Mata kot vražja različica Özila

Španski reprezentant Juan Mata bo poslej eden glavnih adutov Manchester Uniteda.

Objavljeno
25. januar 2014 23.08
Britain Soccer Mata Man Utd
G. N., šport
G. N., šport
Nakup vrhunskega nogometaša sploh ni kdo ve kako težka naloga. Prestop Juana Mate iz Chelseaja k Manchester Unitedu je bil preprost: Manchester United je imel denar, Chelsea razlog, da ga proda, igralec pa željo, da bi igral. Španec je tako postal najdražji nogometaš v zgodovini kluba z Old Trafforda.

Odškodninski znesek je bil kar 45 milijonov evrov, za doslej najdražji prestop pa je doslej štel Bolgar Dimitar Berbatov, ki je leta 2008 Manchester United stal 37 milijonov €. Prihod nizkoraslega Španca v Manchester je bil spektakularen. Včeraj, potem ko je Chelsea sprejel Unitedovo ponudbo, so ga pripeljali s helikopterjem, opravil je zdravniški pregled in se srečal z novimi soigralci, trenerjem. Istočasno so porasle špekulacije, zakaj se je tako bliskovito končala njegova zgodba na Stamford Bridgeu.

Seštevek dejstev je bil pisan na kožo londonskemu klubu in njegovemu dve sezoni zapored najboljšemu igralcu. Unitedov trener David Moyes je nujno potreboval okrepitev iz višjega igralskega in cenovnega razreda, saj mu klubski menedžerji niso pripeljali niti enega igralca iz kategorije »top 20«, Škot pa je pri svojem edinem omembe vrednem nakupu grdo zgrešil. Pripeljal je Marouanea Fellainija, s katerim sta bila pri Evertonu odlično delujoč dvojec. Belgijski reprezentant maroškega rodu pa je bil pri »vragih« v dosedanjem delu sezone zgolj nogometaš brez dodane vrednosti.

Ključno vlogo za prestop pri madridskemu Realu vzgojenega Mate je sicer odigral edini pravi šef v Chelseajevem moštvu – Jose Mourinho. Že ob drugem prevzemu moštva lani poleti je dal igralcu vedeti, da njegovih starih zaslug ne bo upošteval in da tehnično prefinjeni Mata ni po njegovem okusu. Mourinho je zvezno vrsto zapolnil z borci, nogometaši, ki lahko drvijo v obe smeri, udarijo po tekmecu, če je treba, in so vselej njegovi vdani vojaki. Premeteni Portugalec je do zadnje podrobnosti preučil pluse in minuse, ki bi jih prinesel odhod rezervista v španski reprezentanci. Mata Chelseaju tudi ne bo predstavljal grožnje na domačem »bojišču«, saj sta se Chelsea in Manchester že pomerila dvakrat, bo pa močan vražji adut v drugih derbijih, v tekmah s Chelseajevima tekmecema v boju za prvaka – z Arsenalom in Manchester Cityjem.

Arsenalov trener Arsene Wenger je v tem že prepoznal zanko in zato Mourinha ter Chelsea že ošvrknil. »Lahko bi ga prodali tudi teden prej. Chelsea ne bo več igral z Unitedom. Če bi pri Chelseaju želeli delovati v duhu športnega duha, potem se to ne bi smelo zgoditi. Ampak ne bom šel dlje od tega. Razumem Chelsea, pravil ni postavljal klub, bi pa ta lahko bila bolj športna,« je bil odkrit Francoz.

Pri Manchester Unitedu se nadejajo, da bo imel prestop Mate podoben učinek, kot ga je imel prestop Mesuta Özila iz Reala k Arsenalu, ki je z Nemcem morda pridobil šampionsko podobo. Razumljivo je namreč, da vsak klub za igralca odšteje rekordni znesek, potem pa upravičeno upa, da bo »rekorder« prinesel kakovost v moštvo. Trener David Moyes je sicer s tem opravil le prvi del nakupov. Vodstvo kluba je namreč namenilo zajetno vsoto evrov za popolno prenovo moštva, saj bo imel Moyes na voljo kar 180 milijonov € za nakup centralnega branilca, levega bočnega branilca in osrednjega zveznega igralca. Mata je tudi podvojil svojo tedensko plačo, ki bo na Old Traffordu znašala 170.000 €.