Matavž in Šporar imata najlepše spomine na Stožice

Nad Slovaško in Litvo trije novinci in pričakovan dvojec napadalcev. Katanec: »Viler zabija gole, kadar želi in kadar ne želi.«

Objavljeno
24. avgust 2017 23.41
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Brdo pri Kranju – Slovenija bo nadaljevala boj za uvrstitev na svetovno prvenstvo v Rusiji s preverjenimi imeni v začetni enajsterici, saj je Srečko Katanec za tekmi s Slovaško in Litvo angažiral večino nosilcev reprezentančne igre. Selektor je močneje posegel le v klop za rezerve, kjer bo ponudil priložnost številnim novincem in povratnikom.

Tekmi v Trnavi in tri dni pozneje v Ljubljani bi že lahko določili usodo slovenske reprezentance v tem ciklu, 4. septembra zvečer bo znano, kako visoko na moskovski borzi kotirajo njene delnice. Katanec je za ključno gostovanje v teh kvalifikacijah poklical večino standardnih sil, do večjega osipa je prišlo v napadu, v katerem sta v preteklih mesecih igrala Robert Berić in Roman Bezjak. Slednja sta zašla na stranski tir v svojih klubih, zato je delno pričakovano, da ju tokrat ni zraven. Na seznamu so pričakovano trije vratarski legionarji na čelu s prvim zvezdnikom Janom Oblakom, prav tako je Katančev štab za vsak igralni položaj v obrambi predvidel po dva enakovredna nogometaša, torej osem branilcev. Med njimi je novinec Matija Boben, ki se je uspešno uveljavil ob ruski reki Don – prebil se je v začetno enajsterico Rostova, v kateri že lep čas poveljuje obrambi Miha Mevlja. Na levi strani igrišča bo Bojanu Jokiću konkuriral mariborski evropski »mesija« Mitja Viler (»Igra v strašni formi – gole zabija, ko jih želi in kadar jih ne želi,« je ocenil Katanec.), vse ostalo v obrambi je deja vu.

Razumljivo je tudi število zveznih nogometašev, fantje bodo morali vendarle preskočiti dve visoki oviri v pičlih treh dneh, upoštevaje rosno obdobje državnih prvenstev bi lahko številnim pošla sapa po gostovanju v slovaški Trnavi. Prvič bosta jato obiskala domžalska vezista Amedej Vetrih in Jan Repas, dva med številnimi fanti, ki so opozorili nase v kvalifikacijah za evropsko ligo. Morda bi kdo prepustil Repasa selektorju U-21 Primožu Glihi, ki povečini črpa kader le iz 1. SNL, novi član francoskega Caena bi zanj pomenil okrepitev v pravem pomenu besede – seveda v primeru, če Katanec nanj ne računa v tekmah s Slovaško in Litvo.

Imena preostalih adutov na seznamu so pričakovana, četudi je Rene Krhin v podobnem položaju kot Berić, ki ga ni na seznamu. Valter Birsa, Jasmin Kurtić, Benjamin Verbič, Kevin Kampl, Rajko Rotman in Nik Omladič imajo v nogah dovolj minut, tudi Josip Iličić je že pokazal, da lahko uspešno igra kjerkoli v zvezni vrsti ali napadu.

Morda je najbolj intrigantno vprašanje, kaj lahko ponudita napadalca Tim Matavž in Andraž Šporar, ki sodita med najbolj priljubljene nogometaše mlajših navijačev. Matavž je oživel kariero na Nizozemskem, Šporar poskuša doseči enako v Nemčiji. Oba imata najlepše spomine prav na Stožice, kjer se bo Slovenija merila z Litvo. »Špoki« je Ljubljančan od glave do pete, Matavž pa je zabil prve tri gole v majici s slovenskim grbom prav na našem osrednjem štadionu.