Med nominiranci za zlato žogo tudi Jan Oblak

Francoska nogometna revija France Football je danes razkrila imena tridesetih kandidatov za najboljšega igralca na svetu. 

Objavljeno
09. oktober 2017 18.08
J. P.
J. P.

Pariz - Francoska nogometna revija France Football je danes razkrila imena tridesetih kandidatov za zlato žogo, laskavo vsakoletno priznanje za najboljšega igralca na svetu. V šestih časovnih intervalih je javno obelodanjala peterice nominirancev, kaj hitro pa je bilo jasno, da tokratni izbor ne bo minil brez slovenskega pridiha.

Zanj bo poskrbel reprezentančni vratar Jan Oblak, ki na klubski ravni odlično čuva mrežo madridskega Atletica. France Football je njegovo ime razkril v drugem sklopu, ob 24-letnem Škofjeločanu so si nominacije prislužili še Urugvajec Luis Suarez, Španec Sergio Ramos, Brazilec Philippe Coutinho in Belgijec Dries Mertens.

V prvi objavljeni peterici so bili Brazilca Neymar in Marcelo, Hrvat Luka Modrić, Argentinec Paulo Dybala in Francoz N'Golo Kante, v tretji pa Anglež Harry Kane, Poljak Robert Lewandowski, Belgijec Kevin de Bruyne, Edin Džeko iz BiH in Španec David de Gea, ki je bil v prvi polovici javno oznanjenih kandidatov ob Oblaku edini čuvaj mreže.

Preostalih 15 nominirancev je priznana nogometna revija v še treh sklopih objavila pozno popoldne. Med vratarji je to postal še italijanski »fosil« Gianluigi Buffon, med branilci Nemec Mats Hummels in Italijan Leonardo Bonucci, med zveznimi igralci pa Nemec Toni Kroos, Španec Isco in Senegalec Sadio Mane, eden od dveh afriških predstavnikov na seznamu.

Največja je kajpada konkurenca med napadalci. Seveda sta mesto med kandidati našla tudi Portugalec Cristiano Ronaldo in Argentinec Lionel Messi, pa tudi Francozi Antoine Griezmann, Karim Benzema in Kylian Mbappe, Belgijec Eden Hazard, Urugvajec Edinson Cavani, Kolumbijec Radamel Falcao in Gabonec Pierre-Emerick Aubameyang.

Zlata žoga je sicer najmikavnejše posamično priznanje v svetu nogometa, podeljujejo pa jo že od davnega leta 1956, ko se je z njo kot prvi okitil tedanji Blackpoolov angleški zvezdnik Stanley Matthews. Lani se je z laskavo lovoriko okitil Realov Portugalec Cristiano Ronaldo.