Mariboru se proti Chelseaju ne bodo tresle noge

Danes na Stamford Bridgeu tretja tekma vse bolj spoštovanega vijoličastega orkestra v skupini G lige prvakov.

Objavljeno
21. oktober 2014 01.23
Britain Soccer Champions League
Gorazd Nejedly, poročevalec
Gorazd Nejedly, poročevalec
London – Če je doslej veljalo, da je slovenski prvak že dosegel meje nogometnega vrhunstva, se od včeraj, ko je na letališče v londonsko predmestje Luton priletela vijoličasta odprava, piše nova velika zgodba. Na Stamford Bridgeu bo nocoj izzval prvokategornika iz najožjega kroga favoritov za končno zmagoslavje v ligi prvakov Chelsea.

Maribor, dobrodošel v svet glamurja in odličnosti. Po dveh odmevnih predstavah brez poraza, a tudi zmage, proti Sportingu v Ljudskem vrtu in Schalkeju v Gelsenkrichnu (obe 1:1), Maribor v skupini G ni več avtsajder, temveč spoštovanja vreden tekmec. Tekmeci nanj gledajo s povsem drugačnimi očmi kot pred tremi leti, ko je gostoval pri Chelseajevem mestnem tekmecu Tottenhamu, z Garethom Baleom na čelu. Tudi to veliko pove o dosedanjem učinku Maribora, ki v tej sezoni lige prvakov še ni izgubil. Kot tudi ne evropski prvak iz leta 2012, ki je vendarle moštvo z drugega planeta, kot sta bila portugalski in nemški tekmec. Toda vijoličasti so šli brez prask skozi peklensko sito kvalifikacij, medtem ko so se prenovljeni in osveženi sloviti modri pod taktirko Joseja Mourinha uigravali za silovit štart.

»Nimam favorita in ne delam razlik med klubi. Proti vsem želim igrati maksimalno, res pa je, da je Chelsea velik, glamurozen klub z zvezdniškimi posamezniki. Ta dvoboj in dvoboj doma bosta nagradi, češnja na torti. To je to,« je dejal najaktivnejši vijoličasti govornik po sobotnem ligaškem porazu Marko Šuler. Postavni in borbeni štoper je v treh dneh tako rekoč postal »ata in mama« (morda za kazen, ker je menda vztrajal pri tem, da pred Celjem ne potrebujejo karantene) vendarle rahlo načete zasedbe, saj so šefi samo njega od igralcev postavili v vlogo intervjuvanca. Toda Korošec jo je opravil brezhibno, s kančkom ležernosti, športne drznosti in nadutosti, a tudi s pravo mero realnosti, potem ko naj bi sobotni večer imel predigro v razposajeni petkovi noči.

»Nič posebnega se nismo pogovarjali, sicer veliko govorimo, a o sobotni tekmi nismo. Tudi z Aleksandrem Rajčevićem nisva govorila. Kaj pričakujem? Ne le uvodni nalet, vso tekmo bomo poskusili ustaviti Chelseajeve nalete. Žal mi je, ker ne igra Diego Costa, rad imam izzive, toda igral bo kdo drug, enako dober in nevaren. Smo sproščeni, ni pritiska, vemo, kdo je favorit, mi pa bomo poskušali otežiti njegovo delo in presenetiti,« je strnil pogled Šuler.

Ugled Maribora je zrasel, kar so z vprašanji za trenerja Anteja Šimundžo razkrili tamkajšnji novinarji. Še nikoli na tako veliki sceni niso postavili toliko vprašanj kot včeraj zvečer pred zadnjim treningom vijoličastih. Šimundža je bil dober gost, kot Šuler je v svetovljanskem slogu tekoče odgovarjal v angleškem jeziku, po malem tudi v slovenskem, in brez kančka ponižnosti. Seveda se mariborski trener ni izognil primerjavam z Mourinhom, vprašanjem o bitki z njegovim taktičnim mojstrstvom, Chelseajevih možnostih za končno zmagoslavje ...

»Kako naj se postavim po robu Mourinhu? Na igrišču se ne moreva pomeriti. Da, taktično je mojster, da mu ni para, ampak ne igramo proti njemu, temveč se bodo med seboj pomerili nogometaši. Oboji vemo vse o vsakemu, igrišče bo dalo odgovor. Zakaj ne bi tudi zmagali?« je nizal misli Šimundža, ki si želi Maribor z značajem zmagovalca. »Vedno želimo zmagati, zato vedno poskušamo igrati napadalno. Igrali bomo z glavo in ne zaletavo,« ni pokleknil pred ugledom in veličino tekmeca, ki naj bi z Mariborom opravil igraje.

O tem, da bo Mariboru težko, nihče ne dvomi, a Chelsea ni klub, ki ponižuje »majhne«, Mourinho uživa v zmagah nad tekmecem Chelseajeve ravni. »V tem delu sezone je Chelsea potrdil, da je najbolj tekmovalno moštvo v ligi prvakov in eden od favoritov. V njegovi igri je zelo dobro videti, da se vsako minuto v tekmi in na vsakem centimetru igrišča ve, kaj in kako. Ima več dobrih lastnosti kot slabih. Mi se bomo trudili, da v igri odkrijemo čim več njegovih slabših in čim več naših dobrih,« je zaokrožil misli Šimundža, ki je ostal zvest tradiciji, da o svojih potezah, taktičnih zamislih, enajsterici in še o čem bolj podrobno iz vijoličastega tabora ne razpreda. Na voljo ima vse igralce. Tekma bo povedala vse.