Mertelj: Manjka tudi zelo veliko denarja

Nogometaš Maribora Aleš Mertelj je spregovoril o tekmah z Dinamom in razkril cilje v evropski ligi.

Objavljeno
30. avgust 2012 13.49
Slovenija, Maribor, 29.8.2012 - kvalifikacije za Ligo prvakov: 8 MERTELJ Ales (Maribor), 10 SAMMIR (Dinamo) foto:Tadej Regent/Delo
G. N., šport
G. N., šport
Maribor – »Bomo pa drugo leto napadli ligo prvakov,« se je eden od ključnih vijoličnih igralcev Aleš Mertelj tolažil po dveh težkih in nesrečnih bitkah z zagrebškim Dinamom. Mariborčanom ni kaj očitati, borili so se, poskušali so vse, naleteli pa so na boljšega nasprotnika.

Je res napredoval boljši?

Dinamo je zasluženo zmagal. Uveljavil je svoje izkušnje in odlike ter je hkrati odlično onemogočil vse naše igralce.

Kje se je zalomilo? Je bil kriv hiter gol, nerazpoloženost posameznikov ...?

Gotovo nas je hiter tekmečev gol spodrezal. Ne vem, zakaj se nam je spet zgodil mrk v uvodnih minutah. Potem se je vse povezalo, Dinamo je postajal vse močnejši, še bolj kompakten in samozavesten. Znal se je čvrsto in taktično postaviti na igrišču in je kar zanesljivo reševal kočljive položaje. V 2. polčasu je še okrepil zvezno vrsto z dvema obrambnima zveznima igralcema in hkrati tudi igral. Mi smo pritiskali, si priigrali priložnosti, toda nič se nam ni izšlo.

Gostje so dobili bitko v zvezni vrsti, kaj ne?

Predvsem jim je šlo vse kot po maslu. Ko potegneš črto, pridejo v ospredje vse njihove najboljše lastnosti, medtem ko je nam zmanjkal kanček sreče, s katero bi morda lahko uveljavili naše najboljše značilnosti. Zdaj, žal, lahko ugotavljamo, da smo v Zagrebu zapravili našo priložnost. Čeprav je treba doma storiti ključen korak naprej. Mi nismo zabili gola. Odločale so še druge malenkosti, na primer, dnevna forma.

Zmanjkal vam je tudi igralec s potezo več, Ibraimija ni bilo videti.

Dinamo nas je dobro prebral in tudi Ibraimija je znal onemogočiti. Ampak mi delujemo kot moštvo in preprosto še nismo stroj, ki bi na tako zahtevni sceni vseskozi deloval brezhibno.

Zdi se, da bo zadnji korak za vstop v ligo prvakov težji, kot je bilo pričakovati. Kaj vam manjka, morda še širina igralskega kadra?

Zelo, zelo veliko denarja. Moštvo je sposobno storiti korak naprej, a očitno še nismo dovolj izkušeni. Tudi Dinamo ni čez noč postal evroligaš.

Prav veliko možnosti trener Milanič ni imel. Dvanajst, trinajst igralcev je kljub vsemu premalo za tako zahtevno sceno.

Naša ekipa je močna, trener je odličen, o širini odloča športni direktor.

Je tekmovanje v evropski liga tolažilna nagrada?

Ni ga junaka, ki pred začetkom kvalifikacij ne bi sprejel uvrstitve v EL. Je že res, da liga prvakov ponuja nekaj več, da smo si jo vsi srčno želeli, toda nihče nam ne more oporekati, da nismo dali vsega od sebe. EL je za nas spet velik izziv, dobra šola za drugo leto.

Kakšna bo vloga Maribora v EL?

Naš cilj bo, da presežemo lanski dosežek. Hkrati se bomo usposabljali za nov naskok na ligo prvakov. V EL bomo dobili močne tekmece in tekme, v katerih pridobivamo izkušnje, zrelost in nova znanja, vse česar nam ne more ponuditi domače prvenstvo. V tem smo v primerjavi s tekmeci na slabšem.