Messi brez gola najboljše na svetu popeljal v finale

Nogometno prvenstvo Južne Amerike: po zmagi s 6:1 nad Paragvajem v sobotni finale še Argentina.

Objavljeno
01. julij 2015 16.00
G. N., šport
G. N., šport

Santiago – V sobotnem 44. finalu nogometnega prvenstva Južne Amerike bo gostiteljico turnirja Čile izzvala Argentina. Ali obratno! Svetovni podprvaki so v polfinalu v velikem slogu premagali Paragvaj s 6:1 (2:1), čeprav gola ni zabil – na prvenstvu ga še ni – najboljši igralec dvoboja Lionel Messi.

Za argentinsko slavje so zadeli Marcos Rojo (15), Javier Pastore (27), Angel Di Maria (47, 53), Sergio Agüero (80), Gonzalo Higuain (83). Za Paragvaj je zadel rezervist Lucas Barrios (43). Če je bila pred finalnim dvobojem ocena paragvajskega selektorja, Argentinca Ramona Diaza, da je Argentina najboljša na svetu, navijaška, je polfinale razkril, da ni bil daleč od resnice. Argentina je bila razigrana in učinkovita, po strogem prepričanju selektorja Gerarda Martina pa v celoti slabša kot v četrtfinalni predstavi proti Kolumbiji, ki se je razpletla po strelih z bele točke. Paragvaj na celinskih nogometnih prvenstvih v 24 tekmah še nikoli ni premagal »gavčev«.

»Pri odvzemanju žoge tekmecem smo bili veliko boljši proti Kolumbiji. Slabo smo stiskali Paragvajce na njihovi ali naši polovici. Zadovoljen sem s 6:1 in igro v finišu, toda če je treba opraviti popravke, jih bom opravil, pa naj gre za rezultat 0:0, poraz ali zmago,« je bil ob najvišji polfinalni zmagi po letu 1997 (Brazilija je premagala Peru s 7:0) kritičen Martino. Poraženci bi rekli, da je bil nespoštljiv.

»Argentina je bila v vsem veliko boljša. Ko se soočiš s tako močnim tekmecem, se ti zgodi, kar se je nam. Videli smo, kdo je najboljši na svetu in igrali smo proti najboljši reprezentanci na svetu. V tako pomembni tekmi je Argentina predstavila ves svoj razkošen potencial,« je dejal Ramon Diaz in spomnil, da je že po pol ure, ko je Paragvaj zaostajal z 0:2, zaradi poškodb ostal brez dveh mož, Derlisa Gonzaleza v 26. in Roqueja Santa Cruza v 30. minuti.

Argentina je v eni sami tekmi zabila več golov kot v štirih prejšnjih na letošnji Copa America – 6:4. »Vedel sem, da se nam bo prej ali slej odprlo. Igrali smo dobro, ustvarjali priložnosti in naposled smo tudi zadevali. Veliko smo se pogovarjali, zakaj ne moremo hitro zabiti gola. Tokrat smo hitro zadeli, kar nam je dalo več prostora in možnosti za ustvarjalno igro,« je dejal Lionel Messi, glavni dirigent v odličnem orkestru. Zazrl se je v finale, bo z golom odločil zmagovalca?

»Upam, z božjo pomočjo, jaz ali kdorkoli drug. Po mundialu v Braziliji smo v Čile prišli z velikim entuziazmom in željo, da bi bili šampioni,« je zaokrožil svoj pogled najboljši igralec na svetu.

»Messi je bil izjemen! Trojček zadnjih podaj za strelce Roja, Pastoreja in Higuaina je oplemenitil tudi z udeležbo v akcijah za druge gole. Navdušil je, ni mu bilo treba dati gola, da bi bil najboljši. In to dejansko je!« To so bili kratki povzetki hvalospevov na račun genialnega nogometaša, ki še vedno čaka na prvo lovoriko v reprezentančnem dresu. Zadnjo je Argentina osvojila leta 1993, ko je bil Messi star komaj 6 let.

Argentina je predzadnji, 13. naslov najboljše reprezentance na južnoameriškem prvenstvu osvojila leta 1991 prav v Čilu, 14. dve leti pozneje v Ekvadorju, zdaj pa ima priložnost, da se po skupnih zmagah izenači z Urugvajem s 15 naslovi. Čile v 99-letni zgodovini tekmovanja še nikoli ni bil prvak. Brazilija je bila najboljša osemkrat.