Marljivi Anglež iz Firenc

Še eden od sinov slavnih nogometašev, ki v tej sezoni z velikimi koraki stopajo po očetovih stopinja, je Federico Chiesa.

Objavljeno
20. januar 2017 16.00
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Fiorentini morda ne gre vse po načrtih v italijanskem prvenstvu, toda vzrokov za nezadovoljstvo na stadionu Artemio Franchi vendarle ni. Velika zmaga proti Juventusu konec minulega tedna je nekoliko spremenila razpoloženje in razkrila, da portugalski trener Paulo Sousa opravlja imenitno vzgojno delo: pod njegovo taktirko sijajno napreduje komaj 19-letni Federico Chiesa.

Še eden od sinov slavnih nogometašev, ki v tej sezoni v serie A z velikimi koraki stopajo po očetovih stopinjah (Giovanni Simeone, Lorenzo Di Livio, Federico Di Francesco ...), v nasprotju od očeta ni strelec, temveč klasični krilni igralec, ki s polnimi pljuči šprinta po desnem bočnem položaju in spravlja v obup tekmečeve branilce.

Oče Enrico (nekdanji reprezentant Italije je v devetdesetih letih zabijal gole za Parmo, Fiorentino, Lazio in številne druge italijanske klube in je v serie A odigral 380 tekem ter dosegel 138 golov) je bil eno sezono tudi soigralec Srečka Katanca pri Sampdorii, toda vse kaže, da ga bo Federico pošteno zasenčil, tudi če ne bo zabijal golov. A očitno očetovih genov ni mogoče skriti, saj je na igrišču pravi vojak, izjemno borben, marljiv in nepopustljiv, kar so bile ob golih odlike starejšega Chiese. Najbrž je prav v njih oče prepoznal sinove odlike in ga od malih nog usmerjal v nogometu in zunaj njega. Federico spada v kategorijo rodu mladih Italijanov, ki se ozirajo tudi čez italijanske meje. Izobraževal se je na mednarodni šoli in izpopolnil angleščino, pri kateri bi mu zavidali mnogi rojaki in vrstniki. Pridobil si je vzdevek Anglež iz Firenc. Ne glede na to, da je že postal nogometaš iz kategorije najboljših azzurrinov, šolanja še ni obesil na klin in ga nadaljuje na fakulteti za šport.

»Sošolce sem imel iz ZDA, Japonske, solidno govorim tudi francosko, želim razumeti, kako deluje moje telo. Seveda si želim, da bi postal odličen nogometaš, ampak tudi če se mi ne bo posrečilo tukaj v Firencah, bom poskušal drugje. Pred seboj imam svet polnih priložnosti,« je zrelo razmišljal najdragocenejši najstnik iz vijoličnega paketa velikih upov. Zdaj je najbolj cenjeni mladenič dve leti starejši Federico Bernardeschi, v mlajših kategorijah na svojo veliko priložnost čaka še največji slovenski in Fiorentinin biser Jan Mlakar (prvi strelec mladinskega moštva in prvega v primaveri) in tudi Ianis Hagi, sin najslavnejšega romunskega nogometaša Gheorgheja Hagija.

»Chiesa je naš simbol in prihodnost kluba,« je o svojem varovancu povedal Sousa. Zaradi njegove izjemne delavnosti in predanosti naravnost obožuje fanta. Chiesa je borec in fant, ki želi napredovati. V zadnjih mesecih temeljito proučuje način igre Arjena Robbna. Z razlogom, saj Nizozemca posnema po prebojnosti na krilnem položaju. Veliko šibkejši od Bayernovega zvezdnika je v učinkovitosti.

Da se je Chiesa s svojim značajem in igrami prikupil italijanski javnosti in predvsem vijoličnim »tifosom«, je vidno na vsakem koraku. »Pred nikomur se ne bom vdal, čeprav nasproti stoji Bayern,« je slikovito odkril svoje vodilo ljubljenec vseh. »Preprosto ga moraš imeti rad. Razlikuje se od vrstnikov, nima tatujev, ne nosi uhanov, nima pobarvanih las, je povsem normalen fant,« so si enotni vsi, od trenerjev, navijačev do novinarjev.