Mendy raztegnil nasmehe vijoličnih

V Novi Gorici je igral Maribor kot prvak, robustni Francoz pa je bil nerešljiva uganka.

Objavljeno
03. april 2016 20.48
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Nova Gorica – »Srečen sem. Za gol, za zmago in za Maribor,« je po zanesljivi zmagi dejal nesporni junak le na papirju derbija 27. kola 1. SNL Jean Philippe Mendy. Francoski napadalec je imel razigrane kolege, toda s svojo predstavo je krepko izstopal.

Goričani so bili preprosto preslabi, da bi lahko ogrozili vijolične. Tako suverenih jih spomladi še ni bilo videti.

Na začetku drugega dela sezone odrezan od najboljše vijolične enajsterice je Mendy tokrat že v prvem polčasu preigraval goriško obrambo in pripravljal priložnosti soigralcem. Zgolj zaradi sreče, nezbranosti in odličnega vratarja Gregorja Sorčana je Gorica šla na odmor s točko v žepu in brez prejetega gola.

V uvodnih minutah drugega polčasa je gostujoči vratar Jasmin Handanović moral posredovati po strelu Mirana Burgića, Andrej Kotnik pa je žogo iz obetavnega položaja poslal prek vrat, toda to je bilo tudi vse, kar so v napadu zmogli Goričani. Dvoboj se je iz derbija spremenil v igro mačke z mišjo in v njej so vijolični uprizarjali akcije, ob katerih so nekateri uživali, drugi – predvsem mariborski privrženci – pa se prijemali za glave, vzdihovali in se tresli, da se zapravljanje priložnosti ne bi spremenilo v najhujšo možno kazen v obliki goriškega vodstva. Ampak strah je bil odveč, gol je nenehoma visel v zraku, igra je bila zanesljiva, čeprav je Gorica v drugem polčasu rahlo dvignila raven igre in je bila enakovrednejša. Vendar še premalo za robustnega Mendyja, ki je v drugem polčasu izbruhnil še strelsko in v razmaku enajstih minut razblinil dvome o zmagovalcu. V 59. minuti je obkrožen s tremi goriškimi branilci z 12 m sprožil s konico čevlja in »ujel« na napačni nogi Sorčana, v 70. minuti pa je po lepi akciji Mitje Vilerja dobil še dvoboj iz oči v oči z goriškim vratarjem.

»To je nogomet. V moštvu vlada velika tekmovalnost, kar je normalno in tako bo tudi naprej. Nisem bil živčen, ker nisem dobil priložnosti, ampak sem potrpežljivo čakal in treniral. Prednost Olimpije pa ni velika,« je s kratkimi odgovori poskušal opraviti z neprijetnemi vprašanji o njegovi vlogi v vijoličnem napadu. Z 12 goli je najboljši strelec Maribora v tej sezoni, spomladi pa je do goriške tekme igral vsega 14 minut, vse proti Rudarju.

Goričani so po nizu tekem brez porazov obetali več. Toda to so bila nerealna pričakovanja, saj je moštvo v primerjavi z jesenskim delom krepko oslabljeno. Domači trener Miran Srebrnič ni bil pretirano potrt, le realen.

»Nisem želel, da bi bili tako podrejeni. V dvobojih smo bili slabi, Mendy nam je povzročal preveč preglavic. Maribor nam enostavno ne ustreza,« je priznal Srebrnič, ki upa, da bodo Goričani v sredo proti Olimpiji bolj konkurenčni, ker naj bi jim igra zeleno-belih veliko bolj ustrezala.

Darko Milanič je bil zgovoren, navdušen in sproščen. Zadel je z izbiro enajsterice, vrnil že odpisanega Mendyja (izrinil je Milivoja Novakovića), na položaju desnega štoperja je prvič v sezoni igral Denis Šme (namesto poškodovanega Marka Šulerja) in oživil gibljivega Damjana Boharja (zamenjal je Gregorja Bajdeta), za kar je bil nagrajen s prepričljivo in všečno predstavo.

»Kljub neučinkoviti igri ni bilo čutiti strahu. Ob odmoru sem samo rekel, da naj nadaljujejo v takšnem ritmu in da bo tekmec prej ali slej popustil,« je nizal misli Milanič in ošvrknil gostitelje, ki so z zvijačo poskušali zmanjšati razliko v kakovosti. »Bili so zviti. Igrišča niso zalivali, bilo je suho, trava visoka, zato je bil pretok žoge otežen in počasen. Težko je bilo prebiti obrambo.« Izolan na mariborski klopi ni skrival navdušenja niti nad Mendyjem, Šmejem ...

