Messi - božji čudež, genij, Nezemljan, ki »ima gotovo dodatno kost v gležnju«

Po peti zlati žogi argentinskemu nogometnemu zvezdniku Lionelu Messiju laska ves svet.

Objavljeno
12. januar 2016 11.40
FBL-ESP-CUP-BARCELONA-ESPANYOL
Š. Ro.
Š. Ro.

Zürich - Kdo je najboljši nogometaš na svetu, Lionel Messi ali Cristiano Ronaldo? O tem ves čas debatirajo navijači po vsej zemeljski polobli, včeraj pa so na račun zlasti prišli pristaši Argentinca v dresu Barcelone. Ob njegovi peti zlati žogi, se je na njegov račun vrstilo še toliko več komplimentov. Nekaj izjav o najboljšem nogometašu na svetu, ki so se nabrale v letih njegove blesteče kariere, smo zbrali spodaj:

»Nekoč so o meni dejali, da me lahko ustavi le pištola. Za Messija bi potreboval pravo strojnico,« je dejal najboljši bolgarski nogometaš vseh časov Hristo Stojčkov, ki so ga v časih igranja za Barcelono imenovali »El Pistolero«.

Nekdanji srbski nogometaš in trener Radomir Antić je zanj dejal, da je »nogometni Mozart«, predsednik Barcelone  Josep Maria Bartomeu, da je »življenje z Messijem lepših barv«, zdajšnji trener Luis Enrique pa, da se mu včasih »ne zdi več človek«. »Messi je najboljši na svetu, brez vsakega dvoma, in tudi v vsej nogometni zgodovini,« je še dodal Enrique, ki je včeraj dobil nagrado za najboljšega trenerja leta. »Morda včasih ne deluje več kot človek, a dobra stvar je, da je Messi vseeno povsem človeški,« pa je o tem dejal njegov rojak in soigralec Javier Mascherano.

»Nikdar še nisem srečal nikogar kot je Leo Messi. On je pravi božji čudež! Navdušuje me s svojimi triki na igrišču. Brez nevoščljivosti priznam, da mi je všeč, ko nekoga ukani med nogama,« je dejal Arda Turan, ki je pred dnevi prvič zaigral ob njem v dresu Barcelone, po tekmi pa o njem govoril le v presežnikih.

»Jasno je, da je Messi raven višje kot ostali. Vsi, ki tega ne vidijo, so slepi,« je dejal nekdanji španski reprezentant Xavi, še en nekdanji soigralec Carles Puyol pa: »Ta Barcelona bo v zgodovino šla kot Messijeva Barca. On je več, kot sem kdajkoli videl na igrišču, on je Nezemljan.« »Barca nikdar več ne bo imela igralca kot je Messi,« se je strinjal tudi nekdanji predsednik Sandro Rosell.

»Gledati Messija je velik užitek, kot orgazem,« je dejal portugalski zvezdnik Luis Figo. »On je anomalija. Vsi ostali bodo morali počakati, da malo pade,« pa pravi legendarni Edgar Davids.

»Včasih smo mu dali žogo, nato pa le stali zadaj in ga opazovali. Ljudje pogosto rečejo, da so videli igrati Peleja ali Maradono. Jaz bom lahko rekel, da igral v času Messija,« je dejal še en njegov nekdanji soigralec Thiago Alcantara, zdaj član Bayerna, strinjal se je tudi še en Bavarec, Franck Ribery: »On je razred zase. Je Messi in potem smo vsi ostali.«

»On vedno gre le naprej. Nikdar ne poda nazaj ali na drugo stran. Vedno ima v glavi le eno idejo, kako doseči gol. Kot nogometni navijač, lahko samo uživaš,«o njem pravi novi trener Real Madrida Zinedine Zidane.

»Za ves nogometni svet je Messi pravi zaklad, je vzor otrokom po vsem svetu. Messi bo gotovo igralec z največ nagradami za najboljšega nogometaša leta. Osvojil jih bo pet, šest, sedem. Je neprimerljivo boljši, je iz svoje lige,« je vizionarsko napovedal že Johan Cruyff.

»Kdo je najboljši igralec na svetu? Leo Messi. Kdo je najboljši nogometaš vseh časov? Leo Messi.« Arsene Wenger

»Videl sem igralca, ki bo prevzel moje mesto v argentinskem nogometu. Njegovo ime je Messi. On je genij.« Diego Maradona

»Všeč mi je, je odličen igralec. Lahko bi rekel, da sva na enaki ravni.« Pele

»Messi sploh ne potrebuje svoje desne noge. Lahko uporabljal le levo, pa bo še vedno najboljši na svetu. Če začne uporabljati še desno nogo, potem imamo z njim velike težave.« Zlatan Ibrahimović

»Messi kljubuje zakonom anatomije. Stavim, da ima dodatno kost v gležnju.« Carlos Bilardo

»Edina slaba stvar v življenju Cristiana Ronalda je Messi. Če ne bi bilo njega, bi bil Ronaldo verjetno petkrat zapored najboljši nogometaš leta.« Felipe Scolari

»Je Messi resničen ali le figura s Play Stationa?« Radamel Falcao

»Če je tako dober, kako ga sploh opisati. Presežnikov nam je že zdavnaj zmanjkalo. Tudi preklinjati smo že skušali. Morda bi potrebovali kakšen simbol, s katerim bi označili nekaj, kar se ne da opisati z besedami.« Sid Lowe, nogometni novinar

»Ne pišite o njem, ne poskušajte ga opisati. Le glejte ga.« Pep Guardiola