih petih tekmah bo treba ohraniti podobno raven igre,« je odgovoril Milanič.