»Prvi je odličen in bil bi odličen tudi, če ne bi zadel. Bil je gibljiv in nevaren. Šme je bil zelo zanesljiv, Željko Filipović je bil prepričljiv v zvezni vrsti, vodil je igro. Normalno je, da sem premešal moštvo. Ta mesec igramo še sedem tekem, eno moštvo takšnega ritma ne bi zdržalo,« se je analiza spremenila v izključno pozitivno smer in je ni zmotilo niti dejstvo, da je zaostanek za Olimpijo še vedno višji kot na začetku spomladanskega dela prvenstva. » Ne oziramo se za Olimpijo. Naša naloga je, da zmagujemo. Potem bomo na koncu zadovoljni,« je zaključil Izolan.

Da se Maribor bliža šampionskemu ritmu in podobi, bi lahko nakazala tudi ocena kapetana Marcosa Tavaresa. »To je to. To je bil Maribor z energijo. To je bil Maribor z Milaničem in njegovo taktiko,« je kratko in jedrnato dejal Brazilec.

Maribor je v Novi Gorici nazadnje izgubil pred sedmimi leti, 20. maja leta 2009, potem pa le še enkrat izgubil z Goričani, in sicer v Ljudskem vrtu, 5. marca leta 2011.

Eleke vstopil in končal strelski post

Olimpija je v slogu prvakov opravila nalogo v Novem mestu, Nejc Vidmar že 839 minut ni prejel gola. Ljubljančani niso blesteli, statistično (streli, koti) so bili v Krkini senci, a s taktično dovršenostjo osvojili, kar so želeli - točke. In morda kot strelca dobili še Blessinga Elekeja. Miroslav Radović je v prvem polčasu zabil svoj drugi gol v zeleno-belem dresu po lepi podaji Darijana Matića, Eleke pa je strelski post prekinil v 60. minuti, le dve minuti po vstopu v igro. Z glavo je dosegel svoj prvi gol za Olimpijo. »Ne moremo zmagati vsako tekmo, a želimo biti prvaki. Krka je organizirana ekipa in doma je lahko neugodna. Ob odmoru sem bil rahlo živčen, ker bi lahko imeli višjo prednost,« je dejal Olimpijin trener Marko Nikolić.

Krško je v Domžalah pripravilo veliko senzacijo. »Podarili smo zmago, ki je popolnoma zaslužena. Gole smo dobili iz kota, avta in preskok igre. To so stvari, ki so enostavno rešljive, če si osredotočen na svoje delo,« je razloge za poraz videl domači trener Luka Elsner. Lahko bi bil še hujši, razigrani gostje so imeli prednost s 3:0, a na koncu trepetali pred tem, da bi osvojili eno samo točko. »Težko bi rekel, da po zmagi v Domžalah nisem zadovoljen. A deloma nisem z igro. To je bila zmaga fantov,« pa je domžalski podvig komentiral gostujoči trener Tomaž Petrovič.

Rudar je v šaleško-savinjskem derbiju zmagal po dveh kazenskih strelih. Sodnik Nejc Kajtazović je v prvem polčasu videl prerivanje v celjskem kazenskem prostoru, v drugem pa še prekršek vratarja nad Mitjo Lotričem. Oba strela z bele točke je v gol spremenil Mate Eterović. Celjani niso bili zadovoljni ne s sodnikom ne z izidom. Rudar je bil slabši tekmec.

Dve prekinitvi, dva koprska gola. To je bil izkupiček v prvem polčasu po slabe pol ure. Oba je zabil bivši Zavrčan Igor Datković in dvoboj je bil odločen. Zavrčani so tekmo začeli brez dveh standardnih članov začetne enajsterice Francesca Tahiraja in Veljka Batrovića. Po uri igre je bilo že 0:3, zato niti izključitev Koprčana Luke Baturja ni vplivala na razplet. Zavrčani so le omilili poraz.

Rezultati 27. kola

Krka - Olimpija 0:2 (0:1)

(Radović 21., Eleke 60.)

Gorica - Maribor 0:2 (0:0)

(Mendy 59., 70.)

Rudar - Celje 2:0 (1:0)

(Eterović 28./11-m, 80./11-m)

Domžale - Krško 2:3 (0:1)

(Alvir 77., Mance 84.; Poljanec 41., 48., Volarič 64.)

Zavrč - Luka Koper 1:3 (0:2)

(Tahiraj 81.; Datković 20., 26., Belima 59.)

 

Lestvica:

1. Olimpija 27 17 6 4 62:18 57 točk

2. Maribor 27 15 8 4 62:25 53

3. Domžale 27 12 9 6 39:22 45

4. Gorica 27 12 5 10 39:39 41

5. Zavrč 27 9 8 10 29:32 35

6. Luka Koper 27 8 5 14 30:42 29

7. Celje 27 6 10 11 20:40 28

8. Rudar 27 7 7 13 21:42 28

9. Krško 27 7 7 13 18:41 28

10. Krka 27 6 7 14 21:40 25