Matavž z Nizozemske na Brdo kot serijski strelec

 Handanovićev Inter dobil italijanski derbi v Rimu. Takojšnjo vrnitev v serie A načrtujeta tudi Struna in Zajc.

Objavljeno
28. avgust 2017 00.56
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Najboljši nogometaši na svetu bodo v naslednjih dneh razmišljali o svetovnem prvenstvu v Rusiji, saj so pred njimi nove kvalifikacijske tekme. Na reprezentančne zbore bodo prišli različno razpoloženi, kar velja tudi za Slovence. Med slednjimi bo na Brdu gotovo dobre volje Tim Matavž, ki je ujel odlično strelsko formo na Nizozemskem.

Šempetrčan se je poleti preselil iz Augsburga v Arhem, odtlej pa zaživel. Učinkovit je bil v prvih treh tekmah Vitesseja v nizozemskem prvenstvu – najprej proti Rodi, ki jo dobro poznajo tudi starejši navijači nekdanje SCT Olimpije, in Bredi, tik pred odhodom v jato selektorja Srečka Katanca na Gorenjsko je zabil gol še AZ iz Alkmaarja, ki sodi na višji kakovostno raven tamkajšnjih klubov, tik za PSV, Feyenoord in Ajax. To je dobra napoved za novi teden, v katerem bo Slovenija v petek (20.45) obiskala slovaško Trnavo in poskušala ugotoviti, kako realne so njene možnosti za nastop na mundialu v Rusiji. Nogometaš, ki je v 30 tekmah zabil 10 golov za Slovenijo, bo gotovo dobro poživil konkurenco na treningih v kompleksu Brdo, morda bo predstavljal celo udarno orožje Katanca za napad na Slovaško.

Najodmevnejši derbi je konec tedna vendarle igral slovenski legionar, ki nič več ne leti v Katančevi jati. Samir Handanović je namreč gostoval v Rimu, kjer je njegov Inter zmagal v derbiju drugega kola italijanskega prvenstva. Roma ni igrala slabo, približno 70 minut tekme je nadzorovala igro in vodila z golom Edina Džeka. Težko je oceniti, ali bi Handanović lahko ustavil strel reprezentanta BiH, morda je imel delno tudi zakrit pogled na žogo. Statistiki Gazzette dello Sport so mu prisodili oceno 6 – njegovim soigralcem med 5 in 7, le odlični Mauro Icardi je prejel oceno 8,5 –, z branjenjem vrat je namreč vnašal zanesljivost v moštvo Interja.

Trenerski dvoboj Eusebia di Francesca in Luciana Spallettija je dobil slednji – prvega čaka še veliko dela, da bo ujel želeno raven igre kot Romina šampionska generacija 2001, katere član je bil tudi Di Francesco, drugi je že dobil osebno zadoščenje, potem ko je še v minuli sezoni vodil prav Romo. Inter bo v tej sezoni gotovo resno kandidiral za vrh oziroma najmanj uvrstitev med prve štiri klube, ki si bodo priigrali vstopnice za prenovljeno ligo prvakov 2018/19. Ni močno spreminjal že tako ugledne zasedbe, le dodal ji je trenerja, ki slovi kot resen in dobro organiziran nogometni strokovnjak.

Na italijanskih tleh je bil zanimiv tudi štart tekmovanja v 2. ligi, serie B. Z zmago v nogah prihaja na Brdo tudi Aljaž Struna, ki je tokrat igral v majici Palerma kot štoper v sistemu igre s tremi branilci. Palermo ni spremenil udarne enajsterice, ki je maja izpadla iz serie A, v klubu zato računajo na ekspresno vrnitev med italijansko elito. Enak načrt ima tudi Empoli, prav tako še v minuli sezoni član najboljših na »škornju«. Eden od nosilcev igre toskanskega kluba je ostal tudi Ljubljančan Miha Zajc, ki je začel novo sezono s podajo za gol v Ternani, kar je zadostovalo za točko Empolija.