Matjaž Kek v boj za zgodovinski naslov Rečanov

Sinoči se je začel drugi del hrvaškega prvenstva, v katerem se obeta silovit dvoboj vodilne Rijeke in prvaka Dinama.

Objavljeno
18. februar 2017 00.08
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Teden pred največjim slovenskim derbijem Maribor-Olimpija bodo obuli nogometne čevlje tudi na Hrvaškem, kjer bo podobno zanimivo kot pri nas. Mariborski trener Matjaž Kek ima priložnost postati prvi trener v 71-letni zgodovini Rijeke z naslovom najboljšega v državi. 

Od leta 1978, ko so Rečani osvojili pokal maršala Tita, so ozaljšali klubsko vitrino s še enim »Titom« in tremi pokalnimi lovorikami v samostojni Hrvaški. Zadnjo je leta 2014 osvojil prav Matjaž Kek, ki je nekaj mesecev pozneje sprožil evforijo z zgodovinsko uvrstitvijo Rijeke v evropsko ligo. Na reškem korzu ni bilo po zmagi s Stuttgartom prostora niti za girico ...

Klub se dve leti in pol pozneje nahaja pred največjim izzivom po ustanovitvi leta 1946. Moštvo Matjaža Keka ima pred začetkom drugega dela sezone 6 točk prednosti pred Dinamom, prvakom zadnjih 11 sezon in klubom, ki redno ustvarja igralce za 20 do 30 milijonov € odškodnine. Rečani bodo morali že v prvem kolu preskočiti visoko oviro: gostovali bodo pri strahovito ambicioznem Osijeku, ki ga je lani prevzel madžarski investitor Lorinc Meszaros, osebni prijatelj premiera Viktorja Orbana. Osijek želi postati najboljši klub v regiji, ne le na Hrvaškem.

»Rijeka lahko zmaga na tekmi hrvaške lige le v primeru, če krenejo vsi naši nogometaši 100 km/h. Osijek ni izjema. V dosedanjem delu nismo izgubili niti tekme, Osijek pa nam bo razkril, kako dobro smo pripravljeni po zimskem premoru. Če nam bodo prizanesle poškodbe, bomo močni tudi pomladi,« je napovedal Kek, ki ne razmišlja o Dinamu. Kdor pozna nekdanjega slovenskega selektorja, ve, da njegove misli zaseda le – Osijek.

Rečani bodo v preostalih 16 kolih računali na pomoč povratnika Romana Bezjaka, ki mu v bundesligi ni steklo. Bomo videli, kako uspešni bodo po koncu tekmovanja v HNL, ki premore 150 milijonov € vreden kadrovski bazen, kar je skoraj 100 milijonov € več, kot znaša vrednost nogometašev v 1. SNL. V drugi del bodo krenili brez štoperja Mateja Mitrovića, za katerega so vzeli 4 milijone evrov Bešiktašu, toda močnejši so za dva izkušena branilca in Bezjaka, ki se bo boril za strelsko lovoriko. Četudi je igral zadnjo tekmo za bele 28. avgusta, za Dinamovim alžirskim reprezentantom Soudanijem zaostaja le tri gole (10:7)! »Naš cilj je naslov prvaka. Že v prejšnji sezoni smo želeli prehiteti Dinamo, zdaj imamo še lepšo priložnost,« je potrdil Bezjak.

Novinarji ob Kvarnerju so prepričani, da je Rijeka pozimi trgovala bolje od Dinama. »Klub je ustvaril moštvo, Kek pa je uglasbil orkester za dunajski novoletni koncert,« je prepričan ugledni kolumnist Novega lista Orlando Rivetti, pred desetletji tudi Delov dopisnik.

Vrstni red pred 21 kolom (od 36): Rijeka 52, Dinamo 46, Osijek 38, Hajduk 37, Slaven 27, Lokomotiva in Inter po 20, Istra 19, Split in Cibalia po 8; derbiji: Hajduk – Rijeka (11. 3.), Rijeka – Dinamo (8. 4.), Dinamo – Hajduk (22. 4.), Rijeka – Hajduk (13. 5.), Dinamo – Rijeka (27. 5.).