Med favoriti večera Griezmann, Costa in Oblak

Finale evropske lige. V Lyonu (20.45) prvi vrhunec nogometne sezone. Atletico na francoskih tleh z 10.000 navijači, Marseille z dodatnim motivom.
Fotografija: Saul Niguez, Koke in Jan Oblak bodo med glavnimi aduti Atletica za nocojšnji uspeh v Lyonu.
Odpri galerijo
Saul Niguez, Koke in Jan Oblak bodo med glavnimi aduti Atletica za nocojšnji uspeh v Lyonu.

Ljubljana – Bo Jan Oblak postal drugi slovenski nogometaš z lovoriko v Uefinih tekmovanjih? To bo znano drevi med 22.35 in 23.35, načrt škofjeloškega vratarja lahko pokvari zgolj Marseille, tekmec favoriziranega Atletica v finalu evropske lige. Špance krasijo bogatejše izkušnje, daljša tradicija in večja kakovost nogometašev, med katerimi je tudi eden najboljših vratarjev na svetu.

Osem let po krstni izvedbi sezone evropske lige, ki je tedanjega leta 2010 v Hamburgu pripadla prav Atleticu, imajo rdeče-beli novo priložnost za podvig, s katerim bi se še močneje približali najboljšim klubom na stari celini. Hamburg, Dublin, Bukarešta, Amsterdam, Torino, Varšava, Basel in Stockholm so bile finalne postaje do nocojšnjega spektakla v Lyonu. Bodo Španci dobili tudi šestega od devetih finalov (!), ali bodo Francozi prišli do zanje zgodovinske prve zmage v tekmovanju, ki neuradno obstaja vse od leta 1955?



Spopad za zadnjo anuiteto od 400 milijonov evrov, kolikor jih bo Uefa razdelila med udeležence evropske lige – najboljši bodo prejeli okrog 40 milijonov –, bo gotovo zanimiv. Atletico in Marseille premoreta dovolj adutov za spektakularen večer, njuni navijači pa sodijo med najbolj glasne na stari celini. Francoze naj bi krasil večji motiv, saj so ga v petek polomili v francoskem prvenstvu, zato bodo v Lyonu lovili vstopnico za vstop v prenovljeno ligo prvakov 2018/19, finančno najdonosnejšo v zgodovini Uefinih tekmovanj.

Atletico je kljub temu nesporni favorit nocojšnjega večera, s kvotama 1,3 in 3,2 temu pritrjujejo tudi stavne hiše, ne nazadnje so Madridčani do finala opravili z zahtevnejšimi izzivi kot Marseille, na tej poti pa niso potrebovali toliko sreče kot francoski klub s slovitega štadiona Velodrome. Danski in ruski državni prvak sta padla kot pokošena, tudi neugodni lizbonski Sporting ni premogel moči za kaj več, Atletico je v polfinalu pokvaril tudi načrtovano sanjsko slovo Arsena Wengerja od Arsenala. Marseille? Ta je bil v polfinalnem dvoboju s Salzburgom že izgubljen, a se je rešil v podaljšku povratne tekme.
 

Oblak med peterico, ki velja več kot 50 milijonov evrov


Pod drobnogledom navijačev bo francoski velemojster Antoine Griezmann, najdražji nogometaš večera, ki je v tej sezoni zabil 27 golov in zbral 15 podaj za gol. »Griezi« se je rodil v mestu Macon 65 km severno od Lyona, prejšnji teden je prav v Lyonu že vknjižil eno zmago, potem ko je bila tam na svoji prvi konjski dirki uspešna njegova kobila Princesa. Dokazala se je v dirki na 1000 m, odslej bo merila tudi na daljše razdalje. Kdo ve, kako dolg bo današnji večer v Lyonu … Zmagovalci bodo morali preteči vsak po enajst, dvanajst kilometrov, Španci pa bodo računali tudi na podporo dobrih 10.000 rojakov, ki bodo prispeli v Lyon z dvanajstimi čarterskimi leti, 38 avtobusi in 1000 osebnimi avtomobili.

Ob Griezmannu naj bi igral Diego Costa, na igrišču bodo tudi preostali trije aduti Diega Simeoneja, ki presegajo tržno vrednost 50 milijonov evrov in imajo sklenjene pogodbe (najmanj) do konca junija 2021: Saul Niguez, Koke in Jan Oblak. Marseille bo stavil na prvega strelca Thauvina in plejmejkerja Dimitrija Payeta, najbrž bodo dobili priložnost tudi drugi ofenzivno usmerjeni nogometaši Germain, Ocampos, Sanson in Mitroglou.

Drevi ne bo šlo zgolj za spopad različnih trenerskih filozofij, ki ju gojita trenerja Diego Simeone – če ne bo prišlo do zasuka, bo moral slednji prestajati kazen zaradi napada na sodnika in sedeti na tribuni – in Rudi Garcia, pač pa tudi za spopad odličnega napada Marseilla in granitne obrambe Atletica. Bomo videli, kaj bo pretehtalo: več kot dva dosežena gola Marseilla na tekmo ali 0,54 prejetega gola Atletica ... Če bi odločale nogometne zakonitosti, bi se zadnje dejanje te sezone v evropski ligi končalo z izidom 1:0 ali 2:0 za Madridčane. In, ne nazadnje, zasedba Atletica velja na trgu več kot tri zasedbe Lyona; gre za razmerje 636:188 v milijonih evrov.
 

Tretji finale za Björna Kuipersa


Novo priznanje bo prejel tudi izkušeni nizozemski sodnik Björn Kuipers. To bo njegov tretji finale, potem ko je delil pravico leta 2013, ko sta se v finalu evropske lige pomerila Chelsea in Benfica, ter leta 2014, ko je osvojil ligo prvakov Real Madrid prav z zmago nad Atleticom.

Komentarji: