Messi brez milosti nad Pepov Bayern

V ligi prvakov bo drevi na sporedu prvi polfinalni obračun lige prvakov med Barcelono in Bayernom.

Objavljeno
05. maj 2015 20.31
FOOTBALL/
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Nocoj čaka »prvi polčas« bitke za Berlin 2015 tudi nogometaše Barcelone in Bayerna. Na štadionu Camp Nou bi kaj lahko doživeli lepotico sezone: pričakovanja navijačev pred dvobojem klubov s podobno filozofijo so najvišja, katalonsko-bavarski derbi pa ne bi mogel biti bolj prežet s čustvi. Vloga favorita vendarle pripada Barceloni.

Kdor je kdajkoli z odprtimi očmi obiskal katalonsko in bavarsko metropolo, se je lahko prepričal, kaj pomenita FC Barcelona in FC Bayern za prebivalce tamkajšnjih okolij – za nekatere celo smisel življenja. Prva je nacionalni ponos Katalonije, drugi povezuje grozd bavarske industrije, oba pa sodita med najboljše, najbogatejše in najuglednejše nogometne klube na svetu. Večji polfinalni spektakel bi si težko izmislili tudi v Hollywoodu, zato evropska javnost upravičeno veliko pričakuje od asov, kot so Lionel Messi, Luis Suarez, Neymar, Mario Götze, Robert Lewandowski in Philippe Lahm. Če bi bila ustrezno pripravljena za nocojšnji ples tudi prva gostujoča zvezdnika Franck Ribery in Arjen Robben, bi res lahko prekrili Barcelonino travnato površino kar s 105 x 68 m veliko rdečo preprogo ...

Osrednji akter večera bo – vsaj do začetka tekme – gostujoči trener Pep Guardiola, strokovnjak, ki se bo po šestih letih vrnil v domovino z le enim ciljem. Razkriti bo želel, kako pomembna je bila njegova vloga v štiriletnem obdobju znamenite Barçine tiki-taka igre, v katerem so Katalonci osvojili kar 14 odmevnih lovorik, športni zgodovinarji pa so tedanje moštvo postavili ob bok največjim v 150-letni zgodovini nogometne igre.

Bayern se bo nocoj soočil s prenovljeno zasedbo Barcelone, ki je odtlej vendarle nadgradila svoj slog igre. »Blaugrana« še vedno stavi na agresivno pokrivanje tekmecev in ohranjanje žoge v svoji posesti, toda s prihodom nekaterih igralcev (Rakitić, Suarez, ...) je dolgoletno igro v širino igrišča nasledila še bolj konkretna napadalna filozofija. Več je globinskih podaj, več pobegov v kazenski prostor, ne nazadnje je igra Barcelone manj »dolgočasna« in bolj spektakularna. Katalonci so si na krilih sijajne forme pripravili imenitno popotnico za derbi – svoja zadnja tekmeca so zmleli z izidoma 6:0 in 8:0.

Drugače torej kot Bayern, ki je v enakem obdobju izgubil obe tekmi – najprej po izvajanju enajstmetrovk z Borussio Dortmund, v generalki za polfinale lige prvakov pa je v soboto klonil še v Leverkusnu. Seveda je možno vsako situacijo prikazati na več načinov: Borussia in Bayer sta giganta v primerjavi z Getafejem in Cordobo, ob tem ne gre prezreti dejstva, da je Guardiola nazadnje v Leverkusnu spočil več ključnih adutov. Drugi zaporedni »solatni krožnik« za zmago v bundesligi si je izboril že nekaj tednov nazaj, odtlej živi le za derbi s klubom, v katerem je preživel 23 let kot igralec in trener, osvojil 31 lovorik, že leta 1990 pa je – pri komaj 19 letih – postal plejmejker sanjskega moštva Johana Cruyffa.

Messi, Suarez in Neymar zabili kar 50 golov več

Bomo videli, kako uspešno bo Guardiola ustavil nekdanje varovance in kako motivirano bodo igrali slednji (Alves, Mascherano, Pique, Busquets, Xavi, Iniesta, Messi, Pedro, Adriano, Pep je odkril tudi Montoyo in Rafinho). Messi je bil vendarle bolj kot na Guardiolo navezan na tedanjega Pepovega pomočnika, pokojnega Tita Vilanovo, tudi sicer pa je pravi športnik in gotovo ne bo imel milosti do moštva nekdanjega trenerja.

Če bi primerjali učinka obeh trojčkov v napadu, so v prednosti Barçini Južnoameričani – Messi (51 golov, 29 podaj), Suarez (24/20) in Neymar 33/10 so skupaj zabili kar 50 golov več kot Lewandowski (23/12), Götze (15/7) in Müller (20/18). Ali kumulativno: 108:58 v golih.