Mertens nekoč navdušil Matavža, zdaj navdušuje Napoli

Pred jutrišnjim večerom v ligi prvakov Neapeljčani polni samozavesti. Tudi Real Madrid je prejel opozorilo.

Objavljeno
05. marec 2017 23.52
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Konec tedna so obupali v boju za naslov italijanskega prvaka tudi najbolj goreči privrženci Rome. Rimljani so v derbiju kola prejeli lekcijo učinkovitega nogometa, obratno je bilo z Neapeljčani: ne bi si mogli želeti lepše popotnice za jutrišnjo povratno tekmo osmine finala lige prvakov z madridskim Realom.

Navijači Rome
so imeli pred derbijem smele načrte: zmaga z Napolijem in morebiten spodrsljaj Juventusa v Vidmu bi jih vrnila v bitko za naslov državnega prvaka. Zgodilo se je obratno: razplet derbija na olimpijskem štadionu namiguje na strahovit boj »južnjakov« za drugo mesto, ki prinaša neposredni nastop v ligi prvakov. V sezoni 2018/19 bodo Italijani resda dobili 4 vstopnice za sodelovanje v ligi prvakov, dotlej pa jih čaka srdit boj za dva položaja in pol, če upoštevamo, da jim v zadnjem kolu kvalifikacij spodrsne pogosto. Kot bi igrali na ledu, ne na travnati površini.

V Rimu so spremljali šov Driesa Mertensa, ki je z dvema goloma unovčil dejstvo, da je Napoli prikazal opazno večji motiv za uspeh, njegovi nogometaši pa so bili hitrejši, agresivni in odločni. »Enostavno so bili boljši, njihovo podajanje žoge je bilo prehitro za nas. V drugem polčasu smo pokazali drug obraz, toda v nekaterih ključnih trenutkih nas je zapustila sreča. Utrujenost? Kdor si je ogledal zadnjih pet minut tekme, ve, da to ne drži,« je ocenil razplet derbija Romin trener Luciano Spalletti in zanikal domnevno iztrošenost njegovih glavnih adutov. Najbrž je kar zadel z oceno; Napoli je bil namreč v seštevku boljši, v končnici pa ga je z branjenjem za oceno 10 rešil vratar Pepe Reina.

Prvi ligaški poraz po novembru 2015 je prizadejal Romi belgijski as Dries Mertens, ki je bil prehiter za domačo obrambo. Prvič ga je lepo zaposlil slovaški adut Marek Hamšik, drugič neapeljski fant Lorenzo Insigne. Zanimivo, gostitelje je delno vrnil v igro Kevin Strootman, ki je močno povezan prav z Mertensom. Leta 2011 sta prestopila iz Utrechta v PSV, po dveh sezonah pa odšla v smeri Rima in Napolija, pri čemer je PSV iztržil 20 milijonov več, kot je zanju odštel Utrechtu ... Da bo Mertens zgradil odlično kariero, nam je denimo pred leti zatrdil že Tim Matavž, v letih 2011-13 prav tako nogometaš PSV. To je bilo zlato obdobje šempetrskega napadalca, ki ga je tedaj zalagal z uporabnimi žogami (sistem 4-3-3, Matavž je igral kot »centerfor«) prav Mertens. Občasni slovenski reprezentant je v dveh sezonah nanizal kar 40 golov za klub iz Eindhovna!

Opozorilo za Real Madrid

Sijajna predstava Napolija v Rimu pomeni resno opozorilo tudi za tabor madridskega Reala. Evropski prvaki bodo jutri pod Vezuvom branili prednost dveh golov s prve tekme v Madridu, kjer so se odzvali na zaostanek v šampionskem slogu. Morebiten vnovičen prvi gol Napolija bi jutri zvečer botroval spektakularni tekmi najvišje ravni. Tudi zavoljo tega Realov trener Zinedine Zidane ničear ni prepustil naključju, z »rezervno« enajsterico je gladko opravil z Eibarjem. Zaradi kartonov sta namreč počivala Bale in Morata, poleg njiju pa tudi Marcelo, Kroos, Carvajal in delno Isco, zaradi bolečin v mišici še Ronaldo in Varane. V Eibarju je blestel James Rodriguez.

Tudi trenerja klubov v drugem jutrišnjem paru sta odpočila številne svoje adute. Arsene Wenger je privarčeval moči Özilu, delno tudi Sanchezu in Walcottu, (tudi) zavoljo tega je Arsenal izgubil v Liverpoolu (3:1) in le nenatančnemu zvezdniku »rdečih vragov« Zlatanu Ibrahimoviću se lahko zahvali, da ni padel na »neevropsko« šesto mesto. Bayern odhaja v London boljše volje; Carlo Ancelotti je spočil Alonsa in Robbna, delno tudi Riberyja, z visoko zmago v Kolnu (3:0) pa naredil nov korak proti novemu solatnemu krožniku za najboljšega v bundesligi. Torkovi tekmi lige prvakov: Arsenal – Bayern (1:5), Napoli – Real M. (1:3); sreda: Barcelona – PSG (0:4), Dortmund – Benfica (0:1).